8,2

Orval

Brasserie d'Orval (2)

Orval Trappist Ale is een uniek bovengistend bier, waarbij wilde gist zorgt voor een unieke smaak. De gekozen vergistingsmethode maakt een lange lagering noodzakelijk. Kenners raden aan dit bier niet binnen drie maanden na het bottelen te drinken. Beter is tenminste zes maanden of nog langer te wachten dit bier te degusteren. Orval is een schaars bier en is een erkend trappistenbier dat het logo Autentic Trappist Product mag voeren.

Details

Bierstijl
Alcohol
6.2%
Categorie
Amber en Elegant
Kenmerken
Trappistenbier Bovengistend
Best beoordeeld
Januari 2017
Spijzen
Salades, Kip en gevogelte, Witvis, Vleesgerechten, Jonge en romige kazen
Drinktemp.
8 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek
Gisting
Gemengde gisting

Hopt

Bezorgkosten € 5,90 Je bestelling zal binnen 24-48 uur geleverd worden.

Kopen voor €2,59
(33 cl)
8,2

Het oordeel van de Bierista's

Orval is beoordeeld met een gemiddelde van 8,2 door onze Bierista's

7,9

Smaak

7,8

Zicht

7,5

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
6,9

"Na 3 lessen van de Bierista opleiding vandaag mijn 1e proefformulier ingevuld in De Eerste Aanleg. Niet eenvoudig maar met plezier gedaan. "

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,0 Zicht Amberkleurige mist

6,4 Neus Vrij neutraal met vleugje fruit

7,2 Smaak Bruisend in de mond, ietwat bitter nadronk

7,5

"Mijn flesje is gebotteld 2 feb jl dus bijna 6 mnd oud, smaakt prima, iets van citrus en grapefruit, genoeg koolzuur wat je een voe mond geeft, lekkere trappist van 6.2% genieten!"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

Zicht Mooie kraag en donker gele kleir

Neus Ruikt naar grapefruit en citroen

Smaak Lekker fris, iets zurig maar ook zoet

9,0

"Mooi samenspel tussen alle ingredienten die je blijven verbazen een bier wat nooit verveeld . Bijzonder,wat compilexiteit al niet kan doen "

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur

8,0 Zicht Fantasche schuim, licht geel-rode kleur. Licht troebel

8,0 Neus Licht zurig complexe aroma`s

8,0 Smaak Aangename aroma`s en mooie bitters die constant aanwezig zijn.

Spijssuggestie Ga ik toch even naar onze bieristakok, Arvid.Dit bier gaat uitstekende met schotse single malt whisky uit de Speyside. Daarnaast met een omelet, bij lichtgeroosterd varkensvlees, en vele soorten paddenstoelen.

9,0

"In deze klassieker zijn de invloeden van alle ingredienten dudielijk herkenbaar aanwezig, in een prima balans. De body van het mout, het droge bittere van de (dry) hop en de wat zure smaken van het brett gist zijn in prima balans. Dit is het enige beschikbare bier van deze trappist en is absoluut uniek."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,0 Zicht

8,5 Neus

9,0 Smaak De invloeden van zowel mout, hop als (wilde) gist komen bijzonder goed tot uiting in dit bier, in prachtig balans.

9,9

"een geweldig bier, drinkbaar onder alle omstandigheden. verveelt nooit. dit bier houdt onder alle omstandigheden stand, of je hem drinkt na een weizen of een imperial stout, hij toont altijd zijn karakter. als er een bier de titel beste bier ooit verdient dan dit wel."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,9 Zicht oranje blond bier met een lichte waas. geschonken in een origineel Orval glas staat er een mooie bloemige kop op van stevig schuim.

9,9 Neus hoppig, bloemig, moutig, kruidig , fruitig, zurig en brett. wat ruik je eigenlijk niet, zeer complex

9,9 Smaak hoppig, bloemig, moutig, kruidig , fruitig, zurig en brett. wat proef je eigenlijk niet, zeer complex ook in de nasmaak komen al deze indrukken terug in wisselende sterktes.

Spijssuggestie dit bier is overal bij te drinken, ben nog geen gerecht tegengekomen wat dit bier versterkt of er afbreuk aan doet

7,0

"Orval is een Trappistenbier met 6,2 % alcohol gebrouwen in De brouwerij van de ‘Abbaye NotreDame d’Orval’. Het is een uniek bier in een unieke, bijzondere fles. Het is ook een bier met een verhaal. Dit bier moet gedronken worden op een temperatuur van 12 -14 graden. Orval is gekent voor zijn smaakevolutie als je het bier wat langer laat rijpen. Het geproefde bier was 8 maanden oud. Hoewel het een prachtig, uniek bier is ben ik er persoonlijk niet zo zot van."

Adjo Pot

3.630

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,0 Zicht Een amber, bijna koperkleurig, licht en troebel bier met stevige bijna beige achtige schuim kraag die lang blijft staan.

6,5 Neus Kruidig, moutig en een specifieke Brettanomyces gistgeur (stalgeur).

7,0 Smaak Een complexe, kruidige smaak met bittere en zurige tonen. Er is een aangename koolzuurprikkeling en het bier heeft een stevige body. Met een mooie droge nasmaak. Ik ben zelf wat overgevoelig voor de zure tonen.

Spijssuggestie Vanwege de complexheid van het bier is dit voor mij een aperatief.

8,0

"Behoorlijk complex bier waarbij je de kruidige smaken goed kunt waarnemen, maar ook de citrustonen. Al deze smaken blijven behoorlijk lang hangen. Een heel fijn bier tijdens de lange herfst- en wintermaanden."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,0 Zicht Oranjebruin, troebel en een stevige schuimkraag die lang aanwezig blijft.

8,0 Neus Mout, fruit, zwak zuur en kruidig. (kruidnagel)

7,5 Smaak Volrond, bitter, zurig, citrus, kruidig en fruitig.

Spijssuggestie Bij dit bier past prima vette vis, kabeljauw, jonge maar ook pittig belegen kaas.

9,5

"Dit is mijn all-time favorite. Of het nu winter of zomer is, aan het eind van de middag of vér na middernacht, deze smaakt mij altijd goed. Bijna helder (als je voorzichtig schenkt), oranjebruin tot koperkleurig, en een stevige, volle schuimkraag. Zelfs het lege glas ziet er al mooi uit. Een complex aroma van hop, hooi, kruiden, fruit en zelfs wat vanille. Een fruitige en kruidige, rinse smaak met een stevige opkomende bitterheid. Een mooie droge nasmaak, dus prima door te drinken. Als je wilt weten wat voor mooie dingen een Brettanomyces-gist met bier kan doen, is dit de standaard. Moet ik nog doorgaan .....?"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,0 Zicht

9,0 Neus

9,5 Smaak

Spijssuggestie Orval is een prima aperitief vóór het eten.

8,5

"Het bier is bijna altijd anders wanneer je hem drinkt. Het blijft zich ontwikkelen. De gene die ik nu heb is 8 maanden oud. Heeft dus nog best wel wat schuim. De geur is heerlijk en gaat van zuur naar zoet naar licht bitter. De smaak idem. De smaken wisselen zich heel fijn af. Met een droog licht bittere afdronk. Wat een mooi bier blijft het toch."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,0 Zicht Licht troebel, volle schuimkraag (vrij jong nog het bier) donker oranje?

9,0 Neus Zurig, licht fruitig.

8,5 Smaak Zuur, zoet, bitter. En dan een wisseling ervan.

Spijssuggestie Ik drink het bier het liefste als aperitief

8,9

"Dit is misschien wel een van de mooiste bieren. Elke twee weken verandert de smaak, in het begin is hij zoet, bitter en heel licht zuur. De bitterheid neemt snel af, de zoetheid wat minder en de rinsigheid neemt toe. Erg leuk om bieren van verschillende leeftijden naast elkaar te proeven."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,5 Zicht Zeer mooi schuim, licht geel-rode kleur. Licht troebel

9,2 Neus Een zeer complexe geur, licht paardendeken, moutig, licht zure geur.

8,9 Smaak De eerste slok is iets wat bitter, de tweede slok geeft een mooie balans tussen het zure en zoete, terwijl de bittere smaak erom danst. De nasmaak blijft lang hangen, en is zeer prettig

Spijssuggestie Dit bier gaat uitstekende met schotse single malt whisky uit de Speyside. Daarnaast met een omelet, bij lichtgeroosterd varkensvlees, en vele soorten paddenstoelen.

7,1

"Smaakt als een echte klasiek belgisch trapisten bier. Friutig en droog."

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

6,5 Zicht Donker troebel

7,2 Neus Licht zurig en fruitig

7,7 Smaak Droog en fruitig.

Spijssuggestie Gebraden vlees en belege kazen.

8,0

"Een typisch voorbeeld van een mooi bier met gemengde gisting. De drinktemperatuur van Bierista van 8 graden zou ik niet volgen. De complexe zoete, zure en bittere smaken komen bij de door Orval geadviseerde temperatuur beter tot hun recht. De geur van paardendeken verbergt de mooie smaken die je proeft. Een aanrader!"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

8,0 Zicht Een heldere tot lichttroebele amberkleurig bier. Een stevige schuimkraag met gemengde bubbels. Ondanks dat ik te vroeg heb ik ingeschonken, bleef de schuimkraag staan tot het bier op de aanbevolen drinktemperatuur was.

7,5 Neus Veel aroma's, variërend van zoet naar zuur. Wel lastig om preciezer te zijn, omdat de geur van paardendeken het enigszins verbloemd.

8,0 Smaak Complexe maar gebalanceerde smaken. Zoet, zuur en een bittere afdronk vat het het best samen. Behoorlijk veel koolzuur. Ondertussen dit bier vaker gedronken. Naarmate het ouder is, wordt de zoete smaak beter te onderscheiden. De hoeveelheid koolzuur en de schuimkraag worden wel minder.

Spijssuggestie Door de complexiteit van het bier zou ik dit bier niet aanbevelen bij een bepaald gerecht. De gemengde gisting maakt de staat van het bier op het moment van openen onvoorspelbaar.

7,9

"Fris, fruitig en gistige klassieker"

Jan Otten

7.855

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

8,0 Zicht Koper, oranje en mistig met een stevige schuimkraag

8,2 Neus Hoppige en fruitige aroma's

8,3 Smaak Zoet,zuur, bitter en fruitig, veel mooie smaken.

Spijssuggestie Witte vis, kip of jonge kaas

8,3

"Heerlijk bier om te drinken, genieten op een terras, in goed gezelschap. Echt uniek"

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

6,7 Zicht Helder geel bier met een mpooie stevige schuim kraag.

7,0 Neus Je ruikt het gist, paarde deken geur.

6,9 Smaak Heerlijk fris stevig maar niet zwaar. Echt een bier met een heerlijke schone afdronk.

Spijssuggestie Zomerse salade, licht belegen kaas. Lichte gerechten zoals kip, vis.

9,7

"Dit is een goden drank, Licht amber, Bitter, een zuurtje, "

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

8,5 Zicht Mooi lichtamber zelfs oranje kleurtje.

Neus zalige geuren van hoppe, mout.

9,5 Smaak Licht zoete fruitige smaak in de mond met met bittere afdronk, goed doordringbaar bier.

Spijssuggestie Witte vis, salades, en harde kazen

La Trappe Puur frisse dorstlesser

La Trappe Puur is niet zo bekend als de grote broers La Trappe Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel. Toch is dit biologische bier meer dan de moeite waard.

Verder lezen

Drie bieren om van te genieten

Bierista heeft weer drie bieren op een rijtje gezet, die je zeker eens gedronken wilt hebben. Warm aanbevolen deze IPA, Strong Ale en kruidge Tripel.

Verder lezen

BierButler Vrijdag: Roerei met cheddar en Tripel Karmeliet

Heb jij zin in een lekker weekend! Dat gaat op deze BierButler Vrijdag wel lukken met een roerei vergezeld door een Tripel Karmeliet.

Verder lezen

Bierverkoop gecrasht

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de bierverkoop in ons land ongekend is gedaald. Het aantal bierbrouwerijen is ondanks alles gestegen!

Verder lezen