Brouwerij Martinus matcht karakters met supercomputer Watson

16 april 2018 om 08:00

Brouwerij Martinus heeft het weer gedaan! De brouwerij uit Groningen heeft weer de hulp ingeschakeld van Watson, de supercomputer van IBM. Deze samenwerking leverde vorige keer de Nuchter op. Dat bier gaf het karakter van de Groningers weer. Dit keer gaan ze nog een stapje verder..

Door Dennis Hofman

Watson de supercomputer

Dit keer brengt Brouwerij Martinus een Groninger Amber Ale uit, speciaal voor Koningsdag en het bezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima aan de stad Groningen. Voor dit bier heeft de brouwerij de supercomputer van IBM, Watson, de karakters van Groningers e het Koninklijk huis gematcht met eigenschappen van bieringrediënten. Na een hoop gepuzzel en afwegingen is daar de mooie Groninger Amber Ale ‘Nuver’ met een alcoholgehalte van 3,5% uitgekomen.

Groningers vs. de Oranjes

Maar welke eigenschappen delen de Groningers nou met de Oranjes? Nou ze zijn open, avontuurlijk, nieuwsgierig en ook een beetje exentriek. En ik als ras Groninger herken deze eigenschappen wel. Daarnaast is de naam van het bier natuurlijk ook bewust gekozen. ‘Nuver’ is het Groningse woord voor lief of aardig. En met zijn 3,5% alcohol is dit, ook nog oranje kleurig biertje, natuurlijk ook heel lief!

Uiteraard is er gekozen om de ingrediënten ook voor dit bier volledig van Groningse bodem te laten komen. Zo is er gebruik gemaakt van het oergraan Rode Emmer uit Bellingwolde en hop uit Zuidbroek. Al met al een is Martinus weer geslaagd om een heel “nuver” bier te brouwen. En Koning Willem Alexander kan daar vast en zeker ook van genieten!