Bierfestival Groningen viert de bierrevolutie

15 april 2015 om 15:00

Het Bierfestival Groningen was stijf uitverkocht. In de enorme Martinikerk kon geen bierliefhebber meer bij. Twee dagen lang werd nog eens duidelijk hoe populair speciaalbier is.

Brouwers uit binnen- en buitenland lieten de bierliefhebbers hun speciale bieren proeven. De diversiteit was enorm. Van populaire weizen tot koffiebier en van houtgelagerde bieren tot een droge saison, voor de Bourgondisch ingestelde mens was het feest.

Op het populaire festival werden ook verschillende competities gehouden. Zo werd onder meer de beste saison bekroond. Ook de beste tripel werd gelauwerd evenals de beste bier-spijs-combinatie. De prijzen gingen respectievelijk naar de Groningse hobbybrouwer Henkjan Matthijs, Brouwerij Maallust en stadscafé-restaurant ’t Feithhuis, gevestigd aan het Martinikerkhof in Groningen.
Henkjan Matthijs was zeer verbaasd over zijn gouden plak. “Het is pas mijn derde brouwsel. En nu al zo’n prijs. Dat had ik nooit verwacht”, aldus de nuchtere noorderling, waar bierminnend Nederland vast nog veel van gaat horen en proeven.

Organisator Maik van Heerd en zijn team konden tevreden terugkijken op een festival dat komend jaar zeker op herhaling gaat. Zaterdagavond om 23.00 uur was het feest afgelopen. In recordtempo werd de bierbühne afgebroken. ’s Ochtends voordat de haan op de kerktoren had gekraaid was alles weer spic en span. Geen kerkganger die zondagochtend iets gemerkt heeft van de tweedaagse hoogmis van het speciaalbier.