Craft Beer Revolution – Paneldiscussie

Presentator Rick Kempen
Datum 16/02/2017
Duur 1.39.21

De Craft Beer Revolution is in volle gang. Wat gebeurt er allemaal? Waar gaat het naar toe? Bier&cO nodigde een aantal smaakmakers uit voor een paneldiscussie. Dit is de integrale video van een interessante middag in het Jopen Proeflokaal in Haarlem.

Wat is ‘Craft’?

Kick van Hout van Brouwerij Oersoep, Steve Hindy van Brooklyn Brewery, Willem van Waesberghe van Heineken, Rick Nelson van Oedipus Brewing, Michel Ordeman van Jopen Brouwerij en Menno Olivier van Brouwerij De Molen discussiëren onder meer over drijfveren van bierbrouwers. Doen ze het uit passie of draait het om geld? Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke brouwers? Gaan de grote jongens kleinere brouwers kopen? En wat is nou eigenlijk ‘Craft’? Deze vragen en nog veel meer komen aan bod in deze paneldiscussie, die op vakkundige wijze wordt geleid door bierkenner en biersommelier Rick Kempen van Bier&cO.

Steve Hindy – Brooklyn Brewery

Speciale gast deze middag is Steve Hindy. Samen met Tom Potter richtte hij de Brooklyn Brewery op. Steve vertelt wat hij heeft meegemaakt bij de ontwikkeling van zijn brouwerij en de gevolgen van de bierevolutie in de Verenigde Staten.
Steve Hindy was deze week in Nederland, onder meer om als oud-correspondent in het Midden-Oosten aandacht te vragen voor de risico’s die oorlogsverslaggevers tijdens hun werk lopen. Daarnaast maakt hij een promotietour voor de Brooklyn Brewery. Zo bezocht hij onder meer Breukelen, de plaats waaraan zijn brouwerij de naam te danken heeft.

Kick van Hout – Oersoep

Kick van Hout is van de Nijmeegse brouwerij Oersoep. De brouwerij is gevestigd in de voormalige soepfabriek van Honig. Oersoep brouwt als een van de weinige brouwerijen in Nederland, zowel bovengistende- als ondergistende bieren plus bieren met wilde gisten. Oersoep valt verder op, omdat ze een vrouw als hoofdbrouwer hebben. Dit feit komt uitgebreid aan bod in de paneldiscussie, waarbij Do Bongers – de brouwster in kwestie – vertelt hoe zij het ziet.

Willem van Waesberghe – Heineken

Een toch wel opvallende verschijning in dit panel is Willem van Waesberghe, wereldwijd brouwmeester bij Heineken. En ja Heineken kun je niet echt een Craft Brouwerij noemen, toch? Dat hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Heineken is een familiebrouwerij waarbij vakmanschap wel degelijk een grote rol speelt, al is dat op een andere manier dan bij microbrouwerijen. Willem legt dit verder uit in de video.

Rick Nelson – Oedipus Brewing

Rick Nelson van Oedipus Brewing is een innovator pur sang, die elke keer er weer in slaagt verrassende creaties uit de brouwketels te toveren. Met een enorme passie en drive heeft hij samen met zijn collega’s ervoor gezorgd dat Oedipus Brewing in relatief korte tijd een geweldige reputatie heeft opgebouwd dankzij opvallende, kwalitatief uitstekende bieren.

Michel Ordeman – Jopen Bier

Jopen Bier is Haarlem kom je overal tegen. Overal in Nederland en op steeds meer plaatsen in het buitenland. Michel Ordeman is samen met zijn vrouw Lydian Zoetman hét gezicht van de brouwerij. Michel is bovendien voorzitter van Craft (voorheen het Klein Brouwerij Collectief, kortweg KBC). Met zijn openheid, enthousiasme en energie is hij een inspiratiebron voor veel collega-brouwers in binnen- en buitenland. De brouwerij in Haarlem groeit nog steeds ontzettend hard. De vraag of Jopen niet eerdaags overgenomen gaat worden door een grote brouwerij als Heineken of AB/InBev is gerechtvaardigd. Michel geeft daar een helder antwoord op, met de kanttekening daarbij ‘als het aan hem ligt …’ Dat laat toch ruimte voor verdere speculatie.

Menno Olivier – De Molen

Menno Olivier heeft maar weinig woorden nodig om duidelijk te zijn. Menno heeft misschien wel het meest uitgebreide portfolio qua bieren in Nederland. Geen batch lijkt hetzelfde. Als moderator Rick Kempen hem vraagt of hij überhaupt in staat is om keer op keer hetzelfde bier te maken, reageert de brouwer uit Bodegraven ietwat geprikkeld. De geestelijk vader van wereldwijd gewaardeerde bieren heeft ook nog een verrassing in petto, zo kondigt hij aan. Dit betreft zijn samenwerking met Bavaria, die enige tijd terug 35% van de aandelen van De Molen overnam.

Rick Kempen – Bier&cO

Moderator Rick Kempen is werkzaam als bierambassadeur bij Bier&cO. Rick is een echte bierautoriteit met ongelofelijk veel kennis over brouwers, speciaalbier en de bierontwikkelingen in ons land en ook daarbuiten. De Amsterdammer schrijft biercolumns voor oa. Het Parool, legt momenteel de laatste hand aan een bierboek, is Diplom Biersommelier en heeft een eigen bierblog ‘My Life With Beer’. Dit is slechts een fractie van de activiteiten van deze sympathieke, bierige duizendpoot.

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.