Amsterdam Beerfair 2017 was knus en gezellig

29 september 2017 om 09:15

Met vrienden thuis een biertje drinken is vaak erg gezellig, maar op locatie kan het nog mooier zijn. Zeker als die locatie een plek is waar je heel lang niet eens mocht komen. Vorig jaar gaf brouwerij Homeland hun eerste Amsterdam Beerfair op het oude marineterrein en dat beviel zo goed dat dit jaar de tweede editie plaatsvond. Met het oog op het weer, in een tent dit keer!

Door Taco Zuidema

Brouwerij Homeland

De brouwerij zit op de begane grond van het gelijknamige pension wat weer een prachtig grasveld ter beschikking heeft. Vorig jaar werd die open ruimte benut door rondom de standjes voor de brouwers en de food trucks te plaatsen. Én stond er iemand stoer met een kettingzaag een boom te bewerken tot een kunstige bierfles. Diezelfde fles pronkt nu voor de ingang van de brouwerij.

Samen sterk

Deze tweede editie vindt plaats in een tent, luisteren naar de buienradar noemen we dat. Vrijdagavond was dat nodig, zaterdag puilde de tent uit vanwege de doorgekomen zon en op de lazy zondag kon je kiezen. Soms was er zon en was een tafeltje buiten heerlijk, dan was het weer dreigend waardoor een tafeltje binnen de betere optie was. Prima vertoeven.

Wat bierfestivals tegenwoordig extra leuk maakt, is dat brouwerijen speciaal voor hun festival een bier brouwen, of meer dan één. Homeland heeft voor deze editie van The Amsterdam Beerfestival (TAB) vijf brouwerijen uitgenodigd om samen een bier te komen maken. Vier Amsterdamse brouwers, én een Rotterdammer! Dat past goed bij het festival, waar de nadruk ligt op Amsterdamse bieren, en een paar exoten.

Genieten vanaf de hotelkamer

Vlak bij de taps van Homeland strijken een paar Canadese dames neer om zich tegoed te doen aan de collaboration brews. Het blijkt dat ze hebben overnacht in het Pension Homeland, ze hebben de afgelopen nachten genoten van de gezelligheid vanaf hun hotelkamer. Hoe beter om te zien waar die gezelligheid vandaan komt dan om zondagmiddag aan te schuiven! Anne geeft aan: “We moesten toch even checken of al die mensen het bij het rechte eind hadden!” En dat hadden ze. Anne kon de Black Moustache goed waarderen, en Earlene en Pat genoten van IJland. Jeanette daarentegen drinkt geen bier. Poor girl, en dan toch meemoeten met je vriendinnen!

Nu geloof ik er persoonlijk niet in dat iemand geen bier lust. Dan heb je gewoon nog niet het juiste bier geproefd. Ik ben een taster ‘Don’t gose to the light’ van To Øl gaan halen om Jeanette te laten proeven. Nu is een gose een zuur bier (licht zuur in dit geval), wat de meeste (bier)drinkers niet verwachten. Ik heb Jeanette dus voorbereid voordat ze een slok nam. Haar commentaar: “Dit is inderdaad heel anders dan bier.” Er is een stap gezet, denk ik dan. Ze vond het niet vies, ik geloof niet dat ze het zo geweldig vond als ik, maar ik ben er van overtuigd dat Jeanette meer bieren gaat proeven.

Op reis

De dames moesten ervandoor, er wachtte een cruiseship op ze die ze naar Zwitserland zou brengen. Voor mij tijd om wat bieren te proeven. Oedipus La Penultima vind ik, ondanks de naam, een mooie starter, een licht zure Berliner Weisse, en uiteraard probeer ik ook de Oedipus collab met Homeland: Homesick. Een prima Dubbel, waarvoor ze het Westmalle gist hebben opgekweekt! Het bier heeft vast heimwee naar België, in die biercultuur past het prima.

Guur en robuust

Verderop in de huiskamer van TAB zitten Nand en Eric. Nand heeft eerste editie van TAB meegemaakt, samen met zijn thuisbrouwende schoonvader was hij een biertje komen drinken. Dit keer heeft hij vriend Eric meegenomen voor een middagje gezelligheid. Nand vergelijkt de twee edities: “Vorig jaar was het heel open, dat was leuker. Maar met dit weer is die tent een goede oplossing.” Eric heeft geen vergelijkingsmateriaal, maar is blij met hoe het festival is opgezet. “Dit is knus en gezellig.”

Terwijl de band op de achtergrond de sfeer neerzet, vraag ik de vrienden wat hun lekkerste bier tot nu toe is. Dat is een moeilijk vraag, want de mannen hebben eigenlijk alleen maar lekkere bieren gehad. Ze zijn begonnen met een Black Sheep van White Pony: “Een mooi koffiebier als starter,” geeft Nand aan. “En nu drink ik de Black Rye IPA van Brouwerij ’t IJ, lekker droog en donker. Het past bij het weer,” voegt hij er aan toe. “Nu het wat guurder is, mag het bier ook wat robuuster zijn.”

De een-na-laatste dan!

Eric was vooral blij met de Oedipus La Penultima. Wat, als je erover nadenkt, uiteindelijk de ultieme naam is voor een bier. Als je aan je vrienden in het café vraagt of ze nog een biertje willen, zullen ze zeggen: de een-na-laatste dan! Ik laat de vrienden aan hun volgende bier en maak een laatste rondje. TAB heeft inderdaad en knusse huiskamer gecreëerd: artistieke omlijsting aan de wanden, muzikale omlijsting op het podium en knappe bieren van de taps. Met als extraatje dat thuisbrouwvereniging de Bierkaai staat te brouwen in de tent. Hoe gaaf om het proces te zien van het product waarvan je aan het genieten bent. Een geslaagd festival. Op naar editie drie!