De Rabarbertest | Bierista Bibi doet een proeve met IPA’s

4 juni 2018 om 12:30

Bierista Bibi Boom vertelt hoe een mislukte bier- en spijscombinatie leidde tot een interessante ontdekking. Zo zie je maar weer hoe divers en interessant bier is! 

Door Bibi Boom

Blind bieren herkennen

Ongeveer een jaar geleden deed ik examen voor de bieropleiding van StiBON niveau 1. Onderdeel van dit examen was het blind kunnen herkennen van verschillende biertypes. In de voorbereiding hierop heb ik toen een aantal oefensessies gehouden met vrienden. Om ook gelijk wat te spelen met mijn nieuw verworven bier-spijs-combinatie-vaardigheden, serveerde ik er ook wat hapjes bij. Eerst proefde we de bieren met de daarbij bedoelde hapjes, maar toen we gingen mixen en matchen ontdekten we een paar bijzondere dingen.

Het meest opvallende was dat de rabarbercompôte, die niets deed met de daarbij bestemde gueuze, wél onverwacht effect had bij de India Pale Ale. Geen positief effect helaas: er bleef namelijk helemaal niets van de IPA over, het was ineens water. De hopbitterheid en citrustonen werden volledig geannuleerd door het zoetzure van de compôte.  

Mooie ontdekkingen

Enerzijds een teleurstelling, anderzijds een interessante ontdekking. Kennelijk had het bier daarnaast erg weinig andere smaken te bieden, het is geen complexe IPA. Zou dat voor meer IPA’s gelden? Samen met docent Derek Walsh ging ik op onderzoek uit. We proefden een vijftal zeer verschillende IPA’s en combineerden deze met de rabarbercompôte. 

De India Pale Ale waarmee de rabarbertest bij toeval voor het eerst gedaan werd, was de Vuur & Vlam van Brouwerij De Molen. Voor de geplande rabarbertest selecteerden we vijf verschillende IPA’s:

  1. Vedett Extra Ordinary IPA
  2. Brewdog Punk IPA
  3. Birra Toccalmatto Zona Cesarini
  4. Thornbridge Jaipur
  5. Jopen Mooie Nel

Aan de slag

In de Waalse Kerk in Amsterdam proefden we telkens het bier eerst zónder rabarbercompôte en daarna nog eens mét. Wat we wilden ontdekken was of één of meerdere van de bieren nog ergens naar zou smaken na een hap van de rabarbercompôte. Tussen de bieren door reinigden we ons smaakpalet met Amsterdams kraanwater en droge crackers. 

De Vedett Extra Ordinary IPA smaakt op zichzelf grapefruit-achtig, een beetje wrang en heeft een bitterheid in de nasmaak die blijft hangen. Met de rabarbercompôte blijft er in de verte nog iets over van het grapefruit-achtige, maar voor de rest krijgt het bier een wat metalige smaak. Geen succes.

De Brewdog Punk IPA is al een vrij waterige substantie, het bier heeft erg weinig body. De bitterheid is aangenaam, maar er is weinig moutsmaak te bespeuren. Na een hap rabarbercompôte is er geen spoor van smaak meer te bekennen. Het bier verwordt tot water. Helaas, deze is ook “af”. 

De Zona Cesarini van Toccalmatto smaakt op zichzelf al heel anders dan de twee voorgaande bieren. Het is een zogeheten “Tropical IPA”. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van 10% tarwemout en van de hopsoorten Pacific Gem en Sorachi Ace, die het bier fruitiger en frisser maken dan de Amerikaanse West-Coast IPA’s of UK-style IPA’s. Tonen van dille en bloedsinasappel in de smaak en in de geur iets dat doet denken aan witte wijn. Dit bier blijkt verrassend goed bestand te zijn tegen het vilein van de rabarbercompôte. Hoewel de smaak verandert, blijft het goed herkenbaar als bier. Er is duidelijk waarneembare moutsmaak. 

De Jaipur van Thornbridge is op zichzelf al een niet fijn gebalanceerd bier. De bitterheid uit de Amerikaanse hops is overheersend, het is over-the-top. Tot mijn verrassing doet hij het niet slecht tegen de rabarbercompôte. Het is geen combinatie om aan te bevelen, maar ik had verwacht dat er van dit bier niets zou overblijven. Het bier blijft echter vrij goed overeind.

De Jopen Mooie Nel is een populaire en doorgaans hoog beoordeelde India Pale Ale, maar persoonlijk ben ik er geen groot liefhebber van. Naar mijn smaak zijn de Amerikaanse hops, die de grapefruit-achtige bitterheid aan het bier geven, wat te dominant aanwezig. Wat ik een positief punt vindt aan dit bier, is dat het een vrij stevige body heeft. Die body is dan ook de ‘redding’ in de strijd tegen de rabarbercompôte. Het bier wordt niet waterig en blijft herkenbaar als bier.

De uitslag

Voor dit onderzoek is de uitkomst als volgt. De bieren die zich het sterkst hebben verweerd tegen de rabarbercompôte zijn in volgorde van succes:

  1. Birra Toccalmatto Zona Cesarini
  2. Jopen Mooie Nel
  3. Thornbridge Jaipur
  4. Brewdog Punk IPA
  5. Vedett Extra Ordinary IPA

Al met al kunnen we stellen dat de rabarbercompôte de strijd wel heeft gewonnen. Een leuke volgende uitdaging is nu om een bier te vinden dat de rabarbercompôte uitschakelt. Wie weet komt dat avontuur nog in een volgende blog naar voren.