Grutte Pier Brouwerij

De Grutte Pier Brouwerij is een Friese brouwerij, vernoemd naar de volksheld Grutte Pier. De bierbrouwerij wordt gerund door Frans Filius en Renze Bil. In 2015 begonnen zij de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden.

Het eerste bier van deze brouwerij is de Grutte Pier Tripel. Dit bier won direct al een aantal mooie prijzen zoals de World Beer Awards en de Beste Tripel van Nederland. Behalve de Grutte Pier Tripel is er ook de Kracht in de Nacht en de Grutte Pier Blond. Ook zijn er een specials, zoals de Kracht in de Nacht met Boomsma Beerenburger en de Grutte Pier Tripel uit de Ton. Met Tripel uit de Ton veroverde Grutte Pier de bierharten tijdens allerhande festivals. Het bieraanbod van Grutte Pier is zo in 2017 al snel vergroot naar maar liefst 7 verschillende bieren.

De naam van deze bierbrouwerij komt dus vanuit de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld 'Grutte Pier' die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. Het verhaal gaat dat als je Grutte Pier tegenkomt en je wilt voorkomen dat hij je aanvalt, dan kan je door het correct uitspreken van een Friese zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander.

"Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries." Oftewel: Boter, roggebrood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen, is geen echte Fries.

Onze topbieren

8,8

Grutte Pier Kracht in de Nacht Boomsma

Grutte Pier Brouwerij

Kracht in de Nacht Boomsma is een Russian Imperial Stout waarin de Grutte Pier brouwerij de smaken van hun Kracht in de Nacht heeft laten samenvloeien met Boomsma Beergenburger kruidenbitter. Ook deze flessen zijn pikzwart en hebben 12 maanden in de een donkere cel van een oude gevangenis liggen rijpen. Je ruikt en proeft geroosterde mouten met tonen van drop, vijgen en rozijnen. Ook de smaak van de Boomsma kruidenbitter is herkenbaar in deze R.I.S.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Brettûne No. 21 Gerookte Citroen

Grutte Pier Brouwerij

Deze Bretttune N0.21 is de Grutte Pier Tripel die van 03-01-2019 tot 01-06-2020 in eiken houten vaten heeft gezeten. Voor het afvullen heeft de brouwer citroenen gerookt en het bier hier een maand op laten rijpen. Dit bier heeft een extra vergisting ondergaan met een Brettanomyces gist in een Frans eikenhouten ton.

Tripel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Grutte Pier Kracht in de Nacht

Grutte Pier Brouwerij

Kracht in de Nacht van de Friese Grutte Pier Brouwerij is een smaakvolle Russian Imperial Stout. De strijd van de Friese volksheld, waar de brouwerij naar vernoemd is, vond ook plaats in de nacht. De kracht in die nachten is de inspiratie voor dit bier “Kracht in de Nacht”. De fles is lichtdicht door een matte laag en is 12 maanden gerijpt in een koele omgeving. Het bier ziet dus voor het eerst licht wanneer de fles open gaat. In de neus moutige aroma's en hinten van laurier, koffie en donker fruit. In de smaak geroosterde tonen en je proeft rozijnen en droppige smaken terug. Kracht in de Nacht is een vrij dik bier met een lange, smaakvolle nasmaak.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Grutte Pier Vatgerijpt Imperial Stout Grappa

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Vatgerijpt Imperial Stout Grappa is een Imperial Stout. Een zeer complex bier met tonen van vanille en hout. Door de rijping op Villa Isa Grappa Di Barolo Gran Cuvee vaten krijgt het bier nog meer complexiteit. De Grappa is goed terug te proeven in de afdronk.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,4

Grutte Pier Quadrupel Vatgerijpt no 27

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Quadrupel Vatgerijpt no 27 is een Quadrupel. Het bier heeft een alcoholpercentage van 10,0%.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,0

Grutte Pier Vatgerijpt Imperial Stout Calvados

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Vatgerijpt Imperial Stout Calvados is een Imperial Stout. Een complex bier met tonen van vanille en hout. Gerijpt op Chateau du Breuil Calvados vaten. Hierdoor heeft het bier een heerlijke afdronk.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,0

Fryskauw

Grutte Pier Brouwerij

Fryskauw is een Weizenbock gebrouwen door Grutte Pier samen met Bird Brewery. Dit bier van 7,5% wordt gekenmerkt door enerzijds de frisheid en de fruitige tonen. Anderzijds proef je zoete mouttonen met een duidelijke karameltoets.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,0

Grutte Pier Elixer

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Elixer is een krachtig bier als de Friese volksheld Grutte Pier zelf. Dit bier heeft 11,5% alcohol en is geïnfuseerd met een iconische Friese Beerenburger. Een prachtige symbiose om rustig en lekker lang van te genieten. Dit bier werd verkozen tot Bier van het Jaar 2018 door Mitra en Bier! magazine.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Toon alle

Grutte Pier wint gouden medaille bij Dutch Beer Challenge 2024

Met grote trots kondigt Grutte Pier Brouwerij aan dat zij een gouden medaille heeft gewonnen tijdens de Dutch Beer Challenge 2024.

Verder lezen

Bierfestival Groningen - een warm bad

Bierfestival Groningen is weer terug. Afgelopen zaterdag kwamen vele 'beerlievers' naar de Martinikerk om samen het glas te heffen.

Verder lezen

Honing Tripel van Grutte Pier wint Mitra-verkiezing

De Friese Honing Tripel van Grutte Pier heeft de Mitra-jaarverkiezing gewonnen. De winnaar bleef de bieren van Brouwerij Noordt en Stadsbrouwerij Eindhoven voor.

Verder lezen

Bijzonder bier van ver weg en van hier

Bierfestival Leeuwarden bood afgelopen weekeinde bierliefhebbers weer een bijzondere ontdekkingstocht in smaken.

Verder lezen