St bernardus abt 12

St. Bernardus Abt 12

8,1 (4 beoordelingen)

St. Bernardus Abt 12 geniet bij lange na niet de bekendheid die de Westvleteren 12 wel heeft. De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels. De brouwers van St. Bernardus weten dus hoe je een goed bier moet brouwen. Een advies: proef beide bieren eens blind naast elkaar. Benieuwd welke jij het lekkerst vindt ...

10.5%
Donker en Rijk
Vleesgerechten, Jonge en romige kazen, Pittige en belegen kazen
12 °C
33 cl
Haardvuur, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Bovengistend
Beste keuze: Albert Heijn
2,09
0,33 l Bestellingen alleen vanaf 70 euro
Vandaag besteld, morgen in huis

Reviews door Bierista Experts

Een quadrupel van wereldniveau. De zogenaamde nep-Westvleteren, maar voor mij zelfs beter, smaakvoller en evenwichtiger.

Zicht 9,0

Donker roodbruin, wazig met volle wat beige achtige schuimkraag

Neus 9,0

Rijk: Geroosterde mout, karamel, fruitig en kruidige toetsen ( jeneverbes?, zoethout?) zuidvruchten ( pruim, vijg)

Smaak 9,0

Volle evenwichtige smaak van gebrande, karamelmout, lichte kruidigheid met weeige alcohol. Zelfs wat 'romig' Lichtbittere afdronk

Spijs suggestie

Stoofschotel. Pure chocolade
Spook
Bierista
7,4

spook

Voor mij is dit bier een klassieker. Een heerlijke volle en zachte smaak. Zeker als je het bier een beetje op kamertemperatuur laat komen. Eigenlijk de logica en advies van het etiket een beetje negeert. Ik ben persoonlijk van mening, dat het bier dan zeker meer tot zijn recht komt. Ergens heeft nog iets licht zoets als het even wat langer proeft. Een bier wat zeker in mijn ogen niet onder doet voor het befaamde WestVleteren. Als je mij om advies zou vragen dan kies ik zonder kwestie meteen Bernardus 12 boven zijn veel duurdere wereldberoemde dobbelganger. Anyway; you should make up your own mind. Great beer tasting minds do not always taste alike hahaha.

Zicht 7,6

Neus 8,5

Smaak 7,1

Spijs suggestie

Verscheidene spijzen zijn aan te raden; van heerlijk goed stuk pure chocola 85% met koffie erin verwerkt; tot een lekker hummus combinatie op toast en zeker goed met verschillende soorten kazen.
Frank
Bierista
8,1

Frank Wouters

Een volmondig en zacht bier, met allerlei mooie smaken en (geur)nuances, dat zeer zeker niet in de schaduw hoeft te staan van zijn eeuwige vergelijkingsbier Westvleteren 12. Een bier dat goed verkrijgbaar en betaalbaar is, dat is voor velen verwacht ik minstens zo belangrijk.

Zicht 8,0

Licht troebel, mooi diep donkerbruin en een fijne schuimkraag

Neus 8,2

Ik ruik van alles - vooral met met wat banaan en iets van rozijnen, maar ook wat alcohol

Smaak 8,2

Overweldigende smaak met ook daar de smaken van mout, rozijnen, chocolade en natuurlijk alcohol

Spijs suggestie

Heerlijk bij allerlei kazen
Sander.van
Bierista
7,8

Sander van Werkhoven

Sinds de Westvleteren onbetaalbaar is geworden prijzen de brouwers van dit bier de Abt 12 aan als het beste alternatief. Ooit brouwden ze het in licentie voor de trappisten dus helemaal ongelijk kun je ze niet geven. Nou dronk ik alweer een tijdje geleden voor het laatst de Westvleteren 12, maar in mijn herinnering was dat toch wel een compleet ander bier. Voller, krachtiger, intenser vooral. Vergeleken daarbij is deze St. Bernardus een prima abdijbier. Vol, karaktervol, veel smaak. Maar met minder diepgang dan de trappisten-evenknie.

Zicht 8,1

Nagisting op fles, licht troebel.

Neus 7,7

Moutig, alcohol

Smaak 7,9

Vol, beetje fruitig
Tip: Het Bierlogboek! Hou je eigen bierlijstje bij.

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket