Billie’s Craft Beer Fest ontpopt zich tot waar bierwalhalla

4 december 2017 om 09:00

De Waagnatie aan de oever van de Schelde in Antwerpen was dit weekend omgetoverd tot een waar bierwalhalla. Twee dagen lang was dit het domein van Billie, de organisator en mascotte van het 1e Craft Bier Festival in Europa. 50 Internationale brouwers van over de hele wereld tapten hier hun meest uiteenlopende brouwsels.

Door Carlo de Leeuw

Thuiskomen bij Billie

Voor de echte bierliefhebber was dit evenement als ‘thuiskomen’ oftewel ondergedompeld worden in een warm ‘brouwers bad’. Een gevarieerd aanbod aan gerstenat van hoppige IPA’s, Imperial Stouts, Saisons, Porters, Barley Wines etc. etc. deels gelagerd op de meest smaakvolle foeders van cognac tot whisky.

Bieren omgetoverd tot ware ‘smaakexplosies’ door ingrediënten zoals kruiden, fruit, chocolade, koffie of melk tijdens het brouwproces toe te voegen. En er naar hartenlust geëxperimenteerd is met een diversiteit aan hop en een waaier aan gist, overigens het occult van de brouwer. De magische brouwformules die uiteindelijk resulteren in een spectaculair Craft Bier waardoor de commerciële brouwers nagenoeg weg gefilterd worden.

Creativiteit

Craft brouwers lanceren hun bieren met de meest spraakmakende teksten zoals;

  • De Warpigs (DNK) met hun ‘Youreallyfuckedmeup And I’m Furious BA’ een Imperial Milk Stout (ABV 13.0%)
  • Sori (EST) met hun ‘Dark Humor Club Hot Chocolate Sherry OA’ een Imperial Stout Sherry (ABV 10.2%)
  • De Struise Brouwers met hun ‘Kamikaze’ (ABV 17%) een spreekwoordelijk brouwsel
  • Brouwerij Verdant (GBR) met hun double dryhopped IPA ‘I Played Double Bass’ (ABV 7.4%)
  • Het combibrouwsel van Oedipus (NED) en Pohjalla (EST) ‘Po17-PJ-ZDIBP’ een smaakvolle Imperial Porter (ABV 11.0%)
  • Uit de tapkranen van Cascade (USA) de ‘Vlad The Imp Aler’ een wood aged Sour Ale Quadruppel (ABV 10.6%) gewaagd en met uiteenlopende ‘ratings’.

Te veel om op te noemen, de bierliefhebber wordt letterlijk en figuurlijk naar de tapkranen getrokken.

Aan de lijn?

BCBF Billie's Craft Beer FestEr is overigens door Billie verstandig ingespeeld op het hoge alcoholpercentage van de diverse bieren door een degustatie glaasje van 10 cl te voorzien en ruimschoots de mogelijkheid om water te nuttigen voor de neutralisatie. Op deze manier hoeft Billie zijn mand niet te verlaten om personen met een ABV-probleem aan te lijnen.

Naast bier was er de mogelijkheid de inwendige geest te versterken met enkele foodtrucks, gevarieerde muziek, enkele shops en eventueel het festival of dergelijke te laten vereeuwigen op de huid door een tattoo.

Gezien het enthousiasme van de bezoekers lijkt een jaarlijks terugkerend festival te zijn geboren en kan Billie tevreden waken over dit Craft Beer Fest!