La Baladin – ambachtelijke Italiaanse bieren met een verhaal

8 april 2017 om 04:53

Onlangs werd ik benaderd door Ilonka Hannewijk, accountmanager bij Wine en Spirits. Een wijnspecialiste, die contact opneemt met een Bierista.nl. De vraag was duidelijk en snel beantwoord. Of ik tijd kon vrijmaken om het bier van La Baladin, een mediterrane ‘Perline’ gebrouwen in Piozzo uit de Italiaanse provincie Cuneo te degusteren en beoordelen.

door Carlo de Leeuw

Ik heb mij verdiept in de historie van het bier en de brouwerij. Uiteraard heb ik ook diverse bieren geproefd. Eigenaar Teo Musso begon te brouwen in de jaren ’80. De regio vloeit door zijn brouwsels. Hij gebruikt regionale grondstoffen, zoals mout uit Basilicata en hop uit Cussanio. Hij ziet bier als een ambachtsproduct dat bij voorkeur wordt gecombineerd met eten.

Verhalenverteller

Teo leerde de wereld van smaken kennen bij zijn Oom Celso patissier in hotel ‘De Paris’ in Monte Carlo. Zijn passie en liefde voor bier ontstond nadat hij in aanraking kwam met het bier Chimay Blue Cap.

La Baladin betekent verhalenverteller. Teo is geïnspireerd door een rondreizend circus van straatartiesten Cirque Bidon. Hij heeft zelfs een aantal maanden meegereisd. Uiteindelijk leert hij in België bij Brasserie d’Achouffe op een professionele manier ambachtelijk bier te brouwen. Baladin is geboren.

H2>De bieren van La Baladin

Hierbij mijn proefnotities van enkele Baladin bieren:
Isaac: een fris aperitief bier van 5% met toetsen van Citrus en koriander. Vernoemd naar een van zijn zonen, Wayan is het andere brouwsel en vernoemd naar zijn tweede zoon.

Nazionale: aperitief bier van 6,5 % met uitsluitend Italiaanse ingrediënten mouten, hoppen, bergamot en koriander.

Nora: een zogenaamde ‘Egyptian Ale’ vanwege de Oosterse aroma’s van Ginger en Citrus. Vernoemd naar zijn echtgenote.

Leon: een donker bier van 9% met uitgesproken toetsen van chocolade en aroma’s van gedroogd fruit, smaakvol om rustig van te genieten of in gezelschap met een plankje gekruid vlees en kaas.

Echte klapper

Deze bieren zijn stuk voor stuk prima bieren, maar persoonlijk konden ze mij niet erg bekoren. Met uitzondering van de Leon. Die is wel fijn. La Baladin heeft ook een aantal échte klappers in het assortiment; bieren met een hoog alcoholpercentage. Deze toppers bleken echt een geschenk uit de hemel. Deze bovengistende bieren hebben noch koolzuur noch een schuimkraag.

Xyauyú 2013: bier van 14% met wijntoetsen van gedroogd zoet fruit.
Xyauyú Kentucky: 14%, lagering op eiken vaten met toevoeging van Kentucky tabak gecombineerd met toetsen van gedroogd fruit, kersen en vanille.
Xyauyú Barrel: 14%, eveneens lagering op eiken vaten met toetsen van karamel en hout.
Xyauyú Fumé: 14%, 12 maanden lagering op Islay Scottish Whisky vaten.

Deze proeverij werd aangeboden door een fantastisch gezelschap in combinatie met Zwitserse draaikaas (Tete de Moine), brin de paille en gevarieerde charcuterie.