Welk bier is het beste Nederlandse Huisbier van het Jaar 2018?

7 december 2018 om 14:00

Dinsdag 4 december werd bij Brouwerij Maximus in Utrecht gezocht naar het Huisbier van het Jaar 2018. De winnaars zijn gekozen en er zaten zeker mooie bieren tussen de inzending, maar toch miste de ervaren jury overall topbieren. 

De ervaren jury bestond uit de Nederlandse bierprofessionals Raymond van der Laan, Yvonne van Houtum, Derek Walsh, Gery Uijtenhaak, Theo Flissebaalje, Henri Reuchlin, Piet Tuinema en Fiona de Lange. De 8 bierexpers proefden alle inzendingen blind en kwamen samen tot de uiteindelijke conclusie. 

Twee Amsterdamse winnaars

In de categorie ‘licht’ wint de Thuysfluiter van Café Thuys in Amsterdam de hoofdprijs. In de categorie ‘zwaar’ is dat de Smoke House Eagle van Franks Smoke House, eveneens in Amsterdam. Zoals gezegd vond de jury vond de winnaars goed, maar misten zij overall topbieren. Met name in de categorie licht deed de kwaliteit van sommige inzendingen de wenkbrauwen fronsen bij de jury. Het advies: schakel een expert in als je een huisbier ontwikkelt!

De verkiezing voor het Huisbier van het Jaar is een initiatief van Entree magazine. Een huisbier wordt door hen beschreven als een bier dat een horecaonderneming speciaal heeft laten brouwen voor de eigen zaak. “Het mag dus geen bestaand bier van een brouwerij zijn, met een eigen etiket van de horecazaak. Dit laatste is namelijk een zogenoemd etiketbier”, aldus Gerard Molenaar van Entree.

Verschillende juryrondes

Theo Flissebaalje en Derek Walsh zijn door Entree Magazine gevraagd de beoordelingsprocedure van deze huisbier verkiezing onder de loep te nemen. Dat resulteerde in twee aparte juryrondes. De jury ‘licht’ bestond uit Theo Flissebaalje, Fiona de Lange, Gery Uijtenhaak en Piet Tuinema. De jury ‘zwaar’ (bieren vanaf 6,5%) bestond uit Derek Walsh, Yvonne van Houtum, Henri Reuchlin en Raymond van der Laan. In de eerst ronde bepaalde iedere jury een top 5. Die werd dan vervolgens door de andere jury geproefd en bepaalde de uiteindelijke winnaar.

De uitslag

Thuysfluiter is het bier dat zich de winnaar in de categorie ‘Licht’ mag noemen. Thuysfluiter is een tarwebier met dryhopping, en volgens de jury een echt huisbier. “Zacht, toegankelijk, lekker voor iedereen”, vindt Henri Reuchlin. Derek Walsh herkent ananas, mango en een beetje zwavel. “Complexe geuren. Een goed doordrinkbaar bier.” Raymond van der Laan vindt het een lekker fris bier en interessant genoeg om een tweede te nemen. “Niet karakterloos”. Volgens Yvonne van Houtum een prima bier om een blad van te bestellen en aan je vrienden uit te delen. “Een allemansvriend, wat een huisbier hoort te zijn.”

De nummer twee in deze categorie is een Schwarzbier, het huisbier is van Orangerie De Pol, een goed aangeschreven restaurant in Doetinchem.

Mag iets voller

Beste Huisbier

Beelden door Ming Chao via Entree Magazine

Over de winnaar in de categorie ‘Zwaar’ een Rauchbier is de jury enthousiast. Een huisbier dat perfect bij het concept van Franks Smoke House past. Fiona de Lange vindt het een doordrinkbaar bier, doordat het rookkarakter minimaal is. “Een mooie gerookte toets maar niet te hoogdrempelige voor gewone bierdrinkers”. De keerzijde vindt ze wel dat het een vrij dun bier is en haar advies zou zijn om de smaak toch iets voller te maken. 

Theo Flissebaalje is net terug uit Franken in Duitsland en heeft daar weer veel originele rauchbieren geproefd; hij vindt dit bier daarom ook wel wat aan de dunne kant. Gery Uijtenhaak vindt ook dat het bier iets voller mag, maar trof brouwtechnisch geen afwijkingen en vindt het een goed gebrouwen bier.

Nummer twee in deze categorie is de Rechthuis Bok. Een goed doordrinkbaar bier met zoethout en gebrande mout. Netjes gebrouwen en met enige diepgang. Volgens Piet Tuinema had dit bier goed gescoord bij de bockbiercompetitie.

Advies van de expert

Het advies van de jury blijft heel duidelijk: schakel een expert in als je een huisbier wilt laten brouwen. Je gasten een geïnfecteerd bier schenken, of een bier met brouwfouten, is niet gastvrij en zeker niet goed voor je naam. Er zijn genoeg specialisten die kunnen adviseren. Het bier moet bij het horecaconcept passen en mag dus absoluut geen brouwfouten bevatten. Theo Flissebaalje vindt dat er ook meer aandacht mag zijn voor het uiterlijk van het huisbier; nu was er een bier bij dat er uitzag als bruin, troebel modderwater. Er is volgens de jury dus nog zeker een hele wereld te winnen.

Overzicht top 3

Categorie licht (tot 6,5%)

  1. Thuysfluiter

Horeca: Café Thuys, Amsterdam | Bier: Hybrid Tarwe (warme vergisting met ondergist), 5% | Gebrouwen door De Eeuwige Jeugd op de installatie van lab 44

  1. Doetinchems Donker 

Horeca: Orangerie De Pol, Doetinchem | Bier: Schwarzbier, 5% | Gebrouwen door de Noordhollandse Bierbrouwerij

  1. Dutch Eagle 

Horeca: Proeflokaal Arendsnest, Amsterdam | Bier: American Pale Ale, 5,5% | Gebrouwen door Morebeer Brewing in samenwerking met Brouwerij Kees te Middelburg

Categorie zwaar (vanaf 6,5%)

  1. Smoke House Eagle

Horeca: Frank’s Smoke House restaurant, Amsterdam | Bier: Rauch beer, 7,5% | Gebrouwen door Morebeer Brewing in samenwerking met Berging Brouwerij te Purmerend

  1. Het Rechthuis Bok

Horeca: Het Rechthuis, Mijdrecht | Bier: Bock, 6,5% | Gebrouwen door Spierbier Brouwerij, Mijdecht

  1. Goochem

Horeca: Café Gambrinus , Amsterdam | Bier:  4 granen tripel met mosaic (dryhop), 8% | Gebrouwen door Brouwerij De Eeuwige Jeugd op de installatie van Lab 44