Grutte Pier Brouwerij

De Grutte Pier Brouwerij is een Friese brouwerij, vernoemd naar de volksheld Grutte Pier. De bierbrouwerij wordt gerund door Frans Filius en Renze Bil. In 2015 begonnen zij de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden.

Het eerste bier van deze brouwerij is de Grutte Pier Tripel. Dit bier won direct al een aantal mooie prijzen zoals de World Beer Awards en de Beste Tripel van Nederland. Behalve de Grutte Pier Tripel is er ook de Kracht in de Nacht en de Grutte Pier Blond. Ook zijn er een specials, zoals de Kracht in de Nacht met Boomsma Beerenburger en de Grutte Pier Tripel uit de Ton. Met Tripel uit de Ton veroverde Grutte Pier de bierharten tijdens allerhande festivals. Het bieraanbod van Grutte Pier is zo in 2017 al snel vergroot naar maar liefst 7 verschillende bieren.

De naam van deze bierbrouwerij komt dus vanuit de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld 'Grutte Pier' die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. Het verhaal gaat dat als je Grutte Pier tegenkomt en je wilt voorkomen dat hij je aanvalt, dan kan je door het correct uitspreken van een Friese zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander.

"Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries." Oftewel: Boter, roggebrood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen, is geen echte Fries.

Onze topbieren

8,2

Grutte Pier Kracht in de Nacht

Grutte Pier Brouwerij

Kracht in de Nacht van de Friese Grutte Pier Brouwerij is een smaakvolle Russian Imperial Stout. De strijd van de Friese volksheld, waar de brouwerij naar vernoemd is, vond ook plaats in de nacht. De kracht in die nachten is de inspiratie voor dit bier “Kracht in de Nacht”. De fles is lichtdicht door een matte laag en is 12 maanden gerijpt in een koele omgeving. Het bier ziet dus voor het eerst licht wanneer de fles open gaat. In de neus moutige aroma's en hinten van laurier, koffie en donker fruit. In de smaak geroosterde tonen en je proeft rozijnen en droppige smaken terug. Kracht in de Nacht is een vrij dik bier met een lange, smaakvolle nasmaak.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,0

Fryskauw

Grutte Pier Brouwerij

Fryskauw is een Weizenbock gebrouwen door Grutte Pier samen met Bird Brewery. Dit bier van 7,5% wordt gekenmerkt door enerzijds de frisheid en de fruitige tonen. Anderzijds proef je zoete mouttonen met een duidelijke karameltoets.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,0

Grutte Pier Bock

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Bock is het Bockbier van de Friese bierbrouwerij.

Bockbier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,7

Grutte Pier Houtgerookte Dubbelbock

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Houtgerijpte DubbelBock is een Donker & Rijk bier. Deze kruidige bock heeft een mooie rokerigheid met lichte houttoetsen. De zoetigheid met de kruidigheid van steranijs en zoethout maken dit een mooi verwarmend bier. Dit ongefilterde bier van gemengde gisting heeft een nasmaak die van zoet naar rokerig en kruidig uitloopt.

Bockbier

Aroma
Zoet
Bitter

7,3

Grutte Pier Elixer

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Elixer is een krachtig bier als de Friese volksheld Grutte Pier zelf. Dit bier heeft 11,5% alcohol en is geïnfuseerd met een iconische Friese Beerenburger. Een prachtige symbiose om rustig en lekker lang van te genieten. Dit bier werd verkozen tot Bier van het Jaar 2018 door Mitra en Bier! magazine.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,1

Grutte Pier Tripel uit de Ton

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Tripel uit de Ton heeft een extra vergisting ondergaan met Brettanomyces gist in een Frans Eiken houten ton. Dit bier wordt daarom een Bretttûne bier genoemd, deze bierstijl is een combinatie van het woord Brett en tûne (Fries voor ton) en de 3 t’s staan voor het basis bier ‘Tripel’. Een bier dat gerust nog jaren donker en koel kan staan om verder te laten rijpen. Een fruitig karakter, fris zuurtje en vanille hinten van vanille door het Franse Eikenhout. In de nasmaak is het bier wat kruidig, zoetig en komt de hopbitterheid nog even terug.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,0

Grutte Pier Bretttûne No11

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Bretttûne No11 is een Sour met een alcoholpercentage van 8,0%. Het bier heeft een oplage van slechts 2280 flessen. Een complex, fruitig bier met een licht zuurtje en subtiele vanilletoetsen.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,6

Grutte Pier Tripel

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Tripel is een fruitige tripel gebrouwen met drie verschillende granen: gerst, tarwe en haver. Dit krachtige bier heeft veel moutige tonen, een licht zuurtje, maar bovenal veel fruit. Dit is een soepel bier, maar wel met veel power.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Toon alle

Bijzonder bier van ver weg en van hier

Bierfestival Leeuwarden bood afgelopen weekeinde bierliefhebbers weer een bijzondere ontdekkingstocht in smaken.

Verder lezen

Grutte Pier Tripel weer in de prijzen bij World Beer Awards

Grutte Pier Tripel is weer in de prijzen gevallen bij de World Beer Awards. Het was niet het enige bier van de Friese brouwerij.

Verder lezen

Medailleregen tijdens de World Beer Awards 2019

Veel Nederlandse brouwerijen hebben een mooie medaille-oogst binnengehaald tijdens de World Beer Awards 2019.

Verder lezen

Grutte Pier zet Friesland op de bierkaart

Frans Filius en Renze Bil hebben met hun brouwerij Grutte Pier in een paar jaar tijd een indrukwekkend en succesvol portfolio opgebouwd.

Verder lezen