Verkoelend biertje smaakt best bij Bier & Braad Festival bij Kompaan

19 juni 2017 om 09:20

Het waren niet alleen de spare ribs die gebraden werden, maar ook de festivalbezoekers hadden het flink te verduren in de brandende zon. Maar dat mocht de pret zondag tijdens het Bier & Braad festival bij Kompaan in Den Haag niet drukken: met een verkoelend biertje en een zuchtje wind langs de kade was het een gezellige middag.

door Charlotte Wagenaar

Uit de taps van Kompaan stroomden 12 verschillende bieren, waaronder de prijswinnende Bloedbroeder en een collab saison (Brouwbazen) met microbrouwerij DAVO uit Deventer. Voor liefhebbers van IPA was er ook ruime keuze, zoals de Joey Greenhorn Restless IPA en een zeer toepasselijk genaamde Sun Tan black IPA. Wie niet binnen in de rij wilde staan voor de bar kon bij verschillende buitenbarren ook de Kameraad pils en de Bondgenoot blond krijgen.

Het was een gezellige drukte. Met een biertje in de hand zaten veel bezoekers aan de kade, met de beentjes bungelend over de rand, kijkend naar de bootjes die af en aan vaarden met bezoekers die een tochtje maakten. Anderen zochten een plekje op de beergarten-bankjes aan wal.

Stoere mannen

Hoewel het Bier & Braad festival op Facebook was aangeprezen als een evenement “voor echte mannen” leken de vrouwen deze middag in de meerderheid te zijn. Maar de stoere-mannen-activiteiten lieten het zeker niet afweten: van messen slijpen tot de baard met de hand laten trimmen – het kon er allemaal. Ook voor de hongerige man of vrouw was van alles te verkrijgen: van stoofvlees tot droge worst en van pulled pork tot patat – en zelfs een vegetarische variant op de bitterbal gevuld met oesterzwammen.

Kooplust

Wie de hitte van de imposante barbecuetrein even wilde ontlopen kon een rondje maken over het marktje waar van alles verkocht werd, zoals barbecue attributen, pasjeshouders, kunst en houten meubels. Maar het leukste waren misschien wel de tattoo verkoopsters, die goede zaken leken te doen met hun Bier & Braad tattoos. Een groepje jonge meiden wist veel bezoekers te overtuigen er eentje op hun arm te plakken.
Ook het bier vloog met hoge snelheden over de toonbank en de binnenbar met speciaalbieren leek daarbij het meest geliefd te zijn. ‘Het bier is op’ kennen ze bij Kompaan gelukkig niet, want wat op was, werd gewoon bijgevuld. Tegenover de bar kon via grote ramen ook een blik worden geworpen op de brouwerij.

Op de fiets naar huis

Bezoekers die gesmolten waren in de zon of alle bieren geprobeerd hadden konden in ieder geval probleemloos thuiskomen: gezien de gigantische hoeveelheid fietsen bij de ingang kwamen de meesten uit de buurt. Een lekker fietstochtje met de wind in de haren – de perfecte manier om af te koelen na een geslaagde middag zon, bier en hapjes bij Kompaan.

Kompaan Bier

Kompaan Bier