Vier International Charles Darwin Day met Darwin bier!

6 februari 2018 om 08:00

Maandag 12 februari is het International Charles Darwin Day. Op deze dag wordt ook dit jaar weer het Darwin Café georganiseerd. In Café Rad in Wageningen wordt een interessante bijeenkomst georganiseerd, met een lezing over de evolutie van bier, ter ere van de geboortedag van de Engelse wetenschapper in 1809.

Charles Darwin

24 november 1859 publiceerde wetenschapper Charles Darwin één van de belangrijkste wetenschappelijke publicaties uit de geschiedenis: On The Origin of Species. Het bestaan van evolutie werd in 1850 al door een groot deel van de wetenschappelijke gemeenschap geaccepteerd. Darwin ontleent zijn roem dan ook aan zijn evolutietheorie waarin hij zegt dat de evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. De acceptatie van natuurlijke selectie als aandrijvend mechanisme werd niet direct geaccepteerd maar is tegenwoordig onomstreden.

Stadsbrouwerij Wageningen

Precies 157 jaar na dato kondigt Stadsbrouwerij Wageningen in 2016 een nieuwe specimen aan: het (r)evolutionaire bier Darwin. De brouwerij brouwt dit bier en laat de liefhebbers bepalen hoe zij de volgende versie nog smakelijker kunnen maken. Bestel je dit bier in één van de cafés in Wageningen waar Darwin bier verkrijgbaar is, dan krijg je er een kleine online enquête bij. In die enquête kun je je proefnotities aangeven en eindig je met antwoord op een aantal vragen waarin jij aan kunt geven welke eigenschappen je in de volgende batch anders zou willen zien. Zodra alle proevers terugkoppeling hebben gegeven gaat de brouwerij weer aan de slag om een volgende versie te maken in de gezamenlijke zoektocht naar het lekkerste bier.

Evolutie van Bier

Het Darwin Café wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd door Stadsbrouwerij Wageningen en biologenvakblad Bionieuws. Heb je altijd al willen weten waarom er zoveel verschillende bieren zijn? Dan kun je maandagmiddag 12 februari hier je hart ophalen. Microbioloog Eddy Smid geeft namelijk een lezing geeft over de ‘Evolutie van Bier(gist)’! Voor de kleine bijdragen van €3,- ben je erbij. Dat is inclusief één Darwin bier. Aanmelden doe je hier!