St bernardus abt 12

St. Bernardus Abt 12

8,1 (5 beoordelingen)

St. Bernardus Abt 12 geniet bij lange na niet de bekendheid die de Westvleteren 12 wel heeft. De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels. De brouwers van St. Bernardus weten dus hoe je een goed bier moet brouwen. Een advies: proef beide bieren eens blind naast elkaar. Benieuwd welke jij het lekkerst vindt ...

10.5%
Donker en Rijk
Vleesgerechten, Jonge en romige kazen, Pittige en belegen kazen
12 °C
33 cl
Haardvuur, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Bovengistend
Beste keuze: Albert Heijn
2,09
0,33 l Bestellingen alleen vanaf 70 euro
Vandaag besteld, morgen in huis

Reviews door Bierista Experts

Guido
Bierista
8,3

Guido Bink

Het broerdje van Westvleteren 12, misschien, maar in mijn ogen niet . Een van de beste bieren van de wereld, misschien. Een top 100 bier zeker. Dat ze lekker bier kunnen maken. Zeker. Een lekker biertje. Natuurlijk is leuk dat je kunt vertellen dat "misschien" wel het beste bier van de wereld is hier gebrouwen, maar dat zegt niets over de huidige kwaliteit en smaak van Sint Bernardus abt 12. Toch mogen ze trots zijn. Ze hebben een " vertrekt" goed bier gemaakt welke makkelijk verkrijgbaar is. Zodra je het bier inschenkt zie je een mooie roodbruine laag met hier je glas vullen. Het licht kan goed door het hier schijnen en geeft een mooie glans in het glas weer. De ivoor achtige schuimkraag is rijk aan smaak en stevig van structuur. Indien je het glas aan je neus zet ruik je allerlei verschillende ingrediënten. Niet 1 overheersende geur, maar mix van geuren. Mout, karamel achtige tonen, kruiden en fruit tonen. Zodra je een slok neemt begint in je mond een explosie van smaken op je zintuigen. Wel blijft alles in een soort van evenwicht. Geen van de smaken is overheersend. Hij is goed in balans. Je proeft smaken van fruit, caramel tinten, kruiden maar als laatste een heerlijk bittere smaak achter in je keel. En deze afdronk blijft lekker lang. Je geniet dus extra lang, waardoor je rustig na een slok een hapje worst of kaas kunt pakken om deze smaken te complimenteren. Wat mij betreft is dit een bier om zeker geproeft te hebben.

Zicht 8,1

Een mooi bruin Bietje met een een roodachtige tint. Om deze af te sluiten heeft hij een ivoor achtige rijke schuimkraag. Een constante stroom van gasbubbeltjes vanuit het midden van het glas.

Neus 7,6

Een combinatie van geuren. Niet 1 geur welke de bovenhand heeft, maar zeker geen ongename geur. Je ruikt fruitsoorten, kruiden en mout.

Smaak 8,1

Een bier welke in balans is. Alle smaken komen aan bod. Hij is mooi in balans en als bonus krijg je een heerlijke bittere afdronk in je keel welke heel lang blijft hangen. Hierdoor geniet je langer tussen elke slok.
Een quadrupel van wereldniveau. De zogenaamde nep-Westvleteren, maar voor mij zelfs beter, smaakvoller en evenwichtiger.

Zicht 9,0

Donker roodbruin, wazig met volle wat beige achtige schuimkraag

Neus 9,0

Rijk: Geroosterde mout, karamel, fruitig en kruidige toetsen ( jeneverbes?, zoethout?) zuidvruchten ( pruim, vijg)

Smaak 9,0

Volle evenwichtige smaak van gebrande, karamelmout, lichte kruidigheid met weeige alcohol. Zelfs wat 'romig' Lichtbittere afdronk

Spijs suggestie

Stoofschotel. Pure chocolade
Spook
Bierista
7,4

spook

Voor mij is dit bier een klassieker. Een heerlijke volle en zachte smaak. Zeker als je het bier een beetje op kamertemperatuur laat komen. Eigenlijk de logica en advies van het etiket een beetje negeert. Ik ben persoonlijk van mening, dat het bier dan zeker meer tot zijn recht komt. Ergens heeft nog iets licht zoets als het even wat langer proeft. Een bier wat zeker in mijn ogen niet onder doet voor het befaamde WestVleteren. Als je mij om advies zou vragen dan kies ik zonder kwestie meteen Bernardus 12 boven zijn veel duurdere wereldberoemde dobbelganger. Anyway; you should make up your own mind. Great beer tasting minds do not always taste alike hahaha.

Zicht 7,6

Neus 8,5

Smaak 7,1

Spijs suggestie

Verscheidene spijzen zijn aan te raden; van heerlijk goed stuk pure chocola 85% met koffie erin verwerkt; tot een lekker hummus combinatie op toast en zeker goed met verschillende soorten kazen.
Frank
Bierista
8,1

Frank Wouters

Een volmondig en zacht bier, met allerlei mooie smaken en (geur)nuances, dat zeer zeker niet in de schaduw hoeft te staan van zijn eeuwige vergelijkingsbier Westvleteren 12. Een bier dat goed verkrijgbaar en betaalbaar is, dat is voor velen verwacht ik minstens zo belangrijk.

Zicht 8,0

Licht troebel, mooi diep donkerbruin en een fijne schuimkraag

Neus 8,2

Ik ruik van alles - vooral met met wat banaan en iets van rozijnen, maar ook wat alcohol

Smaak 8,2

Overweldigende smaak met ook daar de smaken van mout, rozijnen, chocolade en natuurlijk alcohol

Spijs suggestie

Heerlijk bij allerlei kazen
Sander.van
Bierista
7,8

Sander van Werkhoven

Sinds de Westvleteren onbetaalbaar is geworden prijzen de brouwers van dit bier de Abt 12 aan als het beste alternatief. Ooit brouwden ze het in licentie voor de trappisten dus helemaal ongelijk kun je ze niet geven. Nou dronk ik alweer een tijdje geleden voor het laatst de Westvleteren 12, maar in mijn herinnering was dat toch wel een compleet ander bier. Voller, krachtiger, intenser vooral. Vergeleken daarbij is deze St. Bernardus een prima abdijbier. Vol, karaktervol, veel smaak. Maar met minder diepgang dan de trappisten-evenknie.

Zicht 8,1

Nagisting op fles, licht troebel.

Neus 7,7

Moutig, alcohol

Smaak 7,9

Vol, beetje fruitig
Tip: Het Bierlogboek! Hou je eigen bierlijstje bij.

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket