Er kan nu niks meer fout gaan, toch?

22 december 2016 om 13:54

Vorig jaar zou ze komen, maar kwam ze niet. Een spoedoverleg met Barack Obama en Francois Hollande over de vluchtelingencrisis gooide roet in het eten. Nu waren Frans de Groen, Andries de Groen en Markus Berberich vol goede moed. Bondskanselier Angela Merkel zou – een jaartje later dan gepland – dan toch hun Insel-Brauerei op Rügen openen.

De Rügener Insel-Brauerei werd na de zomer van 2015 in gebruik genomen. Markus Berberich, oud-brouwmeester van Störtebeker Braumanifaktur, zag daarmee een droom in vervulling gaan. Hij had zo zijn eigen idee hoe hij Duitsland aan het speciaalbier zou krijgen. Hij vond de neven Frans en Andries de Groen – bekend van Grolsch – bereid mede te investeren in zijn idee. Vanaf dat moment is niet alleen een succesverhaal ontstaan, maar ook een warme vriendschap tussen de Nederlandse neven en Duitse brouwer.

Vakantie-eiland Rügen

Rügen is een eiland in het noorden van Duitsland. Het ligt vrijwel recht boven Berlijn. Het eiland beweert de meeste zonuren te hebben van Duitsland en was ooit het vakantie-oord van de Nazi’s. Enorme bouwwerken herinneren nog aan die periode.

Op het zuidelijk puntje van dit eiland ligt het gehucht Rambin. Daar is de Rügener Insel-Brauerei gevestigd, pal naast een ambachtelijke markt, waar jaarlijks dik 100.000 toeristen en dagjesmensen hun kofferbak volgooien met ambachtelijke producten. Een uitstekende plek voor een bierbrouwerij met proeflokaal.

Berlijn

Het was aanvankelijk niet de bedoeling de brouwerij hier te vestigen. Berlijn was het idee. Dat leverde teveel hoofdbrekens en praktische problemen op. Rügen werd op zeker moment als mogelijke locatie opgeworpen door Markus Berberich, die op het eiland woont. “Waarom niet? vroegen wij ons af”, vertelt Frans de Groen over die beginperiode. “Toen we op de huidige locatie kwamen met daarbij een trekpleister die alleen al goed is voor meer dan 100.000 bezoekers per jaar hebben we de knoop gauw doorgehakt.”

De plannen werden gesmeed. Markus Berberich is biersommelier, brouwmeester en heeft zo zijn eigen ideeën over marketing. Andries de Groen is een specialist op technisch en brouwtechnisch gebied en Frans is de commerciële man, die net als neef Andries vanuit zijn Grolsch-tijd beschikt over een wereldwijd netwerk.

Onbekend met speciaalbier

Duitsland is nog steeds een traditioneel pilsland. Speciaalbier was daar vorig jaar zeker nog niet geland. Toch zette de nieuwe brouwerij in op smaakvolle speciaalbieren, zoals een porter, ipa, een tripel en licht zure bieren. De bieren moesten opvallen, nieuwsgierigheid opwekken. De oplossing werd gevonden door de flessen in te pakken in een stevig vetpapier. “Het ziet er uit als cadeautje. Als je de fles opent, is het alsof je een cadeautje uitpakt. Daarbij komt dat elk bier zijn eigen verhaal heeft. We brouwen twaalf verschillende bieren. We hebben drie thema’s met elk vier bieren; alledrie de thema’s hebben betrekking op ‘het eiland’. Een bier van de Rügener Insel-Brauerei is dus altijd een bier met een bijzonder verhaal”, aldus Frans de Groen.

Maandagavond

Het is inmiddels maandagavond, de avond voordat Angela Merkel haar opwachting zal maken. Iedereen heeft het erover. Vrienden, bekenden en relaties zijn ingevlogen vanuit Nederland en België en natuurlijk zijn er veel Duitsers die hun Bondskanselier graag van nabij willen aanschouwen.

Rügen

De opwinding is bij iedereen voelbaar. Het is toch ook niet niks, dat Angela Merkel naar Rügen komt om de brouwerij te openen. “Het maakt ons echt trots”, vertelt Frans. “Merkel komt uit deze streek – Mecklenburg-Vorpommern. Ze heeft veel voor de regio betekent en het is haar kiesdistrict. Maar niet alleen daarom draagt ze deze streek een warm hart toe. Ze vindt het mooi dat we hier producten maken, ambachtelijk werk terugbrengen. Werkeloosheid is hier echt een thema. Dan is het mooi dat een brouwerij zo succesvol is dat er na een jaar al ruim twintig lokale mensen, meest jonge mensen, op de payroll staan.”

Safety-check

Markus is al weken bezig met de grote dag. Alles moet perfect worden geregeld. “Vanochtend was de veiligheidsdienst nog in de brouwerij voor een laaste safety-check. Er wordt niets aan het toeval overgelaten. Alles moet perfect zijn.” De hapjes zijn besteld, alles is nog eens extra schoongemaakt, het draaiboek is honderdduizend keer doorgenomen. Iedereen kent zijn taak, er kan nu niks meer fout gaan. Toch?

Aanslag

Maandagavond even na achten zit de stemming er goed in. Er wordt geproefd, gedronken en genoten van het buffet met natuurlijk veel vis. Je zit op een eiland of niet … En dan ineens begint het te gonzen. Telefoons worden erbij gepakt, monden vallen op, schouders zakken. Er is een aanslag gepleegd in Berlijn. Een vrachtwagen is ingereden op het publiek van de kerstmarkt, er zijn doden gevallen. Het zal toch niet …

Markus Berberich krijgt kort na de aanslag het bericht, waarvan hij wist dat het ging komen. Angela Merkel komt niet. Een enorme teleurstelling maakt zich meester van het gezelschap. Frans en Andries de Groen zijn zichtbaar teleurgesteld, maar proberen die emotie aan de kant te zetten. “Dit is natuurlijk verschrikkelijk voor alle slachtoffers en nabestaanden. Merkel moet in Berlijn zijn voor die mensen. Natuurlijk, dat begrijpt iedereen. Het zou volstrekt ongepast zijn om hier morgen met een glas bier in de hand te proosten op de opening van de brouwerij”, aldus Frans, die manmoedig probeert deze streep door de rekening te verwerken, maar daar maar moeilijk in slaagt. “Dit hou je toch niet voor mogelijk”, gevolgd door een krachtterm.

Draaiboek in de prullenbak

Het gezelschap zet de avond voort. Alle opwinding is verdwenen. De stemming is totaal veranderd. Rond middernacht keren de gasten huiswaarts of gaan naar hun hotel. Ze stappen anders hun bed in dan van tevoren verwacht. De dag van morgen brengt niet wat-ie had moeten brengen.

De volgende ochtend verzamelen alle gasten zich opnieuw in de brouwerij. Het draaiboek ligt in de prullenbak. Iedereen heeft zijn best pak toch maar aangetrokken en probeert er wat van te maken. Prachtige woorden van Markus Berberich en de voorzitter van Duitse brouwersbond krijgen de handen van de gasten meerdere malen op elkaar, maar het blijft een verjaardagsfeestje zonder taart, een wedstrijd van Barcelona zonder Messi, een oudejaarsviering zonder vuurwerk.

Volgend jaar

“In de twaalf jaar dat Angela Merkel Bondskanselier is, heeft ze vier keer een afspraak op het laatste moment moeten afzeggen. Waarvan twee keer bij ons! Dat geloof je toch niet! Vorig jaar was ze er niet door de vluchtelingencrisis, dit jaar niet door de aanslag in Berlijn. Ik heb goede hoop dat ze volgend jaar wel komt. Daar hopen we dan maar op!”, aldus De Groen, die zich inmiddels verzoend lijkt te hebben met de situatie.

Rügener Insel-Brauerei in Nederland

Rügener Insel-Brauerei is ruim een jaar in bedrijf. Het succes is ongekend. De Duitsers drinken massaal het fraai verpakte speciaalbier. De brouwerij heeft ruim twintig mensen in vaste dienst, verkoopt ruim 4.000.000 75cl flessen per jaar, draait maand na maand recordomzetten en heeft nu al uitbreidingen op het programma staan. Ook in Nederland zijn de bieren van Rügener Insel-Brauerei steeds beter verkrijgbaar.

Over Frans en Adries de Groen

Frans (57) en Andries (61) de Groen zijn neven uit de bekende Grolsch-familie. Nog geen tien jaar geleden werd Grolsch voor 816 miljoen euro aan de SABMiller verkocht. Frans en Andries bleven nog even werkzaam bij Grolsch, maar kozen uiteindelijk hun eigen weg.

Die nieuwe weg bleek ook goudgeel te zijn. De neven namen een belang in de Amerikaanse speciaalbierbrouwer Anderson Valley. Daarna investeerden ze in een Belgisch bieravontuur. Vlakbij Sint Truiden bouwden ze samen met brouwer Mike Janssen een bierbrouwerij en distilleerderij. Brouwerij Wilderen is inmiddels uitgegroeid tot een begrip. De Rügener Insel-Brauerei was het volgende project. Inmiddels zijn de neven bezig met een nieuwe brouwerij. Brouwersnös is de naam van de nieuwe brouwerij die begin 2018 wordt geopend in Groenlo. Groenlo, de bakermat van Grolsch. De bieren worden gebrouwen pal achter de oude directeurswoning van Grolsch, dat als kantoor zal dienen.