Tien bieren voor op het terras in de lentezon

20 maart 2016 om 06:21

Het is lente! Het heerlijke voorjaarsweer kan niet meer lang op zich laten wachten. We zien onszelf al lekker op een terrasje zitten in het lentezonnetje. Met een biertje erbij natuurlijk. Maar welk bier uit eigen land past het best bij een stralende lentedag? We zetten tien suggesties op een rijtje!

Brouwerij ’t IJ – Paasij

Brouwerij ’t IJ is één van de oudste microbrouwerijen van ons land. Deze lentebok is met 7% een best stevige gast voor op het terras. De aroma’s bevatten veel fruit en sporen van koriander. In de smaak proef je de zoetheid van licht geroosterde mout en redelijke hopbitterheid. Dit bier is heerlijk bij een taco of burito.

Hertog Jan – Weizener

Een bier van een grotere brouwerij, maar daarom niet minder lekker. De Weizener van Hertog Jan is het beste van Weizen en van witbier in zich. Dit is een heerlijke frisse doordrinker. Na één glas verlang je naar een tweede. Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld een kipfilet of een kalfsschnitzel.

Brouwerij Rodenburg – Saison Nouvelle

Brouwer Steve Gammage van Brouwerij Rodenburg is de Rembrandt onder de brouwers. Hij schildert prachtige kunstwerken met hop, mout en gist. De Saison Nouvelle is daar een prachtig voorbeeld van. Neem bij dit bier eens een bruschetta. De verse tomaatjes en basilicum versmelten met het frisse goudblonde bier. De Saison Nouvelle zit met aroma’s van appel, peer en citrusfruit. Met zijn 7,5% is dit een gevaarlijke, licht droge, doordrinker.

Texels – Skuumkoppe

Texels Skuumkoppe is een evergreen. Deze donkere Weizen met 6% alcohol is perfect in balans. Hij is fris, fruitig en heeft een heel zacht karakter dankzij de gebrande mout. Heel mooi hoe het frisse tropische fruit samengaat met tonen van amandel. De Skuumkoppe smaakt uitstekend met een maaltijd salade met geitenkaas en honing.

Gulpener – Chateau Neubourg 

Pils is de meest zuivere vorm van speciaalbier. Daar kun je echt zin in hebben. Als dat het geval is, ga dan ook gelijk voor de beste pilsener van Nederland. De Chateau Neubourg werd tijdens de Dutch Beer Challenge door een deskundige jury bekroond met deze titel. Met je gezicht in de lentezon, slok nemen, niks zeggen, puur genieten.

Jopen – Mooie Nel

Ben je toe aan wat pittigs dan is de Mooie Nel een goede suggestie. Dit bier gebrouwen in Haarlem is een IPA, een India Pale Ale, beroemd vanwege het hoppige karakter. Je proeft fruit. Grapefruit is duidelijk aanwezig. Tevens wordt je smaakzin gestreeld met een prikkelend frisse hopbitterheid. De Mooie Nel is heerlijk bij visgerechten en bij een lekker gekruide nasi met kip.

Emelisse – Blond

Deze Zeeuwse blonde straalt in je glas. Goudblond met een romige witte schuimkraag, die je laat smachten naar die eerste slok. Fruitige tonen stijgen op. Meloen en grapefruit vind je ook terug in de smaak. Met 6,5% is dit zeer aangenaam gezelschap als je na een middagje winkelen bent neergestreken op het terras. Prima begeleider ook van een frisse salade of van asperges.

Kompaan – Bondgenoot

Moedige verzet tegen de weeïgheid! Er moet smaak zijn! Er moet kracht zijn! De bloesem en het bitter, zij aan zij kolkend in de dampende brouwketel van zijn hart. Samengebracht in strijdgewoel, gelooid in de roes. Kompanen geklonken in een alliantie tegen de bloedeloze. Zo poëtisch beschrijven de brouwers zelf hun bier. Niks aan toe te voegen! Behalve dat-ie heerlijk gaat met een klassieke Ceasar salade.

Duits & Lauret – Kiem

Duits & Lauret hebben een prijzenkast vol met onderscheidingen. De Kiem is een echt voorjaarsbier met een  geheel eigen smaak. Het aroma heeft jasmijn en een lichte houttoets. Een verrukkelijk bier in combinatie met jonge kaas of een toastje met brie.

Brouwerij Hommeles – Goede Raat

In Houten wordt vol passie gebrouwen. Goede Raat is een bier met lindehoning van de Houtense Imkerij Two Bee. Ze houden blijkbaar wel van woordgrapjes in Houten. Dit bier heeft een wat amberachtige kleur, is met 7,5% redelijk stevig in de alcohol. Het is een bier om voor te gaan zitten. Dankzij de zoete honingsmaak is dit bier makkelijk te combineren met veel gerechten. Zeker met een knapperige salade met wat bittere, pittige sla-soorten.

Dit is een lijst met tien Nederlandse, breed verkrijgbare bieren, die gebaseerd is op de voorkeuren van een aantal bierliefhebbers. Niet meer en niet minder. We hadden wel een lijst kunnen maken met ruim vijftig bieren. Het is bedoeld om je plezier te geven in de voorjaarszon en je uit te dagen deze bieren te proeven, al dan niet met de aanbevolen spijs. Goede suggesties blijven natuurlijk altijd welkom. Mail naar info@bierista.nl.