Noordelijke brouwers brouwen d’Olle Grieze Brut IPA

8 januari 2019 om 07:00

De gezamenlijke noordelijke brouwers hebben voor de negende keer d’Olle Grieze gebrouwen. Onder de naam d’Olle Grieze wordt jaarlijks een stadsbier gebrouwen. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van het orgel in de Martinikerk. Deze keer is een Brut IPA gebrouwen bij Brouwhotel Parkzicht in Veendam.

De brouwers uit Groningen, Friesland en Drenthe werken voor dit project samen, delen hun expertise en komen zo tot een gezamenlijk recept. Het bier wordt gebrouwen met zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Zo is de hop afkomstig uit Zuidbroek. Holland Malt uit de Eemshaven doneert een deel van de mout dat afkomstig is van boeren uit Noord-Nederland.

Hoppig champagnebier

Dit jaar is gekozen om een Brut IPA te brouwen. Deze biersoort werd voor het eerste gebrouwen in San Francisco en wordt langzaam steeds bekender. Brut is een zeer droge champagne. Bij de bierstijl Brut IPA gaat het om de combinatie van de hoppigheid van een IPA en de droge body van champagne.

d’Olle Grieze

De laatste jaren werd d’Olle Grieze gebrouwen bij Martinus, Bax Bier en Pivo. Voor het eerst is d’Olle Grieze nu in de Ommelanden gebrouwen. Hotel Parkzicht is vorig jaar begonnen met het brouwen van eigen bier, Bogdike. Parkzicht is het eerste brouwhotel van Nederland. Er wordt gebrouwen in bijzondere glazen brouwketels, de enige in West-Europa.

Bierfestival Groningen

D’Olle Grieze Brut IPA wordt geschonken tijdens het grote bierdiner in de Martinikerk op 3 april. Dit groots opgezette bierdiner lijkt een traditie te worden voorafgaand aan het Bierfestival Groningen, dat dit jaar gehouden wordt van 4 tot en met 6 april.