Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival in Hoogeveen

19 oktober 2015 om 16:10

“Storm en regen, westenwind” zong Maggy MacNeal, maar PINT –regio Noord vult dit aan met: “Hoe koud wordt het die dag”.  Op 20 december zal op het Plein Hoofdstraat-Noord in Hoogeveen weer het voor Nederland unieke Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival plaatsvinden. Een bierfestival buiten in hartje winte…dat kan alleen in Hoogeveen.

Buitenfestival

Tijdens het eerste festival vroor het 9 graden, tijdens het tweede festival was het plus 10 graden, bij de derde regende het, de vierde waaide het stevig en de vijfde editie begon met een stevige storm gevolgd door hevige regenval en halverwege werd het aangenaam weer. Dat zijn de risico’s en de charme van een buitenfestival in hartje winter. Voor velen geldt dan ook dat dit een festival waar je minimaal een keer geweest moet zijn.

Terrasverwarmers

Op het Plein Hoofdstraat Noord zullen 24 marktkramen in een carrévorm worden opgesteld en het daardoor gecreëerde plein zal dan grotendeels overdekt worden zodat men in ieder geval droog kan blijven en beschut tegen de wind is. Terrasverwarmers zorgen er voor dat de temperatuur dragelijk blijft.

Brouwers

In 13 van de 24 kramen zullen (deskundige vertegenwoordigers van de) brouwers hun bieren tappen/schenken en in 7 kramen tappen/schenken de aan het plein gesitueerde cafébedrijven hun speciaal voor dit festival ingekochte kerst- en winterbieren.  De overige vier kramen worden bezet door de kassa’s en de glazenspoelservice incl. BOBshop van PINT –regio Noord, de PINT-info en het Drents Amateur Biergilde “de Wortketel”.

Internationaal

Op het festival zullen bieren uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk worden getapt. De deelnemende cafébedrijven (Dégust, de Lekkernij, de Lijst, Pand 3&40,de Nachtwacht en de Pastoor) zullen hoofdzakelijk  Belgische bieren tappen/schenken. Franse en Duitse bieren zullen worden getapt/geschonken door de Nederlandse importeurs. De volgende Nederlandse brouwerijen zullen vertegenwoordigd zijn Attemerbier, Craft Beer Groningen,  Ducaat, de Gulzige Gans, de Jonge Beer, de Kleine Beer, Maallust, Mommeriete, Rockin’ Ludina, de Veteraan en de Wildevanker Bierbrouwerij. Daarnaast zal Van Essen Bierservice aanwezig zijn met een aantal bieren van andere klein(ere) Nederlandse brouwerijen.

Warme snert

Op dit festival zullen de leerlingen van de POPschool de sfeer verhogen met hun akoestische muziek waarmee ze geld hopen in te zamelen voor hun goede doel. Ook aan de inwendige mens is gedacht; er is warme snert, broodjes beenham enz. te verkrijgen in de kraam van de Lekkernij.

Honderden bezoekers

Vorig bezochten ruim 700 bierliefhebbers het festival en de verwachting is dat dat aantal dit jaar ruimschoots overtroffen gaat worden. Bezoekers komen uit het hele land, maar ook uit België en Duitsland.

Het festival begint om 14 uur en eindigt om 19 uur.  De entree is € 5,00 (incl. Infoboekje en   € 2,00 statiegeld voor het festivalglas). Festivalmunten kosten € 1,75 p/st of 6 voor € 10,00. Uiteraard krijgen PINT-leden op vertoon van hun PINT-pas een festivalmunt gratis.