Grutte Pier Brouwerij

De Grutte Pier Brouwerij is een Friese brouwerij, vernoemd naar de volksheld Grutte Pier. De bierbrouwerij wordt gerund door Frans Filius en Renze Bil. In 2015 begonnen zij de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden.

Het eerste bier van deze brouwerij is de Grutte Pier Tripel. Dit bier won direct al een aantal mooie prijzen zoals de World Beer Awards en de Beste Tripel van Nederland. Behalve de Grutte Pier Tripel is er ook de Kracht in de Nacht en de Grutte Pier Blond. Ook zijn er een specials, zoals de Kracht in de Nacht met Boomsma Beerenburger en de Grutte Pier Tripel uit de Ton. Met Tripel uit de Ton veroverde Grutte Pier de bierharten tijdens allerhande festivals. Het bieraanbod van Grutte Pier is zo in 2017 al snel vergroot naar maar liefst 7 verschillende bieren.

De naam van deze bierbrouwerij komt dus vanuit de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld 'Grutte Pier' die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. Het verhaal gaat dat als je Grutte Pier tegenkomt en je wilt voorkomen dat hij je aanvalt, dan kan je door het correct uitspreken van een Friese zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander.

"Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries." Oftewel: Boter, roggebrood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen, is geen echte Fries.

Onze topbieren

8,0

Fryskauw

Grutte Pier Brouwerij

Fryskauw is een Weizenbock gebrouwen door Grutte Pier samen met Bird Brewery. Dit bier van 7,5% wordt gekenmerkt door enerzijds de frisheid en de fruitige tonen. Anderzijds proef je zoete mouttonen met een duidelijke karameltoets.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,0

Grutte Pier Elixer

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Elixer is een krachtig bier als de Friese volksheld Grutte Pier zelf. Dit bier heeft 11,5% alcohol en is geïnfuseerd met een iconische Friese Beerenburger. Een prachtige symbiose om rustig en lekker lang van te genieten. Dit bier werd verkozen tot Bier van het Jaar 2018 door Mitra en Bier! magazine.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Bitter

8,0

Grutte Pier Bock

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Bock is het Bockbier van de Friese bierbrouwerij.

Bockbier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,7

Grutte Pier Houtgerookte Dubbelbock

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Houtgerijpte DubbelBock is een Donker & Rijk bier. Deze kruidige bock heeft een mooie rokerigheid met lichte houttoetsen. De zoetigheid met de kruidigheid van steranijs en zoethout maken dit een mooi verwarmend bier. Dit ongefilterde bier van gemengde gisting heeft een nasmaak die van zoet naar rokerig en kruidig uitloopt.

Bockbier

Aroma
Zoet
Bitter

6,5

Grutte Pier Friese Boezem Tripel

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Friese Boezem Tripel is een Tripel van de Friese brouwerij Grutte Pier. Deze Tripel is gebrouwen met gezuiverd regenwater. Een zachte Tripel met een troebele, lichtgele kleur, moutige tonen en een licht zuurtje.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,5

Grutte Pier Tripel

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Tripel is een fruitige tripel gebrouwen met drie verschillende granen: gerst, tarwe en haver. Dit krachtige bier heeft veel moutige tonen, een licht zuurtje, maar bovenal veel fruit. Dit is een soepel bier, maar wel met veel power.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,0

Grutte Pier Dubbel

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Dubbel is een Donker & Rijk bier. Deze ongefilterde Dubbel heeft aroma's van donker fruit en banaan. In de smaak is hij moutig, met tonen van karamel en fruitigheid van banaan en vanille. Ook ontdek je tonen van noten. In de afdronk gaat hij van zoet naar bitter.

Aroma
Zoet
Bitter

Grutte Pier Kracht in de Nacht Boomsma

Grutte Pier Brouwerij

Kracht in de Nacht Boomsma is een Russian Imperial Stout waarin de Grutte Pier brouwerij de smaken van hun Kracht in de Nacht heeft laten samenvloeien met Boomsma Beergenburger kruidenbitter. Ook deze flessen zijn pikzwart en hebben 12 maanden in de een donkere cel van een oude gevangenis liggen rijpen. Je ruikt en proeft geroosterde mouten met tonen van drop, vijgen en rozijnen. Ook de smaak van de Boomsma kruidenbitter is herkenbaar in deze R.I.S.

Heb jij deze al gedronken?

Schrijf een review en ontvang +25 Biercoin

Toon alle

Grutte Pier Tripel weer in de prijzen bij World Beer Awards

Grutte Pier Tripel is weer in de prijzen gevallen bij de World Beer Awards. Het was niet het enige bier van de Friese brouwerij.

Verder lezen

Medailleregen tijdens de World Beer Awards 2019

Veel Nederlandse brouwerijen hebben een mooie medaille-oogst binnengehaald tijdens de World Beer Awards 2019.

Verder lezen

Grutte Pier zet Friesland op de bierkaart

Frans Filius en Renze Bil hebben met hun brouwerij Grutte Pier in een paar jaar tijd een indrukwekkend en succesvol portfolio opgebouwd.

Verder lezen