Brouwerij van de Week | Kaapse Brouwers uit Rotterdam

16 mei 2018 om 08:00

De Rotterdamse brouwerij Kaapse Brouwers bestaat dit jaar al weer vier jaar. En dat moet natuurlijk gevierd worden! Dat doen zij dan ook, zoals dat echte Rotterdammers betaamt, met een feestje. Wij dragen graag bij aan de feestvreugde en kronen hen deze week dan ook tot ‘Brouwerij van de Week’!

Zaterdag 19 mei staat de Kaap in Rotterdam op zijn kop voor het verjaardagsfestival van de Kaapse Brouwers. Vier jaar oud en binnen de kortste keren een begrip in één van de grootste steden van ons land en ver daarbuiten, wij geven het je te doen. Het begon dus allemaal vier jaar geleden. De oude fenixloods op Katendrecht, waar tegenwoordig de Fenix Food Factory gevestigd is, had toentertijd nog geen bestemming. Eén van de bedenkers van dit pareltje op Katendrecht, Tsjomme Zijlsta, klopte bij de gemeente aan en legde zijn idee voor om een brouwerij te starten. De rekensom werd snel gemaakt en samen met diverse culinaire ondernemers zou hij de plek vorm gaan geven. En zo geschiedde…

Epicentrum

De brouwerij kun je zonder twijfel het epicentrum van de Fenix Food Factory noemen. In hun naastgelegen Kaapse Kitchen bereidt iedere week een andere chef het perfecte eten bij de Kaapse bieren. Zo heb je altijd een heerlijke combinatie voor je staan! Dit representeert ook heel mooi hun liefde voor bier en beleving. Als jongste brouwerij van de Stad aan de Maas zijn zij toch echt wel verantwoordelijk voor de craftbeer revolutie die zich daarna in de stad ontpopte. Niet alleen door die liefde voor het product, maar ook de durf om te doen. Bij de Kaapse Brouwers kiest men er namelijk al vanaf dag één voor om gedurfde recepten op te zetten en smaakexperimenten en ouderwetse bieren in een Rotterdams jasje te steken. Deze aanpak heeft zijn succes reeds bewezen, er is geen enkele Rotterdammer (of zelfs bierliefhebber) deze brouwerij niet kent.

Wist je dat Kaapse Klaas in 2017 werd verkozen tot Bierista’s Lekkerste Winterbier? De smaak, volheid en overduidelijke speculaastonen bliezen de jury direct omver!

Het kleine zusje

Het succes van de brouwerij bleek in 2016 nog niet genoeg voor de vooruitstrevende brouwers. Aan het eind van dat jaar opende zij het kleine zusje ‘Kaapse Maria’ aan de Mauritsweg in Rotterdam. Vlakbij het Centraal Station draait alles om de combinaties tussen bier en eten. Het verhaal achter het product, de complete ervaring, het genieten van alles om je heen en het inspireren van haar bezoekers.

Je smaakpapillen draaien overuren en al je zintuigen worden op scherp gesteld. Geneviève Vachon runt de Kaapse Kitchen in de Fenix Food Factory en zwaait ook de scepter bij Kaapse Maria. Over het kleine zusje van de brouwerij zegt zij: “Katendrecht is een goede plek voor Kaapse Brouwers, maar we willen ons ook graag zichtbaar maken in het centrum van Rotterdam. Dus gingen we op zoek naar een goede, geschikte plek in het centrum. Kaapse Maria is gevestigd in de oude tapasbar Maria, bekend bij veel Rotterdammers, en naamgever van Kaapse Maria.” De passie en liefde voor het product voel je hier overal terug en dat merkt iedereen. Als je voorbij loopt zie altijd mensen in, voor of achter de zaak.

Bekijk hier onze 6 redenen om zeker eens een bezoekje aan Kaapse Maria te brengen!

Kaapse bieren

De bieren van de Kaapse Brouwers zijn uitdagend, smaakvol en altijd net even anders dan je van te voren verwacht. Zij proberen dan ook altijd bijzondere bieren te brouwen. Liever te gek dan binnen de lijntjes maar toch altijd met het idee ‘Het beste Rotterdamse bier van de wereld’ te brouwen. Ieder bier heeft zo zijn eigen verhaal en natuurlijk ook zijn eigen naam. De namen zijn allemaal lekker Rotterdams te noemen, denk bijvoorbeeld aan de Kaapse Harrie, Kaapse Carrie en natuurlijk heeft ook het zusje haar eigen bier; Kaapse Maria.

Binnenkort brengt de brouwerij ook de Kaapse Jordy uit. Dit in samenwerking, met hun Fenix overbuurman, Jordy’s Bakery. Samen lanceren zij namelijk ‘oudbroodbier’. De Jordy is een een Old Bread Ale van niet verkocht brood van de Rotterdamse bakkerij. De brouwers werden geïnspireerd door Bread Bitter van hun Belgische vrienden bij het Brussels Beer Project, en vroegen Jordy samen een bier te maken. Tijdens het feest ter ere van het vierjarige bestaan van de brouwerij wordt het bier geïntroduceerd en staat vanaf dan natuurlijk ook op de bordjes aan de wand in de brouwerij!

Al met al is de brouwerij haar kroon als ‘Brouwerij van de Week’ dus meer dan waard. Wil je meer weten over de verschillende bieren van de brouwers? Klik dan snel door naar ons overzicht! Wil je de bieren scoren? Dan ben je in de Fenix Food Factory aan het juiste adres. In de biershop van de brouwers staan naast eigen bieren een hele hoop bijzondere craftbieren van over de hele wereld!