Brouwersnös is de naam van de brouwerij in Groenlo

17 oktober 2016 om 14:18

Brouwersnös, zo gaat de brouwerij heten die begin 2018 in Groenlo geopend gaat worden. Afgelopen week werd het onroerend goed aangekocht en werd er een Facebook-pagina gelanceerd onder de nieuwe naam, inclusief een afbeelding hoe de locatie er zo ongeveer uit komt te zien.

Het Brouwersnös is dialect voor ‘brouwersnest’. Deze naam hangt nauw samen met de grondleggers én de locatie van de nieuwe brouwerij. Een deel van de brouwerij wordt gevestigd in Villa Adriana, de voormalige directeurswoning van Grolsch. De initiatiefnemers achter het Brouwersnös zijn Frans en Andries de Groen, twee neven uit het geslacht De Groen, dat Grolsch wereldfaam bezorgde. Frans en Andries de Groen werken samen met geboren Grollenaar Jos Oostendorp aan de realisatie van de nieuwe brouwerij. “De nieuwe brouwerij zal een broedplaats zijn voor vele nieuwe, spannende en lekkere speciaalbieren”, aldus Oostendorp, die de dagelijkse leiding voor zijn rekening gaat nemen.

Yellow Moon

Jos Oostendorp is geboren en getogen in Groenlo. Jarenlang werkte hij – net als zijn vader – in de Grolsch-brouwerij. Oostendorp is de man achter Yellow Moon. Deze bierbrouwerij brouwt bier in de ketels van Othmar in Ootmarsum. Yellow Moon haalde dit jaar met de Exclusive Blond een zilveren medaille tijdens de Dutch Beer Challenge.

Meerdere brouwerijen

De neven Frans en Andries de Groen zijn beroemdheden in de bierwereld. Nadat Grolsch werd verkocht aan SABMiller kozen ze al snel hun eigen bierpad. Andries en Frans zijn onder meer betrokken bij de brouwerijen Anderson Valley in Californië, Wilderen in België en Insel-Brauerei Rügen in Duitsland. Nu bouwen ze aan het Brouwersnös, een project waarin zo’n vijf miljoen euro wordt geïnvesteerd.

Enthousiasme

De terugkeer van bieractiviteiten van de familie De Groen naar Groenlo is met veel enthousiasme ontvangen. De verhuizing van de Grolsch-brouwerij van Groenlo naar Boekelo is ook – na ruim twaalf jaar – nog steeds niet goed verteerd. Veel inwoners van het Achterhoekse vestingstadje kunnen niet wachten tot ze weer hun ‘eigen Groenlose/Grolsche’ bier kunnen drinken.