Bibi schuift aan bij de Beer Nerd Brunch van Brouwerij HOOP

3 januari 2018 om 08:00

Bibi schuift aan bij de Beer Nerd Brunch georganiseerd in samenwerking brouwerij HOOP uit Zaandijk. Verschillende bieren van deze brouwerij met passende spijscombinaties die zorgvuldig zijn samengesteld door Derek Walsch en Leonie Jonker.

Door Bibi Boom

Laboratorium 44

Mijn navigatiesysteem snapte er niets van: Lab-44, een brasserie op een zonderling terrein in het Hembruggebied in Zaandam-Zuid. Het voormalige militaire terrein was tot voor kort niet openbaar toegankelijk. Het schijnt dat hier in de tweede wereldoorlog het mosterdgas werd gemaakt, geen idee of dat echt zo is. Nu is het in ieder geval een bohemienachtige omgeving met overwegend verwaarloosde maar karakteristieke panden. Nu wordt dit gebied ontwikkeld tot een ‘urban mixed zone’ van creativiteit, horeca en binnenkort ook wonen, aldus de website van Lab-44 zelf. In het vroeger Laboratorium 44 uit 1918 is nu een brasserie gevestigd die verbonden is met brouwerij HOOP uit Zaandijk. Hier werd op een sneeuwachtige zondagmiddag in december een Beer Nerd Brunch gegeven: een proeverij van verschillende bieren die bij HOOP worden gebrouwen met spijscombinaties, zorgvuldig samengesteld door Derek Walsh en Leonie Jonker.

Biercocktail

We werden verwelkomd met een lauwwarme biercocktail, een variant op de Swarte Kaper, die in het restaurant van de brouwerij op de kaart staat. De Swarte Kaper bestaat uit de HOOP Kaper (IPA) en een ristretto. Dezelfde combinatie bleek in de brasserij niet evengoed uit te pakken, omdat men er met een ander merk koffie werkt. Daarom is er een variant ontwikkeld bestaande uit de HOOP Vanille rumbock met de Manetti ristretto die hier wordt geschonken. Passend bij de omgeving van een voormalig laboratorium werd de cocktail geserveerd in Erlenmeyers, heel origineel en leuk. De geur kwam hierdoor bovendien extra goed tot zijn recht.

Na de cocktail en een introductie van wat ons die middag te wachten stond, volgde een korte rondleiding door het brouwerijgedeelte van Lab-44, een bescheiden brouwerijtje met vier lagertanks, waar zowel Brouwerij HOOP als Brouwerij De Eeuwige Jeugd iets hebben staat pruttelen.

Beer Nerd Brunch

De brunch zelf bestond uit drie gangen en werd op de valreep nog iets bijgesteld. Derek had net voor het serveren de combi’s nog een laatste maal getest en besloot twee bieren met elkaar te verwisselen, hetgeen een goed besluit bleek te zijn.

De eerste gang bestond uit een gemarineerd stukje zalm, Scandinavische gravad lax, wat zoveel betekent als ‘in de grond ingegraven zalm’, vergezeld van truffel-roerei, in combinatie met de HOOP Limited Edition Oatmeal IPA. De zalm was voorzien van een korst van dille, die naar mijn smaak net iets te veel van het goed was, een beetje overheersend. Als je daar een deel van wegschraapte was de balans beter. Het beetje truffel in het roerei was heel prettig, niet te sterk, maar maakte het gerecht edgy. Door de combinatie met deze spijzen kwam de fruitigheid in het bier sterk naar boven en werd de bitterheid ingedamd.

De tweede gang was steak tartare met de HOOP Kaper IPA. Het rauwe vlees benadrukte de bloemigheid in het bier en de aroma’s en verzacht de bitterheid. De kappertjes in het gerecht werden heel ‘actief’ en kwam sterk naar voren. Heel aangenaam, een topcombinatie.

De laatste gang centreerde zich rond het bier HOOP Oudt Heyn, een lichtzurig, zoetig bier waarvan de geur doet denken aan karamelappels. Het is een bier dat zich er goed voor leent om een paar jaar weg te leggen. In mijn bijkeuken ligt dan ook een fles al een jaar geduldig te wachten tot zijn tijd rijp is. Ik ben heel benieuwd hoe hij dan smaakt. Maar vandaag proefden we een verse. We combineerden dit bier met drie verschillende hapjes:

  • Olijck Heynworst: een worst waarin sitzelfde bier verwerkt is. Vanzelfsprekend combineert dat mooi, al wil het nog weleens wat flauw uitpakken als je een gerecht met een bepaald bier erin combineert met datzelfde bier. Er is dan vaak weinig intereactie. In dit geval, echter, werd de worst er peperiger door, bijna knoflookachtig, en kwam het appelzuurtje uit het bier sterker naar voren.
  • Bieterbal: de speciale huisgemaakte vegetarische bitterballen die ook in het restaurant van Brouwerij Hoop worden geserveerd. Dit gerechtje kende ik al en is een van mijn favorieten. Er is ook een hamburger-formaat variant van. Helaas vond ik de combinatie met het bier hierbij minder mooi, al waren andere deelnemers dat niet unaniem met mij eens. De alcohol knalde er erg uit, waardoor het bier meer op Calvados leek. De andere deelnemers constateerden hetzelfde, maar hadden een andere mening over of dat lekker is of niet.
  • Meenk zoethout-chocolade-drop: op zichzelf al een fantastische lekkernij. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ben fan. Het waren kleine chocoladeballetjes met zachte dropvulling in zoethoutpoeder gerold. Magnifiek snoepje en ook het bier erbij kwam zeer goed tot zijn recht. Mijn favoriete combinatie van de dag als mooie afsluiter.

Al met al een leuke, leerzame ervaring en de gevaarlijke terugreis door de sneeuw meer dan waard!