Bierista loodst je soepeltjes door de wereld vol bier!

15 november 2017 om 16:15

Of je Bierista nu volgt om dagelijks van het laatste biernieuws op de hoogte te blijven, bijzondere bieren te ontdekken of jouw geproefde bieren te beschrijven… Voor álles over bier, ben je bij ons op de juiste plek. Ook als je de weg door het bierlandschap even kwijt bent, helpen we je graag weer op de rit. Daarom gaan we deze keer even helemaal back to basic en nemen je mee door de verschillende smaakcategorieën die ons bierwereldje rijk is!

Door Frouke van Loo

Klaar voor de start

Daar sta je dan, gek op bijzondere bieren en klaar om te ontdekken. Maar op het moment dat je al die uitlopende namen voor je ziet en je keuzes moet gaan maken weet je het even niet meer. Maar geen nood! Op Bierista.nl zijn alle bieren ingedeeld binnen zes verschillende categorieën: Fris & Fruitig, Blond & Krachtig, Soepel & Subtiel, Donker & Rijk en last but not least, Intens & Uitdagend.

Bierkennis bijspijkeren

Met het tegenwoordig zo onwijs uitgebreide bieraanbod, kan het zomaar zijn dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Dan kan een bierkeuze nog wel eens tegenvallen of eigenlijk helemaal niet in jouw straatje passen. Wel zo handig om je basiskennis op te frissen of bij te spijkeren en dit soort tegenvallers zo veel mogelijk te voorkomen! Aan de hand van deze zes smaakcategorieën valt er altijd een bier te kiezen die bij jouw smaak van dat moment past.

Iedere categorie heeft een aantal kenmerkende punten die je makkelijk kan onthouden en zo jouw bierkeuze een stuk makkelijker maken. Scheelt je weer een hoop vraagtekens boven het hoofd wanneer je een bierkaart in de hand hebt of aan de wand ziet én het is natuurlijk altijd leuk om de mensen om je heen te kunnen helpen in hun bierkeuze!

Wil je bijhouden welke bieren en smaken je allemaal al geproefd hebt? Maak hier een Bierista account aan, beoordeel de bieren en hou proefnotities bij! 

Fris & Fruitig

Bieren die in de categorie Fris & Fruitig vallen zijn lichte, verfrissende bieren met kruidige en fruitige tonen. Dit kan dus een hoop kanten op! Denk aan witbier, weizen, radler, kriek, kuit, alcoholvrij bier en andere gearomatiseerde bieren zoals bier met rum of tequila. Deze bieren zijn ook erg herkenbaar door hun lichte, frisse kleuren en vaak ietwat troebel zicht. Bekende voorbeelden in deze categorie zijn:

Deze bieren zijn van zichzelf vaak echte dorstlessers en worden veelal op warmere moment gedronken om af te koelen en te genieten van een fris, zoetig bier. Wat op zulke momenten heerlijk smaakt bij deze bieren zijn salades, asperges, zachte en romige kazen, Indische gerechten en fruitige desserts.

Blond & Krachtig

Ook hier is de naam een duidelijke leidraad in de categorie: stevige blonde bieren die je zintuigen prikkelen! In veel gevallen hebben deze bieren in een stevige bittertje in de smaak. Denk dan aan IPA’S, zwaar blond bieren en tripels zoals:

Krachtig in smaak en blond in zicht: mooie helder goudkleurige bieren met een wat hoger alcoholpercentage. Denk dan ook niet te makkelijk over een krachtige blondie, deze bieren zijn om op je gemak van te genieten. Dat kan je natuurlijk doen met wat spijs erbij. Dan past vette vis, gevogelte, kreeft en Hollandse Pot zoals stamppot, erg goed!

Soepel & Subtiel

Onder Soepel & Subtiel rekenen we de meer toegankelijke blonde bieren met subtiele smaakaccenten. Denk hierbij aan: pilseners, session IPA’s, biere bruts, Kölscher bieren en licht blonde bieren. Deze bieren drinken soepel door en hebben subtiele aroma’s en smaken in zich. Voorbeelden in deze categorie zijn:

Bij deze bieren kan je ook heerlijk combineren met hapjes en gerechten zoals mosselen, garnalen, kalfsvlees, Aziatische gerechten en stevige, pittige kazen. Deze smaakcategorie is bijna dé perfecte manier om de wereld van bier binnen te stappen. Laagdrempelig en toegankelijk, perfect voor beginners of liefhebbers van subtiele smaken.

Amber & Elegant

De categorie Amber & Elegant omschrijft haar kenmerken eigenlijk tot in perfectie. In deze categorie vallen donkerblonde en amberkleurige allemans bieren. Vriendelijke, toegankelijke bieren met een wat romig mondgevoel en lichte, zoete smaken. In deze categorie kan je denken aan bieren zoals Amber Ale, Ales, Lentebock, Dort bieren, Saison en Dunkel Weizen bieren. Deze bieren vallen onder deze omschrijving:

De bieren hierboven hebben allemaal hun eigen kenmerken, maar hetgeen zij allen gemeen hebben zijn de ronde smaken en volle kleur van het bier. Hier combineer je gerechten bij met gerookte vis, kalkoen, lamsvlees, roodschimmelkaas en Mexicaanse smaken. Zoek naar een haakje in de smaken en versterk zo de smaak van het bier én de gerechten!

Donker & Rijk

Bieren in de categorie Donker & Rijk zijn vooral verleidelijke, volle, donkere bieren met herkenbare aroma’s van karamel en kandij. Tot deze categorie behoren onder meer de Quadrupels, zware en licht donkere bieren, bockbieren, Schwarz bieren en Oud Bruin bieren zoals:

Gebrande, geroosterde en gerookte smaken zijn deze categorie dus niet vreemd. Onthoud dat deze categorie je nog wel eens kan verrassen, dat maakt deze categorie ook zo leuk voor bierliefhebbers. Er zijn een hoop gelijkenissen maar ook verschillen te ontdekken. Deze donkere, volle bieren kan je vooral goed combineren met wildgerechten, schimmelkazen, chocolade desserts en rood vlees.

Intens & Uitdagend

Misschien wel de spannendste categorie is Intens & Uitdagend. Bieren in dit smaakpad kunnen je zomaar van de leg brengen door de bijzondere geuren en smaken. Daarom is deze categorie ook favoriet bij vele liefhebbers. Deze vaak avontuurlijke bieren kunnen met zeer extreme smaaksensaties gepaard gaan! Deze smaaksensaties kunnen zeer uiteenlopen, variërend van zuur en fruitig tot geroosterd bitter en rokerig. Dit is het geval bij bierstijlen zoals Black IPA, Dark IPA, Vlaams Rood, Vlaams Bruin, Barrel Aged, Stout, Porter, Rookbier en Geuzes.

Net zo variërend als de smaaksensaties in deze bieren, zijn ook de bijpassende gerechten zoals schimmelkaas, blauwaderkaas, salades, gegrild vlees, gerookte vis, schaaldieren, schelpdieren, oesters, eend, chocolade dessert, vruchten dessert en wildgerechten.

Aan de slag!

Nu je deze smaakcategorieën in je systeem hebt opgenomen kan je met alle vertrouwen die bierwinkel, proeflokaal of brouwerij binnen stappen om jouw favoriete categorie te gaan ontdekken. Hou de hierboven genoemde bieren aan als voorbeeld en bedenk je welke op dat moment bij jouw smaak past. Kom je er toch niet uit? Bij ieder proeflokaal staat vragen vrij! Vraag naar jouw favoriete smaakcategorie en je krijgt zonder twijfel een passend bier ingeschonken! Proost!