Grolsch Blond – Belgische blondine die knipoogt naar een weizen

12 november 2018 om 17:30

Het tiende bier in de serie Grolsch Proeverij is gelanceerd. Even geen trendy bierstijl zoals een Pumpkin Ale, Session IPA, Berliner Weisse of een Fruit IPA. Nee, dit tiende bier is een klassiek bier, een blond. Of deze Grolsch Blond de potentie heeft een klassieker te worden gaan we onderzoeken.

door Alain Schepers

Het bier dat we gaan drinken is hartstikke vers. Het is op donderdag 8 november ‘getapt’, zo meldt het handgeschreven kaartje van brouwer Marc Janssen. We hebben het bier tot rust op temperatuur laten komen in de koeling en drinken het op zaterdagavond op een temperatuur van ruim zes graden.

Tarwe

De ingrediëntenlijst vermeldt niet alleen gerstemout. Er is ook tarwemout gebruikt. Best opmerkelijk bij een blond. De brouwer meldt specifiek het gebruik van karamelmout. Er zijn twee soorten hop gebruikt. “Hercules hop voor de bitterheid en Saaz hop voor haar aromatische karakter”, zo lezen we op het bijgevoegde kaartje, waarop verder te lezen is dat er Belgische Abdijgist werd gebruikt voor dit bier dat 6,7% alcohol bevat.

Troebel

Bij het inschenken van de Grolsch Blond valt vooral de troebelheid op. Dit donkergele bier is écht troebel. Je kijkt er met geen mogelijkheid doorheen. De medium schuimkraag heeft een fijne structuur, is wit van kleur en zakt langzaam in.

De geur herbergt zoete aroma’s van rijp geel fruit. In de geur herkennen we de kenmerkende zoetheid van veel klassieke Belgische blonde bieren. Die zoete geur komt vanuit de gist. De neus heeft toch ook die typische geuren van een weizen, die zoete geur van rijpe banaan.

Zoet en fruitig

De smaak is bovenal zoet en fruitig. Net als in de neus kom je in de smaak veel geel fruit tegen. Onmiskenbaar de rijpe banaan, dat toch ook een weizen-twist geeft. De Grolsch Blond heeft een stevige body, een medium bitterheid die even over de fruitigheid heen gaat, maar zich net zo snel weer door de zoete fruittonen laat wegzetten. De tarwe zorgt voor een frisse touch, die ervoor zorgt dat de zoetheid in toom gehouden wordt.

Knipoog naar weizen

De Grolsch Blond schaart de brouwer zelf onder de klassieke bierstijl blond. Als je dit bier in een hokje wilt plaatsen, dan past blond het best. In de Grolsch Proeverij laat brouwer Marc Janssen zich niet beperken door regels, zo heeft hij al eerder laten zien, bijvoorbeeld met de Weizen IPA. Dit tweede lustrumbier uit de Grolsch Proeverij heeft hij ook duidelijk overgoten met een ‘eigen jus’, een eigen touch. De Grolsch Blond is een frisse, fruitige Belgische blondine die knipoogt in de richting van een weizen.