8,3

St. Bernardus Abt 12

St. Bernardus (9)

St. Bernardus Abt 12 geniet bij lange na niet de bekendheid die de Westvleteren 12 wel heeft. De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels. De brouwers van St. Bernardus weten dus hoe je een goed bier moet brouwen. Een advies: proef beide bieren eens blind naast elkaar. Benieuwd welke jij het lekkerst vindt ...

Details

Brouwerij
Bierstijl
Alcohol
10.5%
Categorie
Donker en Rijk
Spijzen
Vleesgerechten, Jonge en romige kazen, Pittige en belegen kazen
Drinktemp.
12 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Gisting
Bovengistend

Albert Heijn

Bestellingen alleen vanaf €70,- Vandaag besteld, morgen in huis

Kopen voor €2,09
(330 ml)
8,3

Het oordeel van de Bierista's

St. Bernardus Abt 12 is beoordeeld met een gemiddelde van 8,3 door onze Bierista's

8,4

Smaak

7,9

Zicht

8,0

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
8,3

"Het broerdje van Westvleteren 12, misschien, maar in mijn ogen niet . Een van de beste bieren van de wereld, misschien. Een top 100 bier zeker. Dat ze lekker bier kunnen maken. Zeker. Een lekker biertje. Natuurlijk is leuk dat je kunt vertellen dat "misschien" wel het beste bier van de wereld is hier gebrouwen, maar dat zegt niets over de huidige kwaliteit en smaak van Sint Bernardus abt 12. Toch mogen ze trots zijn. Ze hebben een " vertrekt" goed bier gemaakt welke makkelijk verkrijgbaar is. Zodra je het bier inschenkt zie je een mooie roodbruine laag met hier je glas vullen. Het licht kan goed door het hier schijnen en geeft een mooie glans in het glas weer. De ivoor achtige schuimkraag is rijk aan smaak en stevig van structuur. Indien je het glas aan je neus zet ruik je allerlei verschillende ingrediënten. Niet 1 overheersende geur, maar mix van geuren. Mout, karamel achtige tonen, kruiden en fruit tonen. Zodra je een slok neemt begint in je mond een explosie van smaken op je zintuigen. Wel blijft alles in een soort van evenwicht. Geen van de smaken is overheersend. Hij is goed in balans. Je proeft smaken van fruit, caramel tinten, kruiden maar als laatste een heerlijk bittere smaak achter in je keel. En deze afdronk blijft lekker lang. Je geniet dus extra lang, waardoor je rustig na een slok een hapje worst of kaas kunt pakken om deze smaken te complimenteren. Wat mij betreft is dit een bier om zeker geproeft te hebben."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,1 Zicht Een mooi bruin Bietje met een een roodachtige tint. Om deze af te sluiten heeft hij een ivoor achtige rijke schuimkraag. Een constante stroom van gasbubbeltjes vanuit het midden van het glas.

7,6 Neus Een combinatie van geuren. Niet 1 geur welke de bovenhand heeft, maar zeker geen ongename geur. Je ruikt fruitsoorten, kruiden en mout.

8,1 Smaak Een bier welke in balans is. Alle smaken komen aan bod. Hij is mooi in balans en als bonus krijg je een heerlijke bittere afdronk in je keel welke heel lang blijft hangen. Hierdoor geniet je langer tussen elke slok.

9,0

"Een quadrupel van wereldniveau. De zogenaamde nep-Westvleteren, maar voor mij zelfs beter, smaakvoller en evenwichtiger. "

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,0 Zicht Donker roodbruin, wazig met volle wat beige achtige schuimkraag

9,0 Neus Rijk: Geroosterde mout, karamel, fruitig en kruidige toetsen ( jeneverbes?, zoethout?) zuidvruchten ( pruim, vijg)

9,0 Smaak Volle evenwichtige smaak van gebrande, karamelmout, lichte kruidigheid met weeige alcohol. Zelfs wat 'romig' Lichtbittere afdronk

Spijssuggestie Stoofschotel. Pure chocolade

7,4

"Voor mij is dit bier een klassieker. Een heerlijke volle en zachte smaak. Zeker als je het bier een beetje op kamertemperatuur laat komen. Eigenlijk de logica en advies van het etiket een beetje negeert. Ik ben persoonlijk van mening, dat het bier dan zeker meer tot zijn recht komt. Ergens heeft nog iets licht zoets als het even wat langer proeft. Een bier wat zeker in mijn ogen niet onder doet voor het befaamde WestVleteren. Als je mij om advies zou vragen dan kies ik zonder kwestie meteen Bernardus 12 boven zijn veel duurdere wereldberoemde dobbelganger. Anyway; you should make up your own mind. Great beer tasting minds do not always taste alike hahaha."

spook

Review
Aroma
Zoet
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,6 Zicht

8,5 Neus

7,1 Smaak

Spijssuggestie Verscheidene spijzen zijn aan te raden; van heerlijk goed stuk pure chocola 85% met koffie erin verwerkt; tot een lekker hummus combinatie op toast en zeker goed met verschillende soorten kazen.

8,1

"Een volmondig en zacht bier, met allerlei mooie smaken en (geur)nuances, dat zeer zeker niet in de schaduw hoeft te staan van zijn eeuwige vergelijkingsbier Westvleteren 12. Een bier dat goed verkrijgbaar en betaalbaar is, dat is voor velen verwacht ik minstens zo belangrijk. "

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,0 Zicht Licht troebel, mooi diep donkerbruin en een fijne schuimkraag

8,2 Neus Ik ruik van alles - vooral met met wat banaan en iets van rozijnen, maar ook wat alcohol

8,2 Smaak Overweldigende smaak met ook daar de smaken van mout, rozijnen, chocolade en natuurlijk alcohol

Spijssuggestie Heerlijk bij allerlei kazen

7,8

"Sinds de Westvleteren onbetaalbaar is geworden prijzen de brouwers van dit bier de Abt 12 aan als het beste alternatief. Ooit brouwden ze het in licentie voor de trappisten dus helemaal ongelijk kun je ze niet geven. Nou dronk ik alweer een tijdje geleden voor het laatst de Westvleteren 12, maar in mijn herinnering was dat toch wel een compleet ander bier. Voller, krachtiger, intenser vooral. Vergeleken daarbij is deze St. Bernardus een prima abdijbier. Vol, karaktervol, veel smaak. Maar met minder diepgang dan de trappisten-evenknie. "

Review
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,1 Zicht Nagisting op fles, licht troebel.

7,7 Neus Moutig, alcohol

7,9 Smaak Vol, beetje fruitig

8,6

"Geweldig lekker bier om s'avonds na een lange dag werken van te genieten. Zekers een aanrader om te proberen. "

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

8,4 Zicht Donker bruin met evenzo iets donkere schuimkraag

8,6 Neus Je ruikt iets de alcohol maar ook tonen van geroosterde noten en donker fruit.

8,8 Smaak Zelden zo'n lekkere smaak gehad met karamel, rozijnen chocolade

Spijssuggestie Belegen kaas, gegrild vlees

8,0

"Wat een heerlijke knaller. Hier kun je eens lekker voor gaan zitten. Heerlijk volle body, een genot!"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

8,0 Zicht Bruin met een rode tint

7,5 Neus Mix van kruiden, fruit en mout

9,0 Smaak Prachtig in balans. Volle lange afdronk. Heerlijk doe er nog 1 :)

Spijssuggestie Kunnen stevigere gerechten zijn. Maar ook oude kaas en borrel plank heerlijk .

8,6

"Heerlijke ambachtelijke Quadrupel van brouwerij Sint Bernardus aan de Trappistenweg 23 te Watou (B). De verhalen over de mogelijke gelijkenis met de (wellicht) beste Trappisten Quadrupel ter wereld 'Westvleteren 12 Trappist' ken ik maar kan ik helaas niet beoordelen. Ik geloof er wel in, het zijn tenslotte neefjes van elkaar en hetzelfde recept en gist worden gebruikt. De Westvleteren 12 Trappist heb ik gepoogd te bemachtigen maar dat is tamelijk kansloos gebleken dus dat blijft vooralsnog een wens. Hoewel de St. Bernardus Abt 12 geen officieel Abdijbier is noch een Trappist predikaat draagt: ik ben zeer onder de indruk van deze St. Bernardus Abt 12 Quadrupel die je dus wél gewoon bij de supermarkt kunt kopen!"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

7,7 Zicht Donkerbruin, troebel met karamel gekleurd grof schuim

7,8 Neus Zoet moutig, karamel en een apart ambachtelijk geurtje; een beetje zoals een Bockbier die ik zelf eens heb gemaakt (is dat de gist die je ruikt?)

8,6 Smaak Zoet, karamel, beetje alcoholisch, beetje kruidig met drop/anijs en laurier. Ruim in het koolzuur en, zoals de reuk al voorspelde, ook dat ambachtelijke aparte smaakje zoals ik had bij een Bockbier die ik eens heb gemaakt. Ik vermoed dat het komt door de gist.

Spijssuggestie Vleesgerechten en pittige oude kaas

7,8

"Mooie Quadrupel waarin heel veel samenkomt! "

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,7 Zicht Mooie diep donker rood/bruine kleur met een lichte troebelheid en een ivoorkleurige schuimkraag.

7,8 Neus Veel gebalanceerde tonen waardoor het moeilijk te bepalen is wat je nu exact ruikt. Het is zeker aangenaam zacht zoet!

7,8 Smaak Heel mooi gebalanceerd!! Licht zoet zoals de neus al aangeeft. Licht bitter en een heerlijke lange afdronk.

Spijssuggestie Rijpe kazen en gedroogde worst. Ook wild, rund & stoofvlees.

8,0

"Krachtig volmondig stevig bier, wat iedereen eens geproefd moet hebben."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,0 Zicht Bruinrood van kleur met flinke licht bruine schuimkraag. Een genot om te zien.

8,0 Neus fruitig, mout, zoet, en alcoholisch.

8,5 Smaak gebrande mout, karamel zoet en fruitig. Lekker warm in de keel met een bittertje in de afdronk.

Spijssuggestie gewoon 's avonds op de bank lekker genieten. Ook bij rundvlees en hachee.

8,2

"Heerlijk zwaar trappisten bier. Super Rijk van smaak."

Jan Otten

7.925

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

8,2 Zicht Donkerbruin. Met flauw schuim.

8,1 Neus Mout zoet drop kruidig

8,0 Smaak Zoet, tikkie zuurtje drop en kruidig

Spijssuggestie Gegrild vlees

8,5

"Heerlijke quadrupel. Zoetig en alcoholisch."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,0 Zicht Donker roodbruin van kleur, beetje ondoorzichtig, bruine schuimkraag.

8,3 Neus Zoetige alcoholische lucht.

8,5 Smaak Vol, fris, en alcoholisch

Spijssuggestie Kipschnitzel, notenkaas.

7,9

"Veel body en een goede smaak, naar mijn mening iets te veel koolzuur voor dit type bier. Redelijk toegankelijk. Vooral het warme gevoel en de stevige afdronk maken dit een pracht bier. "

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,8 Zicht Donker bruin/ koffie

8,6 Neus Heel zoet en fruitig.

8,4 Smaak Veel body, tocht best toegankelijk. Veel fruitige tonen, mout zoet met karamel en koffie in de afdronk.

Spijssuggestie Zoet dessert, harde kaas of een gerookt stuk vlees.

7,9

"Topbier voor die prijs"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,1 Zicht

8,0 Neus

8,3 Smaak

8,5

"Heerlijk. Deze is gewoon erg goed"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,5 Zicht Mooi donker goed stevig beige schuim wat lang blijft

8,5 Neus Moutig, fruit, zoete geur.

9,0 Smaak Mooie balans zoet, mout,

Spijssuggestie Zoet nagerecht, of als nagerecht

Nieuw: Duvel 6,66%

Duvel viert het 150-jarig bestaan met een nieuw bier: Duvel 6,66%, een zachte, zeer doordrinkbare Belgische Blond.

Verder lezen

Wat komt er uit het ei bij het Uiltje?

Uiltje Brewing Company komt met iets nieuws. Het gaat om een nieuw bier, maar veel meer dan dat laten ze niet los bij de brouwerij.

Verder lezen

Dutch Beer Challenge op 22 april

De zevende Dutch Beer Challenge vindt plaats op donderdag 22 april in Rotterdam. De uitslag wordt bekend gemaakt in mei.

Verder lezen

Honing Tripel van Grutte Pier wint Mitra-verkiezing

De Friese Honing Tripel van Grutte Pier heeft de Mitra-jaarverkiezing gewonnen. De winnaar bleef de bieren van Brouwerij Noordt en Stadsbrouwerij Eindhoven voor.

Verder lezen