Koud bier direct vanuit de supermarkt!

1 september 2017 om 09:12

Wat een helden in Twente! Deze week werd de Jumbo in Haaksbergen heropend met daarin, voor zover bekend, de allereerste supermarkt ijskelder voor een ijskoud biertje direct uit het knuistje! De naam doet wel iets anders verwachten, maar alsnog loop je hier met een heerlijk koud kratje bier de winkel uit. En dat is toch wel genieten!

Door Ron Hemmink

 

De broers Niek en Tijn Leussink heropenden deze week hun Jumbo in Haaksbergen. Met daarin, voor zover bekend, de allereerste super van Nederland met een ijskelder voor ijskoud bier.

“Het is natuurlijk gek dat we bier normaal gesproken warm verkopen, terwijl je het koud drinkt. Je moet het eerst een dag in de koeling leggen, voordat je het kunt drinken. Wij dachten: het kan ook andersom. We leggen het bier in de winkel al koud, zodat je het meteen koud kunt drinken”, legt Niek Leussink uit. De Jumbo in Haaksbergen is voor zover bekend de eerste supermarkt in Nederland met een dergelijke bierruimte. Het is één van de extraatjes van de vernieuwde super, waar verder medewerkers live sushi maken en andere collega’s pizza’s bakken voor klanten in de steenoven in de winkel.

4 tot 6 graden

Maar het meest in het oog springend is de ijskelder. Al is die term ietwat misleidend: de opslagruimte is niet ondergronds, maar ‘gewoon’ op dezelfde hoogte als de rest van de supermarkt. Via een automatische deur loop je vanuit de winkel de bierruimte in. Koud is het er wel: 4 tot 6 graden. Of zoals Niek Leussink het zegt: “De ideale drinktemperatuur.”

Duizenden kratten

De ruimte in de ijskelder waar klanten zich kunnen bewegen, is twaalf vierkante meter groot. Maar de complete koelruimte beslaat een groter oppervlak. “Ons personeel kan de kratten via de achterkant aanvullen. Deze hele cel is ongeveer dertig meter groot. Hoeveel kratten we hier kwijt kunnen? Enkele duizenden.” In de ijskelder is alleen bier van het merk Grolsch te vinden; de ruimte is ontwikkeld in samenwerking met de brouwer. En als een klant nou pakweg een kratje Heineken of Hertog Jan wil? “Dan regelen we wel wat”, zegt Niek Leussink lachend.

Ijskelder, maar dan anders

De klanten reageren wisselend op het initiatief. “Ik vind het mooi”, zegt Justin. “Het is goed dat het bier nu koud staat. Dat hadden ze hier eerder niet.” Hij is zelf zestien jaar en mag het bier dus nog niet zelf kopen. “Dat doen mijn ouders wel. Maar als ik achttien ben, zie je me hier zeker terug.”

Ellen slaat een kratje Grolsch in voor een verjaardagsfeestje. “Ik was er nieuwsgierig naar of het echt een kelder is of niet. De naam doet iets mooiers vermoeden dan deze ruimte waar je het bier vandaan haalt”, zegt ze eerlijk.

Dat de flesjes op het moment van de aankoop ijskoud zijn, is voor haar niet eens zo belangrijk. Of beter: overbodig. Want ze heeft het bier pas in het weekeinde nodig. Tegen die tijd is de drank al lauw. “Maar we hebben zelf wel een speciale koelkast waar het bier in kan. Dan blijft het toch nog koud.”

Bekijk hier de video voor een blik in de ijskelder van de supermarkt.