Brouwerij Sint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren

Sint-Sixtusabdij Westvleteren is de plek waar één van de beste bieren ter wereld wordt gebrouwen. De Westvleteren 12 is het vlaggenschip van de Sint Sixtusabdij. Ooit werd dit trappistenbier door de Amerikaanse bierwebsite Ratebeer bestempeld als het beste bier ter wereld. Sindsdien heeft het bier een cultstatus verworven.

Het was niet makkelijk om aan dit bier te komen. Je diende eerst met de Bierlijn te bellen. Je hebt al een dosis geluk nodig om je bestelling überhaupt te mogen plaatsen. De bestellingen dienden bij de abdij met het afgesproken voertuig en op het afgesproken tijdstip te worden opgehaald. Ook mocht je maximaal twee bakken per keer meenemen.

Door de cultstatus en de beperkte beschikbaar ontstond er een ‘illegale handel’ waarbij woekerprijzen werden gevraagd. Dat stuitte de monniken tegen de borst en ging tegen hun waarden in. Door voortaan ook de retail in België en Nederland van Westvleteren 12 te voorzien, werd de handel ingedamd en behoren de torenhoge prijzen tot het verleden.

De smaak, de kwaliteit, de schaarste en de marketing hebben de Sint-Sixtusabdij gemaakt tot een regelrecht bedevaartsoord voor de ware bierliefhebber. Naast Westvleteren 12 worden hier ook de Trappist Westvleteren Blond (TW Blond) en de Trappist Westvleteren 8 (TW8) gebrouwen. Het klooster zelf is niet te bezoeken. Wel kun je in het naastgelegen restaurant genieten van heerlijke gerechten en natuurlijk het heerlijke trappistenbier.

Onze topbieren

Beste Bier
8,9

Westvleteren 12

Sint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren

Westvleteren 12 behoeft eigenlijk geen toelichting. Dit vlaggenschip van de Sint-Sixtusabdij kreeg ooit het stempel 'Beste bier ter wereld'. Sindsdien is het misschien wel meest begeerde bier op onze aarde. Het zware trappistenbier wordt op beperkte schaal gebrouwen. Als je dit bier nog niet hebt gedronken, heb je dit als echte Bierista zeker bovenaan op je bucketlist staan.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,3

Westvleteren 8

Sint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren

Westvleteren 8 is de middelste uit de familie van de wereldberoemde Sint-Sixtusabdij uit Westvleteren. Deze Dubbel is zeer vol van smaak, vol zoetheid en karameltonen. Complex en krachtig, heerlijk bij stevig brood met een dikke roompaté of bij een goed stuk vlees, waarbij een medium gebakken biefstuk op nummer 1 staat.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,1

Westvleteren Blond

Sint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren

Westvleteren Blond is het lichtste van de drie bieren uit de brouwerij van de Sint-Sixtusabdij. Dit goudkleurige bier heeft 5,8% alcohol. Je komt helemaal tot rust met deze Westvleteren Blond in combinatie met een fijn stukje romige of jonge kaas en ook bij een licht vleesgerecht als een carpaccio is deze Blond niet te versmaden.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter