Kaapse Brouwers, stukje paradijs in Rotterdam

10 maart 2017 om 08:43

Tegenover hotel New York, in de oude rosse buurt van Rotterdam, in voormalig China Town, vinden we de Kaapse Brouwers. Een jonge brouwerij, die in no-time een goede naam heeft opgebouwd. 

door Raymon en Dorien Raaphorst

De brouwerij is in 2015 opgericht door Tsjomme Zijlstra. Het bedrijf is gevestigd in een van de voormalige fenixloodsen van Katendrecht. De Kaapse Brouwers en de andere ondernemers in de loods vormen samen de Fenix Food Factory.

Fenix Food Factory

Het idee om de brouwerij te vestigen in de loods ontstond toen Tsjomme zich bij de gemeente meldde met het idee een brouwerij te starten. Er was nog geen bestemming voor deze loods en niet veel later was de Fenix Food Factory een feit. Met diverse culinaire ondernemers zou de plek vorm moeten krijgen en zo geschiedde.

Kaapse Kitchen

Bij het betreden van de oude havenloods komt de geur van allerlei gerechten je tegemoet: kaas, koffie, vers brood en bier. Het doel is om smaken van eerlijke producten met elkaar te combineren. Aan de brouwerij zit een keuken vast, de Kaapse Kitchen. Elke week staat hier een andere kok te koken. Elk week dus een nieuw menu.

Brewpub

Als je de ruimte van de Kaapse Brouwers betreedt, kom je in een soort brewpub terecht. Een brede bar met veel taps nodigt uit tot het proeven van allerlei bieren. En dat kan, zowel zelf gebrouwen als craftbier van andere brouwerijen stroomt hier uit de tapkranen. Zes Kaapse brouwsels zijn altijd te krijgen en de overige 24 taps wisselen. Je kunt kiezen voor een proefglas of een normaal glas.

Kaapse bieren

Kaapse Karel, een American Bitter 4,9% (men zou het ook een session IPA kunnen noemen). Een erg lekkere doordrinker met karakter.

Kaapse Carrie, een IPA 6,5% (strong IPA). Goed hoppig, maar ook iets zoetig met een mooie amberkleur.

Kaapse Bea, Black Rye IPA 6,5%. Een bijzonder bier, zeer donkere kleur, in eerste instantie een smaak die neigt naar porter of stout, dan de kenmerkende smaak van rogge welke tot slot samenkomt met de hopbitters. De naam wordt perfect in volgorde beleeft, een bijzonder bier dat naar meer smaakt.

Kaapse Harrie
, een saison 6.1%. Als een goede saison is Harrie fris en droog, hij is lekker kruidig, Harrie houdt erg van het voorjaar en de zomer.

Kaapse Jaapie
, red ale 9,4%. Een pittig kereltje, de omschrijving ‘bitterzoet’ heeft een onterecht negatief bijgevoel, dus dan maar ‘zoetbitter’. 

Kaapse Gozer, oatmeal stout 9,8%. Zwarte kleur, geur van chocolade en kers. Smaak is iets zoet en licht bitter van de mout, mondgevoel is zijdezacht. Dit is een toffe gozer, een nieuwe goede vriend.

Kaaps Tess, een goudkleurig bier met een volle witte schuimkraag. De smaak is droog, fruit en fris met een spicy toontje.

Kaapse Karloff

Hoewel de grote batches bij de Molen in Bodegraven worden gebrouwen is er aan de kaap, zoals de wijk Katendrecht wel wordt genoemd, ook flink wat brouwactiviteit. Dit is goed te zien want de installatie bevindt zich in dezelfde ruimte als waar van het bier genoten kan worden. Hier wordt door hoofdbrouwer Etienne Vermeulen de Kaapse Karloff gebrouwen, een lijn van experimentele bieren die hier natuurlijk gedronken kunnen worden. We zien Etienne dan ook halverwege het interview in actie wanneer een lagertank schoongemaakt moet worden.

Kaapse Maria

De trots van de brouwerij is volgens hem vooral de ontwikkeling van de foodhall (in slechts 2 jaar!) en de medewerkers die zich ontwikkelen tot ware bierkenners met allen hun eigen kwaliteiten en specialiteiten. Maar ook de vriendschappen die ze hebben opgedaan in de bierwereld, in binnen- en buitenland, is iets waar ze erg tevreden over zijn. Met de opening van de tweede zaak, Kaapse Maria, kun je nu ook in het centrum van Rotterdam genieten van de bieren, gecombineerd met lekkere hapjes. Hier kun je echt een avond uitgaan.

Tijdens ons gesprek hebben we mogen genieten van verschillende Kaapse brouwsels. Stuk voor stuk bijzondere bieren met mooie smaken. Er blijft gelukkig nog genoeg te proeven over, want we zullen hier zeker vaker terugkomen. Wie weet de volgende keer zittend in het zonnetje langs het water op het ruime buitenterrein, met zicht op het prachtige hotel New York en de Kop van Zuid.

bierista-kaapse-brouwers-001

De Bebaarde Brouwer

We spraken met Etienne Vermeulen, aka de bebaarde brouwer, hoofdbrouwer bij de Kaapse. Sinds zijn ouders café ‘Z’onder Zeil’ zijn begonnen aan de haven bij Steenbergen in 1986 is hij al in de wereld van bier terecht gekomen. Hij heeft sociologie gestudeerd en heeft als docent gewerkt op het hbo. Toch bleef dat bier interessant en is hij begonnen met thuisbrouwen in 2010. Toen hij door Tsjomme gevraagd werd van brouwen zijn beroep te maken heeft hij dit met beide handen aangepakt. Het praktische van iets creëren gecombineerd met de theoretische kant van het brouwproces maakt deze baan voor hem steeds een uitdaging. Na een lange dag hard werken kan Etienne erg genieten van zijn Kaapse Karel.

Barleywine-fest

Op 2 april dit jaar zal er voor de tweede keer het barleywine-fest bij de Kaapse plaatsvinden. Momenteel is Etienne druk met de voorbereidingen. Hij is bieren aan het ontdekken en selecteren en er wordt zelfs door andere brouwers speciaal voor het fest gebrouwen. Een van de andere ondernemers uit de foodhall zal zich bezighouden met kazen die bij de bieren passen. Entreegeld hoef je niet te betalen, alleen je glaasje en de inhoud. Genoeg reden om een kijkje te gaan nemen dus.

bierista-kaapse-brouwers-rotterdam-003