Op avontuur door de ambitieuze en veelzijdige bierstad Breda

2 november 2015 om 08:57

Als Brabander en inmiddels al bijna tien jaar inwoner van Breda verbaasde het mij natuurlijk niks, dat Breda vorig jaar als derde bierstad van Nederland uit de bus kwam in het Nationaal Bieronderzoek. Die bourgondische inslag is tenslotte niet voor niks.

Op de vraag welke plaats men zou noemen als de deze mochten nomineren als bierstad werd Breda in veel gevallen genoemd. Maar net iets minder vaak dan Maastricht en Amsterdam. Breda heeft ambitie en om de huidige positie te versterken is onlangs de Breda Bierstad Bierroute gelanceerd.

De derde plek, dat kan beter

Vanzelfsprekend is Breda trots op de derde plek, maar dat kan natuurlijk beter. Dit dacht ook Mikel de Jongh, eigenaar van biercafé de Beyerd, meer dan eens uitgeroepen tot beste biercafé van Nederland. Om hoger op deze ranglijst te kunnen komen kwam het idee van een bierroute door Breda. De stad kent vele mooie biercafés. Bijna alles draait hier om bier en elk café serveert zijn eigen gevarieerde assortiment aan speciaalbieren. Het idee van Mikel is in samenwerking met city-marketing platform Stappen-shoppen Breda uitgewerkt tot een bierroute, inclusief stempelkaart en pin voor zij die minimaal tien van de twaalf cafés bezoeken.

Een reis door Breda

In alle twaalf deelnemende cafés zijn de boekjes gratis te verkrijgen. Heel gaaf vormgegeven met een leuke, uitgebreide inleiding over Breda en de historie als bierstad, waar volgens de archieven als sinds 1397 gebrouwen wordt. Vervolgens worden we op een kaartje meegenomen langs de twaalf verschillende cafés. We beginnen uiteraard bij de Beyerd, daar waar het idee ontstond. De route kronkelt vervolgens door de binnenstad langs tien café’s. Om de twaalfde te kunnen bezoeken zal toch een stukje gelopen of gefietst moeten worden, want dit betreft Belgium Beercafé Moeke in het Ginneken, ongeveer 3km uit het centrum. Erg slim, want het Ginneken is op zichzelf al een prachtig stukje Breda wat – zeker de toerist – niet mag overslaan bij een bezoekje aan de stad.

Elke zaak zijn paradepaardje

Elke zaak heeft een pagina in het boekje. Een goede foto en kleine omschrijving geeft voor het bezoek alvast een sfeerimpressie van het te bezoeken café. Tevens staan natuurlijk de openingstijden vermeld en het aantal bieren dat de zaak per fles of op het vat heeft. Zo lezen we ook dat de bij de Boterhal de meeste landen kunnen aandoen op onze bierreis, dat café Zeezicht een oneindig aantal bieren serveert en dat de Beyerd maar liefst 144 verschillende bieren in het assortiment heeft.

Persoonlijk vind ik het jammer dat je bij elk café een geselecteerd bier dient te drinken om de stempel te krijgen. Hoewel ik verwacht dat de meeste hier wellicht niet zo strikt op zullen zijn. Neemt niet weg dat de voorgeselecteerde bieren prachtige bieren zijn. Bijvoorbeeld een lokale Cristoffel bij de Heeren van Breda of een Cornet bij Café de Bruine Pij, welke in slechts enkele cafés in Nederland en Belgie op fust verkrijgbaar is.

Breda Bierstad

Het doel van deze vakkundig uitgewerkte bierroute zal naar alle waarschijnlijkheid wel gehaald worden.  Het moet gek lopen wil deze bourgondische stad in de komende jaren niet stijgen op de ranglijst van Nederlandse biersteden. De route is in eerste instantie voor Bredanaars, maar als je als toerist een weekend in Breda bent is het eigenlijk wel een must om de route af te leggen

Bronnen:
Stappen. Shoppen. Breda.
Nationaal Bieronderzoek
Breda Bierstad

Deze blog is geschreven Bas Schampers. Bas is bierkenner en verzorgt horecatrainingen en trainingen op het gebied van gastvrijheid. Meer over Bas en zijn activiteiten vind je op www.baspitality.nl.