Kruitdampen rond Grolsch Dagvers Pilsener

24 oktober 2015 om 21:11

Er wordt wat afgevochten in Groenlo, de geboorteplaats van Grolsch. Dit weekend wordt diep in de Achterhoek de Slag om Grolle uit 1627 nagespeeld. Een prachtig moment voor het 400-jarige Grolsch om ook eens stevig uit te pakken met de lancering van een bijzonder bier.

De Lange Gang

Het zonnetje probeert voorzichtig door de grijze wolken te prikken als ik de stad Groenlo binnenrijd. Onderweg naar café De Lange Gang in het hartje van de stad kom ik heel wat zonderlinge figuren tegen.

Als ik de binnenstad bereik zie ik vrijwel alleen nog maar mensen die uit de 17e eeuw afkomstig lijken. Grollenaren gestoken in bijzondere gewaden en unifoms oefenen hun ambacht uit: van bier brouwen tot het oudste beroep ter wereld. Overal branden houtvuren en de hoeveelheid mensen in kledij geven je het gevoel dat je echt in in 1627 bent beland.

Grolsch-directie in stijl

In café De Lange Gang wacht een delegatie van Grolsch de gasten op. De Grolsch-afvaardiging is zelf ook in prachtige kostuums gestoken. Dat heeft op de werkvloer de afgelopen periode voor het nodige plezier gezorgd, zo laat freule Helen ter Huurne, woordvoerster van Grolsch weten.

Ook Andrei Haret en Gisela Rule, respectieve algemeen directeur en marketing directeur van Grolsch hebben zich in stijl uitgedost. De enige Grolsch-man die wat dat betreft uit de toon valt is meesterbrouwer Wim Vermeulen. Hij heeft zijn vertrouwde Grolsch-outfit aan. De brouwmeester heeft deze dag een bijzondere taak; hij slaat het eerste vat Dagvers Pilsener aan. Dit ongefilterde pilsener uit de lagertanks van Grolsch is slechts tijdelijk en op een aantal geselecteerde plekken beschikbaar.

Première Dagvers Pilsener

In de kelders van De Lange Gang, de plek waar Willem Neerfeldt, de grondlegger van Grolsch zijn bieren brouwde, staat nu een houten vat gereed. Het selecte gezelschap dromt zich om het vat. Het geduld wordt nog even op de proef gesteld, want Wim Vermeulen vertelt uiteraard vol passie over wat zijn gasten zodadelijk bij de eerste slok te wachten staat.

En dan is het moment eindelijk daar. Met een paar ferme tikken slaat de brouwmeester de tapkraan in het vat en stroomt het bier de glazen in. Ja, de glazen. De aardewerken kruiken staan klaar, maar dit ongefilterde Dagverse Pilsener moet je natuurlijk in glas aanschouwen.

De geur en de smaak zijn veel voller dan de reguliere Grolsch pilsener. Je proeft de vollere smaak vol mout en een aangename bitterheid. Het koolzuur is iets minder, de alcohol een fractie meer. Het gezelschap is het er unaniem over eens: dit is een zeer smaakvol bier.

Slag om Grolle

Terwijl in de kelders ook het gerijpte bokbier van Grolsch aan een smaaktest wordt onderworpen, barst even verderop de Slag om Grolle los. Honderden prachtig uitgedoste acteurs spelen de veldslag na die in 1627 werd uitgevochten. Paarden, vaandels, musketten en bulderende kanonnen geven een uitstekend beeld van hoe het er bijna vier eeuwen terug aan toeging. Een indrukwekkend spektakel, waarbij de keiharde knallen je ingewanden doen trillen en de kruitdampen zich de rest van de dag nestelen in je neus en je kleding.

Peter Kuiper en Wim Vermeulen

Terug in de binnenstad van Groenlo is het bijna 16.15 uur. Precies op dat moment wordt voor de bühne het eerste vat Dagvers Pilsener aangeslagen. Het tijdstip 16.15 uur is een verwijzing naar het geboorte jaar van Grolsch: 1615. De stadsomroeper neemt het publiek mee terug in de tijd. De huidige brouwmeester Wim Vermeulen en de eerste Grolsch-brouwmeester Peter Kuijper slaan samen het vat aan. Daarna laten velen, waaronder burgemeester Annette Bronsvoort, zich het bier goed smaken.

Brouwersmaaltijd

De dag krijgt een vervolg in de Calixtuskerk, waar een heuse brouwersmaaltijd wordt geserveerd. Op het menu staan onder meer knolselderij, poon, forel, bloedworst, forel en een stevige klonterige, maar o zo voedzame rijstepap als toetje. Daarbij vloeit het Dagverse Pilsener uiteraard rijkelijk.

Fakkeloptocht

Als extra toetje wordt het publiek getrakteerd op een fakkeloptocht. Al die honderden acteurs, figuranten en verklede inwoners trekken met fakkels door de inmiddels donkere straten van de vestingstad. Een imposant schouwspel dat duizenden mensen uit heel het land op de been heeft gebracht. Op het Marktplein en omstreken blijft het nog tot laat in avond gezellig tijdens de stadsfeesten.

Verkrijgbaarheid Dagvers Pilsener

De Slag om Grolle duurt nog tot en met zondag 25 oktober. Gedurende het evenement is het Dagverse Pilsener volop verkrijgbaar. Ook elders in het land wordt de komende tijd dit ongefilterde bier geschonken. Alleen bij geselecteerde horecazaken en zolang de voorraad strekt. Dagvers Pilsener wordt niet in de winkel verkocht.

Dit verslag is geschreven door Alain Schepers.

Bierista_Grolsch_400jaar-Slag_om_Grolle.002
Grolsch-directeur Andrei Haret

Grolsch-directeur Andrei Haret voert geheel in stijl het woord in de Calixtuskerk.

Bierista_Grolsch_400jaar-Slag_om_Grolle.004 Bierista_Grolsch_400jaar-Slag_om_Grolle.005
Meesterbrouwer van Grolsch Wim Vermeulen

Wim Vermeulen, meesterbrouwer bij Grolsch slaat om 16.15 uur het eerste vat Dagvers Pilsener aan.

Bierista_Grolsch_400jaar-Slag_om_Grolle.007 Bierista_Grolsch_400jaar-Slag_om_Grolle.006 Bierista_Grolsch_400jaar-Slag_om_Grolle.011 Bierista_Grolsch_400jaar-Slag_om_Grolle.010 Bierista_Grolsch_400jaar-Slag_om_Grolle.009