Luik’s bier opnieuw gebrouwen ter ere van Rivier van Bier

19 april 2018 om 08:30

Maandag 16 april werd bij de Rotterdamse brouwerij Noordt het nieuwe boek van Henri Reuchlin gepresenteerd: Rivier van Bier. Een boek vol bierbeleving langs de rivier De Maas. Van Nederland naar België en Frankrijk.

Rivier van Bier

Op maandag 16 april jl. is bij Brouwerij Noordt in Rotterdam het nieuwe boek Rivier van Bier gepresenteerd, een bierige inspiratiereis langs de Maas geschreven door Henri Reuchlin. Het boek is uitgegeven door Fedor Vogel van Birdy Publishing BV. De drie eerste exemplaren van het boek werden tijdens de lancering overhandigd aan brouwer Gerard van den Broek (Hertog Jan), mouter Jos Hendrickx en horecaman Louis Klaassens.

Luik’s Bier

Bij de presentatie van het boek werd geproost met een ‘verdwenen’ biertype: Luik’s bier. Dit bier werd ooit veelvuldig langs de Maas gebrouwen en gedronken en is een van de vele zaken die wordt besproken in Rivier van Bier. Speciaal voor deze gelegenheid werd het Luik’s bier eenmalig opnieuw gebrouwen door Peter Rouwen, brouwer van Brouwerij Noordt.

Bierreis langs De Maas

In het boek ga je met Henri Reuchlin op bierreis langs de Maas, tegen de stroom in, op zoek naar de bierbeleving langs deze levensader van Nederland, België en Frankrijk. Van de monding in de Noordzee naar de bron op het plateau van Langres. De reis voert van het westen van Nederland via Brabant en Limburg naar België en verder naar Frankrijk. Hoe genieten mensen aan de oevers van de rivier van hun bier? Welke bieren brouwen ze langs de rivier en waar zijn de beste kroegen om ervan te genieten?

Het verhaal is naast een inspiratiereis ook een reis door de tijd. Er wordt namelijk al eeuwenlang langs de rivier gebrouwen en gedronken. Rivier van Bier is geen reisgids, maar een inspirerend weefsel van heden en verleden met als rode draad de rivier en het bier. Een verhaal van bierbeleving, een weerslag van meer dan twintig jaar bierenthousiasme.

Over de auteur

Rivier van Bier boek

Henri Reuchlin is een van de drijvende krachten achter de StiBON bieropleidingen en voorzitter van de European Beer Consumers Union EBCU. Daarnaast is hij nauw betrokken bij inspirerende netwerken als de Dutch Beer Challenge, European Brewers Forum en de Week van het Nederlandse bier. Als oprichter van BIERburo levert hij een grote bijdrage aan de bloei van de biercultuur in Nederland. Eerder schreef hij het boek ‘Van brood tot Brood’, bier in de beeldende kunst door de eeuwen heen. Henri is columnist en redacteur voor magazine Bier! en schrijft een blog op zijn eigen site Bierburo.