Frouke van Loo over Trappistenbier en Oreo-koekjes

15 mei 2017 om 00:24

Zo. Daar zijn we weer! Ondertussen ben ik al weer een aantal lessen verder in mijn opleiding tot Bierambassadeur bij het StiBON en komt het examen op 12 juni steeds dichterbij… Hét perfecte moment dus om jullie weer eens mee te nemen in mijn ervaring tijdens deze cursus.

door Frouke van Loo

We pakken het op na de laatste StiBONblog. Dat was les 2, dus gaan we nu verder bij Les 3: Bier & Historie. Deze les werd gegeven door Bart van Kleef; een jonge, enthousiaste, belezen ondernemer die weet waar hij het over heeft. Naast zijn vaste baan als Quality Manager bij Gollem Cafés geeft hij deze les al 3 jaar voor het StiBON!

Geschiedenis

Persoonlijk ben ik geen groot fan van geschiedenislessen, maar Bart wist de theorie en aansluitende voorbeelden op zo’n interessante manier te brengen dat hij me vrijwel de hele les geboeid heeft. En dat is een goed teken kan ik je vertellen! We hebben vooral gesproken over de rol van bier in de oudheid in verschillende delen van de wereld en welke soorten bieren daar in de loop der jaren uit gekomen zijn. Wist je bijvoorbeeld dat bier brouwen vroeger vooral door vrouwen werd gedaan? En dat niemand zoveel bier kon drinken als Thor? Veel van dit soort weetjes passeerden deze avond de revue.

Bieren

Naast al deze mooie verhalen werd er uiteraard ook bier geproefd. De bieren die we deze les geproefd hebben zijn:
Saison Dupont van Brouwerij Dupont in België;
Mannenliefde van Brouwerij Oedipus in Amsterdam;
Gouverneur Brune van Brouwerij Lindeboom in Limburg;
Westmalle Dubbel van Brouwerij Westmalle in België;
La Trappe Tripel van Brouwerij de Koningshoeven in Brabant;
Westmalle Tripel van Brouwerij Westmalle in België.

Al met al was het dus weer een zeer interessante les waarin we een aantal bijpassende bieren hebben geproefd aan de hand van het StiBON proefformulier. Snel door naar les 4!

Het brouwproces

De vierde les stond in het teken van het brouwproces. Deze les werd gegeven door Étienne Vermeulen; brouwer bij Brouwerij de Molen en Kaapse Brouwers in Rotterdam. Daarnaast is hij de oprichter en eigenaar van De BeBaarde Brouwer én Internationaal Biersommelier. Je begrijpt het vast al, er had geen betere docent voor deze les gekozen kunnen worden. Dit keer was de theorie behoorlijk droge, technische stof maar Étienne kon gelukkig met veel enthousiasme vertellen. Een groot gedeelte van de les ging over maischen (opwarmen van de gerst om zo de enzymen te activeren) en over de werking van alfa- en bèta amylases.

Aangezien de lessen plaatsvinden bij de Kaapse Brouwers in Rotterdam, kon Étienne het natuurlijk niet laten om deze kans aan te pakken ons van zijn bieren te laten proeven. We proefden deze keer dan ook geen bieren van de StiBON-shortlist maar 4 verschillende bieren gebrouwen door onze docent. Supertof!

Tip: Lekker snuffelen

Een tip van Étienne: Wanneer je bier gaat proeven begin je onder andere met de geur van het bier. Doe dit niet door één lange hijs te nemen, maar door te snuffelen aan het bier. Korte haaltjes hebben een groter effect dan één grote haal doordat bier doorgaans koud geserveerd wordt en koude lucht de geursensoren verdoofd.

Met deze wijze woorden gaan we door naar les 5, ook gegeven door Étienne!
De één na laatste les voor het gevreesde examen heeft als onderwerp Bierbehandeling & opslag. Vooraf wist ik niet goed wat ik van deze les kon verwachten na alle onderwerpen die we al behandeld hadden, maar uiteindelijk was dit voor mij wel één van de meest inhoudelijke lessen tot nu toe.

Gekleurde flessen en blik

We begonnen de les met invloeden van buitenaf en welk effect deze op bier kunnen hebben. Denk hierbij aan zuurstof, licht en warmte en hoe de verpakking van het bier aan het behouden van de smaak kan bijdragen. Bierflesjes hebben dus echt niet voor niets verschillende kleuren! Étienne haalt hier wel nog even aan dat blik volgens hem toch echt de beste manier van verpakken en bewaren is: “Een blikje is natuurlijk gewoon een klein fust.”

Bierglazen

Verderop in de les gaan we aan de slag met de verschillende bierglazen. Zijn al die verschillende glazen nu echt van toegevoegde waarde of is dit pure marketing? We kwamen tot de ontdekking dat bijna ieder glas zeer zeker toegevoegde waarde biedt tijdens het schenken en drinken van het betreffende bier. Een simpel voorbeeld: Denk even aan de Jupiler (pils) vaasjes, die kent toch iedereen?! Maar weet je ook waar die ribbels onderop voor dienen? Deze glazen zijn van origine dus ontworpen voor Geuzes en die drink je het liefst zo koud mogelijk. Natuurlijk wil je dan niet dat je vingers bijna aan het glas vast vriezen en zijn de welbekende ribbels in het glas aangebracht om het contact tussen het glas en je vingers zo nihil mogelijk te maken.

Uitproberen

Wanneer we over glaswerk en bierbehandeling praten is het bijna onmogelijk om dat niet uit te willen proberen dus is het tijd voor een stukje praktijk. Een aantal cursisten stappen met Étienne achter de bar om een glas van de Kaapse Harry te tappen en met succes! Iedereen zette een mooi glas bier neer. Van deze glazen mochten we natuurlijk allemaal proeven maar dit waren niet de bieren die we als onderdeel van de les proefden, dat waren namelijk deze:
Brand Up, Urtyp Pilsener van Brouwerij Brand in Limburg;
Weihenstephaner Hefe Weizen van Brouwerij Weihenstephan in Duitsland;
Lentebock van Brouwerij Gulpener in Limburg;
Paasij van Brouwerij ’t IJ in Amsterdam;
Grand Prestige van Brouwerij Hertog Jan in Limburg;
Rochefort 10 van Brouwerij Rochefort Trappisten.

Oreo koekjes

Bij dit laatste bier mochten we een spijscombinatie uitproberen in plaats van alleen bedenken wat er goed bij het bier zou passen, en Étienne had iets bijzonders voor ons in petto… Oreo koekjes!

We hadden allemaal nooit verwacht hoe onwijs goed dat zou smaken, maar wauw! Een zeer intense, volle maar superlekkere smaak sloeg ons allemaal even van ons voetstuk. Een slokje Rochefort 10, een hapje oreo en dan nog een slokje Rochefort. DO TRY THIS AT HOME!

Met dit smakelijke einde gaan we volgende keer door naar de laatste StiBON-les en op naar het examen! Vanaf nu zal het vooral veel proeven, noteren en studeren zijn om straks dat diploma tot Bierambassadeur te mogen ondertekenen!