Grutte Pier wint gouden medaille bij Dutch Beer Challenge 2024

17 mei 2024

Met grote trots kondigt Grutte Pier Brouwerij aan dat zij een Gouden Medaille heeft gewonnen tijdens de Dutch Beer Challenge 2024. Hun unieke creatie Bretttûne Fruit - Kers Cider" werd bekroond in de categorie Innovatie/Special Sour/Brett.

Gelegen in het pittoreske Bartlehiem, combineert Grutte Pier Brouwerij de rijke Friese brouwtradities met moderne innovaties. De brouwerij streeft ernaar de geest van de legendarische Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier te vangen in elk glas bier. Met waarden als ambachtelijkheid, authenticiteit en gemeenschapszin, biedt Grutte Pier Brouwerij bieren die de rijke geschiedenis eren en hedendaagse smaken verrijken.

Unieke bieren en processen

De bekroonde "Brouwboerderij - Bretttûne Fruit - Kers Cider" is een van de wilde bieren die Grutte Pier Brouwerij onderscheidt. Deze bierstijl, geproduceerd door slechts een handvol Nederlandse brouwerijen, staat bekend om zijn wilde vergisting en jarenlange vatrijping. Het bier dankt zijn unieke smaak aan de toevoeging van kersen en een mix van wilde gisten, waaronder Brettanomyces. Dit resulteert in een complexe smaak met fruitige tonen en een lichte zurigheid, wat zorgt voor een uitzonderlijk verfrissende drinkervaring.

Ervaring bij de Dutch Beer Challenge

Frans Filius, brouwer en eigenaar van Grutte Pier Brouwerij, beschrijft de Dutch Beer Challenge als "super spannend". "Er waren veel grote en bekende brouwerijen aanwezig uit heel het land," aldus Filius. De Dutch Beer Challenge is de belangrijkste bierwedstrijd van Nederland, waar een jury van topniveau haar oordeel velt over de ingezonden bieren.