Grutte Pier Brouwerij

De Grutte Pier Brouwerij is een Friese brouwerij, vernoemd naar de volksheld Grutte Pier. De bierbrouwerij wordt gerund door Frans Filius en Renze Bil. In 2015 begonnen zij de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden.

Het eerste bier van deze brouwerij is de Grutte Pier Tripel. Dit bier won direct al een aantal mooie prijzen zoals de World Beer Awards en de Beste Tripel van Nederland. Behalve de Grutte Pier Tripel is er ook de Kracht in de Nacht en de Grutte Pier Blond. Ook zijn er een specials, zoals de Kracht in de Nacht met Boomsma Beerenburger en de Grutte Pier Tripel uit de Ton. Met Tripel uit de Ton veroverde Grutte Pier de bierharten tijdens allerhande festivals. Het bieraanbod van Grutte Pier is zo in 2017 al snel vergroot naar maar liefst 7 verschillende bieren.

De naam van deze bierbrouwerij komt dus vanuit de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld 'Grutte Pier' die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. Het verhaal gaat dat als je Grutte Pier tegenkomt en je wilt voorkomen dat hij je aanvalt, dan kan je door het correct uitspreken van een Friese zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander.

"Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries." Oftewel: Boter, roggebrood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen, is geen echte Fries.

Bieren (4)

Sorteer op
  Score Category Naam
Grutte pier tripel

Grutte Pier Tripel

Grutte Pier Tripel is een fruitige Tripel gebrouwen met drie verschillende granen: gerst, tarwe en haver. Dit krachtige bier heeft veel moutige tonen, een licht zuurtje, maar bovenal veel fruit. Dit is een soepel bier, maar wel met veel power.
Tripel uit de ton

Grutte Pier Tripel uit de Ton

Grutte Pier Tripel uit de Ton heeft een extra vergisting ondergaan met Brettanomyces gist in een Frans Eiken houten ton. Dit bier wordt daarom een Bretttûne bier genoemd, deze bierstijl is een combinatie van het woord Brett en tûne (Fries voor ton) en de 3 t’s staan voor het basis bier ‘Tripel’. Een bier dat gerust nog jaren donker en koel kan staan om verder te laten rijpen. Een fruitig karakter, fris zuurtje en vanille hinten van vanille door het Franse Eikenhout. In de nasmaak is het bier wat kruidig, zoetig en komt de hopbitterheid nog even terug.
Kracht in de nacht

Grutte Pier Kracht in de Nacht

Kracht in de Nacht van Grutte Pier Brouwerij is een Donker en Rijk bier. De strijd van de Friese volksheld, waar de brouwerij naar vernoemd is, vond ook plaats in de nacht. De kracht in die nachten is de inspiratie voor dit bier “Kracht in de Nacht”. De fles is lichtdicht door een matte laag en heeft 12 maanden liggen rijpen op een koele locatie. Het bier ziet dus voor het eerst licht wanneer de fles open gaat. Moutige aroma's en hinten van laurier, koffie en donker fruit. In de smaak geroosterde tonen en je proeft rozijnen en droppige smaken terug. Een vrij dik bier met een lange, smaakvolle nasmaak.
Grutte pier blond

Grutte Pier Blond

Grutte Pier Blond is een dorstlessend bier met een fruitig aroma, gebrouwen met 3 granen. Het bier heeft een vrij moutige smaak en een hoppige bitterheid in de afdronk. Dit bier is geïnspireerd op de Grutte Pier Tripel. Door het lage alcoholgehalte kan je van meerdere bieren genieten binnen een sessie, een mooi Session bier.

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket