Grutte pier brouwerij

Grutte Pier Brouwerij

De Grutte Pier Brouwerij is een Friese brouwerij, vernoemd naar de volksheld Grutte Pier. De bierbrouwerij wordt gerund door Frans Filius en Renze Bil. In 2015 begonnen zij de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden.

Het eerste bier van deze brouwerij is de Grutte Pier Tripel. Dit bier won direct al een aantal mooie prijzen zoals de World Beer Awards en de Beste Tripel van Nederland. Behalve de Grutte Pier Tripel is er ook de Kracht in de Nacht en de Grutte Pier Blond. Ook zijn er een specials, zoals de Kracht in de Nacht met Boomsma Beerenburger en de Grutte Pier Tripel uit de Ton. Met Tripel uit de Ton veroverde Grutte Pier de bierharten tijdens allerhande festivals. Het bieraanbod van Grutte Pier is zo in 2017 al snel vergroot naar maar liefst 7 verschillende bieren.

De naam van deze bierbrouwerij komt dus vanuit de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld 'Grutte Pier' die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. Het verhaal gaat dat als je Grutte Pier tegenkomt en je wilt voorkomen dat hij je aanvalt, dan kan je door het correct uitspreken van een Friese zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander.

"Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries." Oftewel: Boter, roggebrood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen, is geen echte Fries.

Onze topbieren

7,7

Grutte Pier Houtgerookte Dubbelbock

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Houtgerijpte DubbelBock is een Donker & Rijk bier. Deze kruidige bock heeft een mooie rokerigheid met lichte houttoetsen. De zoetigheid met de kruidigheid van steranijs en zoethout maken dit een mooi verwarmend bier. Dit ongefilterde bier van gemengde gisting heeft een nasmaak die van zoet naar rokerig en kruidig uitloopt.

Bockbier

Aroma
Zoet
Bitter

6,7

Grutte Pier Tripel

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Tripel is een fruitige Tripel gebrouwen met drie verschillende granen: gerst, tarwe en haver. Dit krachtige bier heeft veel moutige tonen, een licht zuurtje, maar bovenal veel fruit. Dit is een soepel bier, maar wel met veel power.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,0

Grutte Pier Dubbel

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Dubbel is een Donker & Rijk bier. Deze ongefilterde Dubbel heeft aroma's van donker fruit en banaan. In de smaak is hij moutig, met tonen van karamel en fruitigheid van banaan en vanille. Ook ontdek je tonen van noten. In de afdronk gaat hij van zoet naar bitter.

Aroma
Zoet
Bitter

Nieuw

Grutte Pier Bock

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Bock is het Bockbier van de Friese bierbrouwerij.

Heb jij deze al gedronken?

Schrijf een review en ontvang +50 Biercoin

Grutte Pier Kuit

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Kuit is een Tarwebier van de Friese brouwerij Grutte Pier. Het bier is ongefilterd en dus troebel in zicht. In de neus is het bier moutig en fruitig met een klein zuurtje. Ook de gebruikte Nieuw Zeelandse hop komt hier naar boven. In de mond is het bier fris en vrij bitter. Een droge smaak met kruidige tonen, fruitigheid en weer een licht zuurtje. In de nasmaak blijven de hoptonen nog even hangen. Dit bier is in samenwerking met de Nieuw Zeelandse Craftwork Brewery gebrouwen.

Heb jij deze al gedronken?

Schrijf een review en ontvang +50 Biercoin

Grutte Pier Kracht in de Nacht Boonsma

Grutte Pier Brouwerij

Kracht in de Nacht Boonsma is een Russian Imperial Stout waarin de Grutte Pier brouwerij de smaken van hun Kracht in de Nacht heeft laten samenvloeien met Boonsma Beergenburger kruidenbitter. Ook deze flessen zijn pikzwart en hebben 12 maanden in de een donkere cel van een oude gevangenis liggen rijpen. Je ruikt en proeft geroosterde mouten met tonen van drop, vijgen en rozijnen. Ook de smaak van de Boomsma kruidenbitter is herkenbaar in deze R.I.S.

Heb jij deze al gedronken?

Schrijf een review en ontvang +50 Biercoin

Grutte Pier Friese Boezem Tripel

Grutte Pier Brouwerij

Grutte Pier Friese Boezem Tripel is een Tripel van de Friese brouwerij Grutte Pier. Deze Tripel is gebrouwen met gezuiverd regenwater. Een zachte Tripel met een troebele, lichtgele kleur, moutige tonen en een licht zuurtje.

Heb jij deze al gedronken?

Schrijf een review en ontvang +50 Biercoin

Grutte Pier Kracht in de Nacht

Grutte Pier Brouwerij

Kracht in de Nacht van de Friese Grutte Pier Brouwerij is een smaakvolle Russian Imperial Stout. De strijd van de Friese volksheld, waar de brouwerij naar vernoemd is, vond ook plaats in de nacht. De kracht in die nachten is de inspiratie voor dit bier “Kracht in de Nacht”. De fles is lichtdicht door een matte laag en is 12 maanden gerijpt in een koele omgeving. Het bier ziet dus voor het eerst licht wanneer de fles open gaat. In de neus moutige aroma's en hinten van laurier, koffie en donker fruit. In de smaak geroosterde tonen en je proeft rozijnen en droppige smaken terug. Kracht in de Nacht is een vrij dik bier met een lange, smaakvolle nasmaak.

Heb jij deze al gedronken?

Schrijf een review en ontvang +50 Biercoin

Toon alle
Bierista grutte pier weduwe joustra.001

Grutte Pier vrijt met Boomsma

7 maart 2017 Grutte Pier Brouwerij en Distilleerderij Boomsma hebben een bier gebrouwen waarin de smaken van Boomsma Beerenburger en het Friese bier Kracht in de Nacht samenvloeien. Dit is een zwaar degustatiebier waar je lekker de tijd voor neemt. Verder lezen
Bierista grutte pier frans filius

De Tripel van Grutte Pier klinkt als een klok

7 mei 2016 Grutte Pier is een Friese brouwerij in opkomst. Geen grote aantallen exotische bieren, maar één tripel die klinkt als een klok. Natuurlijk zit er meer in het vat bij de Friese brouwerij. Brouwer Frans Filius vertelt daar meer over bij Bierista aan tafel Verder lezen