Utrechts bier met water uit de Oudegracht voor Support Casper

31 januari 2018 om 08:00

In het weekend van 27 januari werd in Utrecht een bijzonder bier gepresenteerd. Graachwaoter van Brouwerij Hommeles is namelijk gebrouwen met water uit de Utrechtse gracht!

Oudegracht

Vroeger stonden langs de Oudegracht tientallen brouwerijen, die hun brouwwater regelrecht uit de gracht in hun bieren verwerkten. Inmiddels is het water van de Oudegracht weer zo schoon, dat brouwerij Hommeles deze traditie in ere kan herstellen. Brouwer en bierhistoricus Kees Volkers testte het bier al eerder en is tevreden met het resultaat. “We wilden gewoon een mooi Blond bier maken om te laten zien dat je met water uit de Oudegracht echt gewoon bier kan brouwen”, zegt hij tegen Radio M Utrecht. Van het bier zijn twee varianten gemaakt, één van zes en één van acht procent.”

Vervuiling

Het water in de gracht ziet er in eerste instantie viezer uit dan dat het eigenlijk is. Als je van bovenaf naar de gracht kijkt, dan heeft het een wat bruinige en groenige kleur. Maar als je water uit de gracht haalt, dan zie je geen verschil met kraanwater. De brouwer stelt dan ook dat het bier veilig gedronken kunnen worden. “Wij zijn brouwers, dus we weten hoe het is om een biertje te maken. Het enige verschil is dat we het nu niet met water uit de kraan doen, maar met water uit de Oudegracht. Tijdens het brouwproces wordt het water sowieso gekookt, dus de bacteriologische vervuiling ben je sowieso kwijt.”

Graachwaoter Hommeles OudegrachtSupport Casper

Graachwaoter van brouwerij Hommeles is dus een Blond bier geworden en werd tijdens een taptakeover bij café dB’s in Urecht gepresenteerd. Dit bier is niet te koop en er zijn slecht 100 flesjes van gemaakt. De opbrengst van dit bier gaat naar Stichting Support Casper. Deze stichting zamelt geld in voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Vorig jaar is de in bierkringen bekende Bierverteller Tomas Schroën namelijk op jonge leeftijd aan deze ernstige ziekte overleden.

Heb jij Graachwaoter al geproefd? Geef dan hier jouw mening!

[Afbeelding: GrachtenAtelier & Brouwerij Hommeles]