Bier Top 100 over 2023

Wat is jouw favoriete bier over 2023? Die vraag kregen alle bierliefhebbers van Nederland voorgelegd. Drie weken lang kon er worden gestemd. Velen bierliefhebbers brachten hun stem uit en dat resulteerde in een prachtige lijst met bieren uit binnen- en buitenland. In de lijst bekende evergreens, maar ook verrassende bieren, die je niet direct zou verwachten. Laat je inspireren door de Bierista Bier Top 100 over 2023.

#1

Hertog Jan Grand Prestige

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Grand Prestige wordt gebrouwen met vier verschillende soorten mout. In de rijpe, volle smaak proef je zowel bittere tonen van chocolade en koffie als zoete tonen van karamel en rozijnen.

Een zogenaamde gerstewijn ofwel barley wine, een biersoort die uitermate geschikt is om op te leggen. De smaak zal zich nog jaren ontwikkelen in de richting van port. Bierkenners en bierliefhebbers van over de hele wereld weten dit donker en rijke speciaalbier te waarderen. Dat blijkt onder meer uit de vele onderscheidingen en gouden medailles die dit bier heeft verdiend. De bierliefhebbers van Bierista verkozen dit bier vier jaar achtereen tot meest favoriete bier in de Bierista Bier Top 100 (2020, 2021, 2022 en 2023). Met recht het kroonjuweel van Hertog Jan. In de kelder van de brouwerij in Arcen - waar de Grand Prestige wordt gebrouwen - rijpen talrijke flessen. De smaakevolutie van dit bier neemt tijd. Na enkele jaren ontwikkelen zich duidelijke tonen van sherry en port. Na zes jaar evolutie is de Grand Prestige op zijn hoogtepunt. Na die periode gaat de smaakontwikkeling door, maar wordt de aroma's snel dunner. Sinds 2017 heeft Hertog Jan ook een Vatgerijpt-programma. Hertog Jan Grand Prestige fungeert als basisbier. Dit bier wordt op houten vaten gelegd om te rijpen. Zo werd de Grand Prestige op portvaten, cognacvaten, bourbonvaten en jenevervaten gelegd. Ook werd er kruiden toegevoegd. De resultaten waren telkens weer verrassend. Hertog Jan Grand Prestige wordt gebrouwen in de brouwerij in Arcen. Voor het Vatgerijpt-programma werd het bier in 2017 voor een keer op een andere plek gebrouwen: bij Goose Island in Chicago.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#2

Tripel Karmeliet

Bosteels (PauwelKwak)

Tripel Karmeliet is een wereldberoemde Tripel gebrouwen van gerst, tarwe en haver volgens een recept uit 1679. De goudgele bier heeft een enorme fluffy schuimkraag en zit vol verfijnde fruitige aroma's. Als bij de eerste slok weet je waarom deze Tripel zo hoog aangeschreven staat bij bierliefhebbers uit de hele wereld.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#3

Westvleteren 12

Sint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren

Westvleteren 12 behoeft eigenlijk geen toelichting. Dit vlaggenschip van de Sint-Sixtusabdij kreeg ooit het stempel 'Beste bier ter wereld'. Sindsdien is het misschien wel meest begeerde bier op onze aarde. Het zware trappistenbier wordt op beperkte schaal gebrouwen. Als je dit bier nog niet hebt gedronken, heb je dit als echte Bierista zeker bovenaan op je bucketlist staan.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#4

Gouden Carolus Whisky Infused

Brouwerij Het Anker

Het Anker Gouden Carolus Whisky Infused is een heel bijzonder bier. Krachtig van smaak met smaken als vanille, eikenhout en chocolade. Het bier is geïnfuseerd met whisky. Dat is op zo'n manier gebeurd dat zowel de smaak van het bier als de whisky optimaal tot hun recht komen. Dit is een genietbier met een geweldige balans.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#5

Westmalle Tripel

Abdij der Trappisten van Westmalle

Westmalle Tripel is de Moeder aller Tripels. Dit is dé stijlicoon. De aroma's variëren van fruitigheid tot kruidigheid. Dit is een buitengewoon elegant en complex bier, daar is vrijwel iedereen het over eens. De Westmalle Tripel verdient het om vol aandacht gedronken te worden.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#6

St. Bernardus Abt 12

St. Bernardus

St. Bernardus Abt 12 geniet bij lange na niet de bekendheid die de Westvleteren 12 wel heeft. De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels. De brouwers van St. Bernardus weten dus hoe je een goed bier moet brouwen. Een advies: proef beide bieren eens blind naast elkaar. Benieuwd welke jij het lekkerst vindt ...

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#7

La Chouffe

Achouffe Brouwerij

La Chouffe is het meest verkochte bier van Achouffe. Deze blond met 8% alcohol is ongefilterd en gist na op de fles. Het fruitige bier is gekruid met koriander en heeft een lichte hopsmaak. La Chouffe is een uitstekende begeleider van onder meer mosselen, tonijn en zeeduivel. Ook met lamsvlees, varkenshaas en kip gaat La Chouffe uitstekend samen.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#8

Rochefort 10

Rochefort

Rochefort 10 is het vlaggenschip van het trappistenklooster Rochefort. Het is een Quadrupel met liefst 11,3% alcohol. Dit fenomenale bier vraagt tijd en aandacht. De Rochefort 10 krijgt van bierliefhebbers over de hele wereld de hoogste waarderingen. Niet verwonderlijk want de Rochefort 10 is zo ontzettend rijk en complex. Voordat je geniet van de lange, romige zoete afdronk heb je kennis gemaakt met de zoetheid van alcohol, kruidigheid van kardemon en kanaal en waanzinnig veel fruit, zoals druiven, pruimen, rozijnen en vijgen.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#9

Orval

Brasserie d'Orval

Orval Trappist Ale is een uniek bovengistend bier, waarbij wilde gist zorgt voor een unieke smaak. De gekozen vergistingsmethode maakt een lange lagering noodzakelijk. Kenners raden aan dit bier niet binnen drie maanden na het bottelen te drinken. Beter is tenminste zes maanden of nog langer te wachten dit bier te degusteren. Orval is een schaars bier en is een erkend trappistenbier dat het logo Autentic Trappist Product mag voeren.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#10

Gulpener Chateau Neubourg

Gulpener Bierbrouwerij

Chateau Neubourg kun je met een gerust hart een chique bier noemen. Deze Pilsener heeft een edele bitterheid. Een superieur Pilsener met karakter, naar grote hoogte getild door een geraffineerde combinatie van fijne kruiden en zuren, bloesem- en fruittonen en een aromatische gerststructuur. Dit prachtige bier is gebotteld in een stijlvolle blauwe fles. Château Neubourg is bekroond met een European Beer Star Award en behoort daarmee tot de top drie van de wereld. Bij de Dutch Beer Challenge won Chateau Neubourg een gouden medaille in 2015, 2016 en 2017. Dit bier mag zich volgens kenners de beste Pilsener van Nederland noemen.

Lager

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#11

Westmalle Dubbel

Abdij der Trappisten van Westmalle

Westmalle Dubbel is een trappistenbier dat sinds 1856 wordt gebrouwen. In 1926 werd het recept van dit roodbruine aangepast tot het bier dat we nu kennen. De naam van deze Westmalle - de Dubbel - werd de naam voor een bierstijl. Dit bier zit vol fruitige aroma's en esters, heeft tonen van gebrande mout. De smaak is zoet met een verfijnde bitterheid. Het kan ook niet anders dan dat deze klassieker het ijkvoorbeeld in de smaakcategorie Donker & Rijk is.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#12

Paix Dieu

Brasserie Caulier

Paix Dieu is een abdijbier dat wordt gebrouwen door Brasserie Caulier op de Frans-Belgische grens. Vroeger werd het gebrouwen in het klooster van Paix Dieu, maar tegenwoordig brouwt Caulier dit pareltje. Sterk, krachtig en hartverwarmend. Als je je ogen sluit tijdens het nemen van een slok ervaar je de monastieke sfeer.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#13

Moersleutel Motorolie

Brouwerij De Moersleutel

Moersleutel Motorolie is wat de naam belooft, in de goede zin van het woord. Een donker en krachtig bier, dat met kleine slokjes naar binnen glijdt. Vol van smaak en intens met 12% alcohol.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#14

Gouden Carolus Christmas

Brouwerij Het Anker

Gouden Carlus Christmas van Brouwerij Het Anker wordt reeds in augustus gebrouwen en rust daarna enkele maanden om tot een optimaal smaakevenwicht te komen. Het toevoegen van 6 uitzonderlijke kruiden en het gebruik van 3 soorten hop maken van dit kerstbier een klasse apart.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#15

La Trappe Quadrupel

Bierbrouwerij De Koningshoeven

La Trappe Quadrupel zag het levenslicht in augustus 1991. We kenden al de Dubbel en de zwaardere Tripel. La Trappe kwam toen met de nog zwaardere Quadrupel. Een nieuwe bierstijl was geboren. Dit zware bier heeft 10% alcohol en zit vol complexiteit. In deze eerste Quadrupel ter wereld proef je kruidnagel, noten, rozijnen, gedroogd fruit, karamel en zelf rijpe banaan. Dit is echt genieten na een dag Ora et Labora.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#16

Monte Cristo

Bosteels (PauwelKwak)

Monte Cristo is een donker en intens bier dat elf weken heeft gerijpt op eikenhouten vaten. Daarnaast is er sherry aan het bier toegevoegd. Het resultaat is een degustatiebier met en geweldige balans en tonen van vanille en noten. Monte Cristo heeft een eigen glas van zeer bescheiden formaat. Dit complexe bier is gebrouwen om rustig van te genieten. Het kleine glas helpt het drinktempo vertragen, opdat je alle smaken en aroma's in alle rust tot je kunt nemen.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#17

Leffe Blond

Anheuser-Busch InBev

Leffe Blond is een authentiek blond abdijbier. Dit bier is soepel van smaak en licht bitter in de finish.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#18

Westvleteren 8

Sint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren

Westvleteren 8 is de middelste uit de familie van de wereldberoemde Sint-Sixtusabdij uit Westvleteren. Deze Dubbel is zeer vol van smaak, vol zoetheid en karameltonen. Complex en krachtig, heerlijk bij stevig brood met een dikke roompaté of bij een goed stuk vlees, waarbij een medium gebakken biefstuk op nummer 1 staat.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#19

Kees Caramel Fudge Stout

Brouwerij Kees!

Caramel Fudge Stout van Brouwerij Kees is een smakelijke en krachtige Imperial Stout. De aroma's zijn chocolade-achtig met hinten van karamel en vanille.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#20

Frontaal Rhodesian

Brouwerij Frontaal

Rhodesian van brouwerij Frontaal is ietwat bittere en licht zoete Barley Wine. De smaak doet je aan cognac/vieux denken. In 2017 dit bier tweede tijdens 'Brabants Lekkerste Bier 2017'.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#21

Wilderen Cuvée Clarisse

Brouwerij Wilderen

Wilderen Cuvée Clarisse bevat een vleugje zoethout en karamel. Dat maakt dit bovengistende bier met hartverwarmend veel alcohol zo bijzonder. Dit degustatiebier heeft de zoetheid van mout, fruitigheid én kruidigheid.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#22

Guinness Draught

St. James's Gate Brewery - Guinness

Guinness Draught, heeft dit bier nog een introductie nodig? Dit is echt een klassieker, een Stout die de hele wereld heeft veroverd. Zwart van kleur met een bijna slagroomachtige schuimkraag is dit genieten met de hoofdletter G. Mooie geroosterde smaken van koffie en chocolade, zo sterk en toch zo subtiel en in balans.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#23

Jopen de Kruistocht van Thomas - White Oaked

Jopen Bier

Jopen de Kruistocht van Thomas - White Oaked is een Quadrupel. Het bier heeft een alcoholpercentage van 10,0%.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#24

Hertog Jan Proeftuin #8 Winter Ale

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Proeftuin #8 Winter Ale is een Winterbier. Karakter, Luxe en verwarmend. Kleur, Donkerbruin. Alcohol, 9,8%. Smaak, Volmondig met tonen van karamel en krenten.

Winterbier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#25

Paulaner Salvator

Paulaner

Paulaner Salvator is een Dubbelbock, echt een klassieker. De Salvator wordt vaak gezien als voorbeeld voor deze bierstijl. Dit bier wordt nu vaak gelinkt aan de herfst, maar van oorspong is dit een bier voor in de vastentijd. Als er in die periode niet gegeten mocht worden, hadden ze altijd nog dit vloeibare brood om op de been te blijven.

Bockbier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#26

Bolleke - De Koninck

De Koninck

Bolleke - De Koninck is het stadsbier van Antwerpen. Het wordt gebrouwen in de brouwerij aan de Mechelsesteenweg. Duvel Moortgat nam de brouwerij over en gaf de brouwerij een nieuwe impuls. Tegenwoordig is de oude brouwerij een waar belevingscentrum. De Koninck - beter bekend als Het Bolleke - is een licht en smaakvol bier, waar je snel een tweede glas van bestelt. Lichtzoet, moutig met een vleugje karamel, eindigend met een verfijnd bittertje. Precies zoals het hoort.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#27

Duvel

Duvel Moortgat

Duvel is een echte klassieker. Dit prachtige blonde bier met volle witte schuimkraag is elke keer weer een ware traktatie. Dit zware bier is uiterst doordrinkbaar en dat blijft oppassen, want 'het is een echte Duvel'.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#28

Maredsous Tripel

Duvel Moortgat

Maredsous Tripel is een klassieke Tripel, fris, zoet en fruitig met flink wat alcohol en koolzuur. Dit is een bier dat aandacht vraagt, dit bier kloek je niet naar binnen, dit bier moet je degusteren. Het palet bevat talrijke aroma's die het verdienen om in alle rust ontdekt te worden.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#29

Seefbier

Antwerpse Brouw Compagnie

Seefbier is een traditioneel streekbier. Ooit beleefde het furore in en rond Antwerpen. Bijna een eeuw geleden raakte het in de vergetelheid, totdat Johan van Dyck met zijn Antwerpse Brouw Compagnie het originele recept opnieuw brouwde. Seefbier heeft behalve mouttoetsen ook wat frisheid afkomstig van de hop. Een bijzonder bier met een rijke historie.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#30

Gouden Carolus Tripel

Brouwerij Het Anker

Gouden Carolus Tripel is een bier vol bevallige tederheid met een zuivere, keurige smaak. Zo omschrijft de brouwer zijn krachtige tripel gebrouwen volgens eeuwenoude traditie. Deze tripel heeft een volmondige smaak en is desondanks dorstlessend.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#31

Wilderen Tripel Kanunnik

Brouwerij Wilderen

Wilderen Tripel Kanunnik is een toegankelijke tripel gebrouwen met vier granen. Gerst, tarwe, haver en rogge geven in een speciale melange deze tripel zijn unieke kenmerken. Het weelderig schuimende bier wordt geserveerd in het grote Kanunnik-glas, waarin verborgen boodschappen te vinden zijn.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#32

Paulaner Hefe Weissbier

Paulaner

Paulaner Hefe Weissbier is een Weizen volgens klassiek Duits recept en gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het ongefilterde tarwebier is vol van smaak en heeft aroma's van bananen en bananenschuimpjes. Dit fruitige en frisse bier smaakt het beste op het terras in de zon.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#33

Weihenstephaner Vitus

Weihenstephaner

Weihenstephaner Vitus is één van de jongste bieren uit de stal van Weihenstephaner. Sinds de introductie in 2007 bleek deze Weizenbock een schot in de roos. De ene na de andere prijs werd binnengesleept en bierliefhebbers liepen weg met dit bier. Niet verwonderlijk, want dit evenwichtige bier zit vol fruitige aroma's en tonen van geroosterde mout, zoals karamel. Dit Bockbier gaat uitstekend met veel verschillende gerechten maar is echt een feest bij gerookte en gegrilde vleesgerechten.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#34

St. Feuillien Grand Cru Dry Hopping

Brouwerij St. Feuillien

St. Feuillien Grand Cru Dry Hopping is een Sterk Blond bier. Dit is de gedryhopte versie van de bekende Grand Cru.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#35

VandeStreek bier Playground Non-Alcoholic IPA

vandeStreek bier

VandeStreek Playground is een alcoholarme IPA, ofwel een bier met slechts 0,5% dat barst van de smaak dankzij het gebruik van extra veel hop.

Alcoholarm

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#36

Bronckhorster Barrel Aged Curiosite nr 2

Bronckhorster Brewing Company

Barrel blend van een Imperial Red Ale een Quadrupel en een Smoked Imperial Brown Ale. Deze blend is 10 maanden gerijpt op een vat van Wild Turkey, Johnny Walker en Chivas Regal.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur

#37

Hertog Jan Winterbier

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Winterbier is een lichtblond en krachtig Winterbier. Een fruitig aroma gecombineerd met een volmondig, zoet en licht bitter karakter. Dit stevige en verwarmende bier combineert uitstekend met stevige kost, zoals een wildgerecht.

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#38

Gouden Carolus Classic

Brouwerij Het Anker

Gouden Carolus Classic wordt gezien als één van de beste bieren ter wereld. Dit bier combineert de warmte van wijn met de frisheid van bier. Dit is een karaktervol bier, waar je elke keer weer op terugkomt.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#39

Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Imperial Dark

Brouwerij Het Anker

Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Imperial Dark is een Quadrupel. Donker van kleur en rijk van smaak. Diep roodbruin met een bruinige schuimkraag. Je ruikt al snel aroma's van appeltjes, boter, karamel, vijgen, kruidnagel en kaneel. Een zeer rijke en intense smaak van hop en kruiden maar is ook zoet door de karamel.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#40

La Trappe Tripel

Bierbrouwerij De Koningshoeven

La Trappe Tripel is een klassieke Belgische Tripel. Het kandijzoete, lichtmoutige karakter krijgt tegenspel geboden door fruitige smaken, zoals van perziken en abrikozen. Uiteraard heeft de La Trappe Tripel ook een verfijnd bittere smaak, zoals je van een echte Tripel mag verwachten. In 2019 werd La Trappe Tripel uitgeroepen tot Beste Bier van Nederland door de organisatie van de Dutch Beer Challenge.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#41

Duvel Tripel Hop Cashmere

Duvel Moortgat

Duvel Tripel Hop Cashmere is een zwaar blond vol met tropisch fruit en citrus. Aroma's van meloen, perzik en zelfs kokosnoot zitten in dit bier opgesloten. Deze speciale uitgave is gebrouwen met Cashmere, een nieuwe, moeilijk verkrijgbare hopsoort, die verantwoordelijk is voor de aroma's van tropisch fruit.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#42

Val Dieu Grand Cru

Bierbrouwerij Abbaye du Val-Dieu

Val Dieu Grand Cru is het topstuk in de collectie van de Val Dieu-abdij. Het is met 10,5% alcohol een zwaargewicht. De smaak is zoet, maar bovenal fruitig. Complex, met een volle, ronde body.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#43

Jelster Bionic Blacksmith

Jelster B1er

Jelster Bionic Blacksmith is een IPA. Een stevige Black IPA met een gezonde dosis geroosterde mout en een flinke lading hop.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#44

Gulden Draak 9000 Quadrupel

Brouwerij Van Steenberge

Gulden Draak Quadrupel dankt zijn naam aan het vergulde beeld boven het Gentse Belfort. Dit is een zwaar en complex bier met overwegend zoete aroma's. Complex, gebrande mouten, karamel en een flinke vleug met fruitigheid maken dit amberkleurige bier ongeëvenaard.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#45

Texels Skuumkoppe

Texelse Bierbrouwerij

Texels Skuumkoppe is al jaren het meest gedronken bier uit de Texelse Bierbrouwerij. Het is een bier gebrouwen van tarwe- en gerstemout. Fris en fruitig en toch vol van smaak, dankzij de gist die een romige fruitigheid geeft. Texels Skuumkoppe is heerlijk bij visgerechten. Een andere aanrader is om een goede scheut door het pannenkoekenbeslag te doen. De alcohol verdampt tijdens het bakken, dus kids kunnen zo ook genieten van pannenkoeken met Texels karakter! Tijdens de Dutch Beer Challenge 2017 werd Skuumkoppe bekroond met een gouden medaille. In 2020 werd dit bier tijdens dezelfde competitie opnieuw bekroond, nu met brons.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#46

Val Dieu Blond

Bierbrouwerij Abbaye du Val-Dieu

Val Dieu Blond is gebrouwen volgens oud recept. Het is een traditionele Blond met veel moutaroma's en een fraai bittertje in de afdronk.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#47

Hertog Jan Grand Pilsener

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Grand Pilsener wordt langer gebrouwen met een extra lagertijd. Het wordt met meer ingrediënten gebrouwen en heeft daardoor een volle body en rijke smaak. Dit is een Pilsener om van te smullen. Geniet van dit bier op het juiste moment met voldoende tijd aan je zijde. Hertog Jan Grand Pilsener: Het is het wachten waard!

Lager

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#48

Hertog Jan Proeftuin 4 Tarwewijn

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Proeftuin #4 Tarwewijn is een robuust en rijk bier, gebrouwen voor de avontuurlijke bierliefhebber. Met een volle body en een alcoholpercentage dat de complexiteit onderstreept, combineert deze tarwewijn de zachte zoetheid van tarwemout met de kracht van een wijn. Aroma's van brood, honing en rijp fruit komen samen in een zacht mondgevoel, terwijl de afdronk lang en verwarmend is, met een subtiele hopbitterheid die het geheel in balans brengt.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#49

De Koninck Triple d'Anvers

De Koninck

De Koninck Triple d'Anvers heeft redelijk veel koolzuur, waardoor dit sprankelende goudgele tot amberkleurige bier een mooie schuimkraag heeft. De smaak is overwegend fruit en zoet. Een fijne klassieke Belgische tripel.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#50

Uiltje El Patron

Uiltje Brewing Company

Uiltje El Patron is het bekendste tapbier van 't Uiltje. Deze enorme tropische fruitbom is nu ook op blik verkrijgbaar. Heerlijke frisse tonen en een volle bak hoppige smaken met een droge afdronk.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#51

Zundert 8

Trappistenbrouwerij De Kievit

Zundert 8 is het eerste bier van de Trappistenbrouwerij De Kievit. Het is een mooi, complex bier met veel zoete tonen van mout, karamel en een vleugje kaneel. Zundert Trappist mag het logo 'Autentic Trappist Product' voeren, omdat het voldoet aan de strenge eisen, die dit keurmerk met zich meebrengt. Het bier werd gelanceerd eind 2013.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#52

Hertog Jan Proeftuin #7: Vatgerijpt Tarwewijn

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Proeftuin #7: Vatgerijpt Tarwewijn is een vatgerijpte Tarwewijn van 11,0%. Het bier schittert in een goudgele tint en heeft een rijke schuimkraag. Zachte vanille-aroma’s maken het smaakprofiel compleet. En de ingrediënten? Topkwaliteit tarwemout, bijzondere hopvariëteiten en een zorgvuldig gekozen gist.

Tarwebier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#53

Straffe Hendrik Quadrupel

Brouwerij De Halve Maan | Brugge

Straffe Hendrik Quadrupel is een donker en zwaar bier, dat zich nog jaren in smaak blijft ontwikkelen. Het is gebrouwen met een bijzondere melange aan mouten en met Saaz en Styrian Golding hop. Dit is een bier om rustig van te genieten.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#54

Halve Maan Straffe Hendrik Xmas Blend

Brouwerij De Halve Maan | Brugge

De Straffe Hendrik X-Mas Blend is een feestelijke traktatie die speciaal is gebrouwen om de kerstperiode te verrijken. Dit Belgische bier kenmerkt zich door zijn diepe, donkere kleur en een rijk, gelaagd smaakprofiel. De warme aroma's van karamel, donker fruit en subtiele specerijen doen denken aan de gezelligheid van de feestdagen. De smaak is een harmonieuze mix van zoetheid en kruidigheid, met tonen van chocolade, gedroogd fruit en een hint van kaneel en kruidnagel.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#55

Gulpener IJsbock

Gulpener Bierbrouwerij

Gulpener IJsbock is ontstaan uit de Tarwe Dubbelbock. Deze bock is bevroren. Bij het ontdooien is het water gescheiden van het concentraat. Het concentraat is de uiteindelijke IJsbock. Vandaar dat dit bier zo vol en krachtig smaakt met aroma's van karamel.

Bockbier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#56

Chimay Blauw

Chimay

Chimay Blauw of Chimay Blue is een zwaar donker bier met 9% alcohol. Dit trappistenbier is een winterbier, een bier om je op koude vriesdagen lekker warm te houden. Chimay Blauw is heerlijk in combinatie met een blokje kaas, zeker met de trappistenkaas van Chimay zelf.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#57

Erdinger Weissbier (Hefe-Weizen)

Erdinger

Erdinger Weissbier - Hefe Weizen is een klassieker. Vol fruitige aroma's van onder meer banaan is het genieten van deze Duitse bierspecialiteit. Een heerlijk bier voor op het terras, in combinatie met salades of met licht gekruide kip of varkensvlees.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#58

Uiltje Apfelstrudel Doppelbock

Uiltje Brewing Company

Apfelstrudel Doppelbock met tonen van vanille, slagroom, rozijnen en appel. Jammie! Je ontdekt deze ingrediënten allemaal in de geur en smaak van deze Apfelstrudel Doppelbock van Brouwerijt 't Uiltje. Zoals de brouwers zeggen: "Dit bier is jouw gouden ticket naar een bos vol appels in Alice's Wonderland!" Alleen maar genieten dus. Romig, Oostenrijks deeg gevuld met alle ingrediënten is samen met Duitse mouten en hoppen gebruikt om dit bier te brouwen.

Bockbier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#59

Cornet Oaked

Brouwerij De Hoorn

Cornet Oaked is een fraai blond bier met een romige witte schuimkraag. Het bier is gelagerd met eikenhouten snippers en dat proef je terug. Tonen van vanille en hout brengen complexiteit in dit bier. De afdronk van dit zware maar verrassend doordrinkbare bier is licht bitter en vooral warm.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#60

Affligem Tripel

Affligem

Affligem Tripel biedt alles wat een goede Tripel moet bieden. Dit licht amberkleurige bier heeft veel fruit, zoals banaan, abrikoos en perzik. De hop zorgt voor een mooie, genuanceerde bitterheid. Het flinke alcoholpercentage en het koolzuur maken dit bier helemaal af.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#61

Grolsch Weizen

Grolsch

Grolsch Puur Weizen is gebrouwen met meer dan helft tarwemout. Het bier heeft een natuurlijke troebelheid. Het is gebrouwen met een Duitse gist volgens het Duitse Reinheitsgebot. Deze Weizen heeft de karakteristieke fruitige weizensmaken, inclusief het kruidnageltje. Een dorstlesser en een ideale begeleider bij de barbecue, kipgerechten en bijvoorbeeld een Wienerschnitzel met gebakken aardappelen.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#62

Omer Blond

Omer vander Ghinste Bockor

Omer Traditional is een plaatje om te zien; een mooi goudgeel bier met een romige witte schuimkraag. Dit prachtig blonde bier is gebrouwen met drie verschillende hopsoorten, uit drie landen: Duitsland, Tsjechië en Slovenië.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#63

Goose Island Bourbon County Brand Stout 2019

Goose Island Brewery

Goose Island Bourbon County Brand Stout 2019 is een Stout met een alcoholpercentage van 15,2%. Het bier is dit jaar gerijpt in vier jaar oude Heaven Hill, Buffalo Trace en Wild Turkey vaten en heeft de aroma’s van kers, cacao, vanille en karamel. Een complex en vol bier.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#64

Pühaste Extremum Fato Rye Whiskey BA (silver series)

Pühaste Brewery

Ontdek de Imperial Stout, gerijpt in rogge whiskey vaten met Beloya koffie van Kokomo Roasters. Rijk, zijdezacht met smaken van koffie, donkere chocolade en geroosterd roggebrood.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#65

Pühaste Faba Bourbon BA

Pühaste Brewery

Pühaste Faba Bourbon BA - Gitzwart, dik, plakkerig, alcoholisch, zacht en romig mondgevoel met smaken van koffie, pure chocolade, hout, vanille, geroosterd en een bourbonvat toets.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#66

Brewdog Hazy Jane Guava

Brewdog

Brewdog Hazy Jane Guava is een variatie op de originele Hazy Jane door toevoeging van guave. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,0%.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#67

Puik Mooie Rooie

Brouwerij Puik Bieren

Puik Mooie Rooie is een Bockbier van 6,6%. Zoetig van caramelmouten en kruidig van een snufje peper.

Bockbier

Aroma
Zoet
Bitter

#68

Eeuwige Jeugd Belhamel

Brouwerij de Eeuwige Jeugd

Eeuwige Jeugd Belhamel is een IPA. Bier met een stevige bitterheid. Harsachtige tonen en aroma's van grapefruit.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#69

La Trappe Isid'or

Bierbrouwerij De Koningshoeven

Toen O.L.V. Abdij De Koningshoeven 125 jaar bestond werd ter ere van dat jubileum een speciaal bier gebrouwen: La Trappe Isid'or. Dit trappistenbier is vernoemd naar Isidorus, de eerste brouwmeester van het klooster. La Trappe Isid'or was bedoeld als tijdelijk bier, maar werd zo gewaardeerd dat besloten werd dit vast in het assortiment op te nemen. Het bier heeft de perfecte balans tussen eenvoud en complexiteit. Het is toegankelijk en vriendelijk. Tegelijkertijd ontdek je steeds weer nieuwe smaken en aroma's.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#70

Kees! Export Porter 1750

Brouwerij Kees!

Kees! Export Porter 1750 is ongelofelijk krachtig. Tonen van koffie en bittere chocolade geven dit zwart bier vorm. Maar dit bier heeft zoveel meer; je blijft ontdekken. "Black and sticky to the bone", zegt brouwer Kees Bubberman op het label. Daarvan is geen woord gelogen.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#71

Hertog Jan Weizener

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Weizener is niet zo maar een tarwebier. Het is een bier met het beste van twee bierstijlen; het beste van een Weizen en het beste van Witbier. Van het Duitse Weizen heeft Weizener de gemoute tarwe en de hop. De kruiden van het Belgische Witbier geven de Hertog Jan Weizener een extra frisheid. Een typisch eigenzinnig bier van Hertog Jan om de hele zomer van te genieten. Hertog Jan Weizener behaalde een bronzen medaille in de categorie Weizen tijdens de Dutch Beer Challenge 2020.

Tarwebier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#72

Weihenstephaner Hefeweissbier

Weihenstephaner

Weihenstephaner Hefeweissbier wordt vaak gezien als de Moeder van alle Weizenbieren. Deze topper wordt over de hele wereld bejubeld. Niet voor niets, want het is een geweldig bier met een volle body, fruitige aroma's van banaan en natuurlijk het kenmerkende kruidnageltje. Dit bier gaat geweldig met salades, vis en uiteraard ook met Beierse worstspecialiteiten. Een bier geschikt voor elk moment op de dag.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#73

Hertog Jan Karakter

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Karakter komt voort uit het Dilemma van Arcen. De brouwers van Hertog Jan hadden twee prachtige bieren gebrouwen met bijzondere hop en mout. Bierliefhebbers mochten hun favoriet kiezen. Dat werd de Hertog Jan Karakter, een bovengistend, zeer fruitig bier met een duidelijke moutsmaak.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#74

Lefort Tripel

Brouwerij Omer vander Ghinste

Lefort Tripel is een zoete Tripel van Brouwerij Omer Vander Ghinste. Zacht, zoet en krachtig! Vergis je dus niet wanneer je deze smaakvolle Tripel proeft.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#75

Kees Caramel Fudge Stout Jack Daniels Edition

Brouwerij Kees!

Kees Caramel Fudge Stout Jack Daniels Edition is een Imperial Stout. Het bier is gerijpt op Jack Daniels bourbon vaten.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#76

Hello Blondie

HELLOBIER

Hello Blondie is een goudgeel Blond bier met fijne schuimkraag een alcoholpercentage van 7,5%. Een moutzoet sterk Blond bier met fijne hopbitterheid in de smaak.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#77

Arpus DDH Hopchest DIPA

Ārpus Brewing Co.

Arpus DDH Hopchest DIPA is een dubbel dry-hopped Double IPA, gehopt met een sappige hopsoorten Motueka, Galaxy, Mozaïek en Nelson Sauvin. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,5%.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#78

Vander Ghinste Brasserie Le Fort

Omer vander Ghinste Bockor

De Le Fort is een donkerbruin bier met een romige schuimkraag. Zoals je op basis van de kleur kunt verwachten bevat dit bieren aroma's van karamel en rozijn. In het palet vind je ook andere fruitsoorten terug zoals banaan en pruim.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#79

Het Uiltje Dr Raptor

Uiltje Brewing Company

Uiltje Dr Raptor is een Imperial IPA, ofwel een extra sterke IPA. Dit bier is waanzinnig gehopt, zoals je van Uiltje Brewing Company gewend bent. Alleen Dr Raptor is wat dat betreft echt te gek. Een blond en krachtig bier met een uitgesproken hopkarakter.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#80

Delirium Nocturnum

Huyghe (Delirium, Guillotine)

Delirium Nocturnum is een donker amberkleurig bier met een fijne schuimkraag. Een complex bier, zo mag je deze Nocturnum zeker noemen. Aroma's van chocolade en mokka, maar ook een vleugje zuur. In de nasmaak voel je de bitterheid opkomen. Delirium Nocturnum heeft de perfecte balans van zoet, zuur en bitter. Een bier van wereldklasse.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#81

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2022 Bière du Soir Bordeaux Merlot

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2022 Bière du Soir Bordeaux Merlot is een Barley Wine van 11,0%. Verwacht in dit bier chocolade, kers, een licht zuurtje en de droge afdronk die je van wijn gewend bent.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#82

Hertog Jan Gerards Toegift

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Gerards Toegift is een speciale editie van de Hertog Jan Grand Prestige. Dit bier is speciaal gebrouwen als afscheid door voormalig brouwmeester Gerard van den Broek. Voor deze speciale editie heeft zijn geliefde Grand Prestige 6 maanden op single malt whiskyvaten laten rijpen, waar de whisky op zijn beurt 12 jaar lang in heeft gerijpt. De aroma’s van de vaten geven de Grand Prestige een subtiele, maar volmondige smaak, met tonen van honing en vanille.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#83

Leffe Tripel

Anheuser-Busch InBev

Leffe Tripel is een bovengistend abdijbier. Met zijn donkergouden kleur en rijke schakering aan aroma's is dit een echte klassieker. Deze Tripel, geheel in Belgische stijl, is een alom gewaardeerd bier.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#84

Chimay Wit

Chimay

Chimay Wit is een amberkleurige Tripel. Sinds 1986 wordt dit bier ook afgevuld op 75 cl flessen onder de naam Cinq Cents. Deze naam is gewijd aan het 500-jarig bestaan van het prinsdom van Chimay in 1986.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#85

Maximus Pandora

Brouwerij Maximus

Maximus Pandora is een zogenaamde Dutch Pale Ale. Dit blonde bier is fris en fruitig met een bittertje.

Pale Ale

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#86

Rode Hoed Soepele Slurper

Brouwerij De Rode Hoed

Rode Hoed Soepele Slurper is een doordrinker. Frisse citrus tonen en prachtige hazy kleur.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#87

Moersleutel Fudge Vortex

Brouwerij De Moersleutel

"Moersleutel Fudge Vortex is een Imperial Stout met een explosie van toffee, een vleugje lactose voor dat romige mondgevoel, en een karakter zo wild als het verhaal erachter. Dit is geen gewoon bier, maar een meesterstuk dat je smaakpapillen meeneemt in een wervelwind van zoete overgave. Proost op het ongetemde, het buitengewone, het monsterlijk lekkere!"

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#88

The Wild Mill Dark

The Wild Mill

Quadrupel-stijl donker bier met tonen van komijn, steranijs en zoethout. Echt een bier voor bij het knapperend haardvuur.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#89

Kasteel Donker

Van Honsebrouck (Kasteelbier, Brigand)

Kasteel Donker is een zwaar en donker degustatiebier. Dit warme en zeer complexe bier is uitermate geschikt om aan tafel te serveren. Deze zoete aroma's en het hoge alcoholpercentage maken dat deze Donker een vriend is van vele gerechten.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#90

Uiltje Lekker Bakske Kobi

Uiltje Brewing Company

Uiltje Lekker Bakske Kobi is een Barrel Aged Imperial Stout van 13,4%, gerijpt op bourbon. Een zachte stout, licht moutig en zeer smaakvol.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#91

Arpus QDH Enigma x Strata x Mosaic QIPA

Ārpus Brewing Co.

Arpus QDH Enigma x Strata x Mosaic QIPA is een Quadruple Dry Hopped QIPA van 12,0%.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#92

Maallust 1818 infusie 01

Brouwerij Maallust

Maallust's 1818 Infused is een Quadrupel met een twist: veredeld met een 10 jaar op eikenhout gerijpt distillaat voor een intens warme smaakbeleving. Met een robuust alcoholpercentage van ongeveer 11% is dit bier een gouden genot voor de bijzondere momenten.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#93

Hertog Jan Proeftuin #6 Tripel Hop

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Proeftuin #6: Tripel Hop is een Blond bier. Een volmondig fris bier met een uitgesproken bitterheid en perfect in balans door de hopgift van drie bijzondere hopsoorten: Citra, Centennial en Simcoe. Ideaal om op een zomerse dag van te genieten.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#94

Bosteels Kwak Amber

Bosteels (PauwelKwak)

Bosteels Kwak Amber is een Belgisch bier met een diepe, amberkleur en een rijk, moutig karakter. Het biedt een boeiende mix van karamelzoetheid, fruitige tonen en een subtiel kruidige afdronk. Deze klassieker, vaak geserveerd in een uniek koetsiersglas, is een must-try voor liefhebbers van traditionele, goed gebalanceerde bieren.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#95

VandeStreek Frisky

vandeStreek bier

Doe eens lekker gek en trek een Frisky open op een maandagavond, of stiekem al tijdens de lunch, of vlak voor het late zondagochtend-ontbijt met de schoonfamilie. Maak van ieder moment een Frisky moment waarop jij even al het moeilijke loslaat en gewoon geniet. Een échte Everyday New England IPA met een alcoholpercentage van slechts 4,4%. Gebrouwen met drie verschillende mouten die het bier een volmondig gevoel geven en drie van onze favoriete hoppen: Sabro, Talus en Citra - die aroma's van tropisch fruit en frisse citrus door je glas laten dansen.

IPA (India Pale Ale)

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#96

Eem Barrel Aged Project #04

Bierbrouwerij De Eem

Het Eem Barrel Aged Project #04 is een bijzonder bier dat uitblinkt door zijn complexe karakter en diepgang. Deze limited edition heeft gerijpt op houten vaten, wat zorgt voor rijke tonen van vanille, eikenhout en een subtiele hint van bourbon.

Donkere bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#97

Sint Servattumus Sjlaag van de Meule

Bierbrouwerij Sint Servattumus

De 'ne Sjlaag Van De Meule is een bier gebrouwen door St. Servattumus uit Schijndel. Deze Tripel heeft een alcohol percentage van 8.0%. Deze speltripel is niet gefilterd. Puur natuur dankzei de biologische grondstoffen, de ambachtelijke bereiding én een zwierige klap van de molen.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#98

Omer Ypra

Brouwerij Omer vander Ghinste

Ypra is een zacht en fris blond bier van hoge gisting, met een lichte bitterheid en fruitige hoptoetsen van sinaas en pompelmoes. Dankzij de hergisting op fles krijgt Ypra z’n unieke aroma en smaak. Ypra is het resultaat van de zoektocht naar een evenwichtig en sterk gehopt blond bier waarin de beste eigenschappen van vijf verschillende hopsoorten naar boven komen.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#99

Lübzer Pils

Brauerei Lübz Mecklenburg-Vorpommern

Lübzer Pils is een verfrissend en helder Duits pilsner dat bekend staat om zijn fijne balans en zuivere smaak. Subtiel hoparoma en een lichte moutigheid. Uitstekend bij lichte gerechten of op zichzelf als een verkoelende dorstlesser.

Lager

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#100

Founders KBS

Founders Brewing Company

Founders KBS is een bier dat je spreekwoordelijk met mes en vork moet nuttigen. De smaken van koffie, laurier, vanille en chocolade domineren in dit hele dikke bier. De invloed van de houtrijping op bourbon vaten geeft verdere verdieping en een fluwelen randje.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Brand lanceert limited edition roze Pinkpop bier

Speciaal voor deze 53e editie van het festival komt Brand met een verrassende nieuwkomer: een limited edition Pinkpop Witbier.

Verder lezen

Jopen en 't Taphuys bundelen krachten

Jopen, de Haarlemse Craft brouwerij heeft een strategische samenwerking aangekondigd met 't Taphuys.

Verder lezen

Nieuw: Hazy & Romige Psycho Cyclops NEIPA van Maximus

Met vijf zorgvuldig geselecteerde hopsoorten – Citra, Citra Cryo, Mosaic, El Dorado en Idaho7 – biedt deze NEIPA een tropische fruitervaring.

Verder lezen

Grolsch blijft inzetten op duurzaamheid: Highlights 2023 online

Bij Grolsch staat duurzaamheid hoog op de agenda, en dat blijkt uit de indrukwekkende resultaten die de brouwerij in 2023 heeft geboekt.

Verder lezen