Hoe gaat het jubileumbier van Deventer heten?

3 april 2018 om 08:00

De Overijsselde stad Deventer bestaat in 2018 maar liefst 1250 jaar. Om deze mijlpaal te vieren brouwen brouwerij Grolsch en Davo Bieren een nieuwe collaboration brew. Dit bier zal in april op de markt komen.

Deventer

Maar voordat het zover is moet het bier nog een naam krijgen. Deze schone taak is weggelegd voor de inwoners van Deventer. Zij mogen hun stempel op het bier drukken door een bijpassende naam te bedenken. Het bier is namelijk ook alleen in de gemeente Deventer verkrijgbaar in de horeca, supermarkt en slijterijen. Het bier wordt is tegen die tijd natuurlijk ook op tap en uit fles verkrijgbaar bij Davo Bieren zelf.

Bierhistorie

De brouwers van Grolsch en Davo Bieren zijn voor dit unieke bier teruggegaan in de bierhistorie. In de middeleeuwen werd op grote schaal bier gebrouwen met havermout, gerstemout en tarwemout. Het brouwen met meerdere granen is de inspiratiebron geweest voor de bijzondere receptuur van de Dunkel Weizen, een amberkleurig bier met een ‘bite’ en de frisheid van Weizen.

“Het is geweldig om als brouwers onder elkaar op creatieve wijze tot een uniek recept te komen. Als grote brouwer kunnen we veel leren van de kleinere brouwers en vice versa. Leuk om elkaar zo te inspireren”, aldus Marc Janssen, Meesterbrouwer bij Grolsch.

Brouwer Arnoud Pijpker van Davo Bieren sluit zich daar direct bij aan en voegt toe: “Het is erg bijzonder dat we de stad Deventer zo’n mooi cadeau kunnen geven, maar nog leuker dat we de inwoners een rol kunnen geven in het bedenken van een naam.”

Het is bijna zover

De spanning is inmiddels aardig opgebouwd en het wordt dan nu ook hoog tijd welke naam toebedeeld wordt aan het bier ter ere van 1250 jaar Deventer. De organisatie is daarom bijzonder trots om te mogen aankondigen dat burgemeester Heidema de naam en het logo zal onthullen op 9 april. Nog spannender is wellicht dat het bier die namiddag ook voor het eerst geproefd kan worden. De brouwers van Grolsch en Davo zullen het bier voor het eerst vers uit de tank tappen en proosten met alle aanwezigen. De toegang is vrij en de deuren gaan open vanaf 17.00 uur.

Het bier zal vanaf 10 april verkrijgbaar zijn vers van de tap in de horeca van Deventer, maar ook bij de slijterijen en in de supermarkt. In de week van 16 april verpakt Grolsch zelfs een flesje 1250 jaar Deventer bier mee in zijn kratten premium pils, zodat niemand ook maar iets hoeft te missen.

Afbeelding: Davo/Koninklijke Grolsch