Taco Zuidema vermaakt zich in Berlin, Bärlin, Beerlin

13 maart 2017 om 08:20

Afgelopen week mocht ik mee op studiereis naar Berlijn met mijn studenten Vrijetijdsmanagement. Vierdejaars HTRO-studenten hadden de reis samengesteld en georganiseerd, waarbij de opdracht was dat er educatieve momenten in moesten zitten, én belevenissen. Dus we deden een Instawalk, bezochten Sachsenhausen, fietsen langs de muur en mochten inspiratie opdoen bij Bikini Berlin. Gelukkig was er ook tijd voor bezoek aan bierbelevenissen.

door Taco Zuidema

Ik had een aantal bierhotspots op internet opgezocht en uitgedraaid, wetende dat ik ook weer niet zo heel veel tijd zou hebben. Er moesten dus prioriteiten worden gesteld. Ik moest en zou in ieder geval een Berlijnse brouwerij bezoeken.

BRLO

Het eerste vrije moment dat ik had, sleepte ik mijn niet-bierdrinkende collega mee. In het hostel hadden we al twee foute Berliner Kindl Weisse gedronken. De Berliner Weisse mit Schuss, omdat ik het idee had dat hij die limonade wel kon waarderen. Vond ie wel aardig. Op naar een echte Berliner Weisse dus.

De eerste bierstop die ik wilde bezoeken was Brlo, de brouwerij die was genoemd naar de oude naam van Berlijn. Prioriteit, dacht ik zo. En uiteraard hadden zij een eigen Berliner Weisse op tap, geen Schuss, lekker zuur. Vond ie ook wel aardig. Hoe krijg ik ‘m dan aan het bier, dacht ik. Gelukkig vond ie de plek en de sfeer wel top. Kon ik tenminste nog een biertje drinken terwijl hij aan het rabarbersap ging.

Containers

De brouwerij en het proeflokaal van Brlo liggen vlak naast metrohalte Gleisdreieck en is gebouwd van containers. Naast het proeflokaal staat een aparte container waar ze afgelopen zomer groente hebben verbouwd voor hun keuken. Dat werd zo’n hit dat ze al snel door hun voorraad waren. Geweldig, een brouwerij met restaurant wat hun eigen groente verbouwt. De vergelijking met BRET bij Amsterdam Sloterdijk doemde op. Ik zie een belevenistrend.

Ik werd erg blij van dit proeflokaal: zo’n 20 bieren op tap, waarvan ongeveer de helft van Brlo zelf, en mooie gastbieren. Dat er over details was nagedacht, zag je in de drankenkaart. Mooi vormgegeven, het brouwproces uitgelegd, en ook de termen die belangrijk zijn bij het brouwen en bij bierstijlen. Educatief, dus. Net als hoe ze hun personeel opleiden: bieren proeven om de stijlen te kunnen herkennen. Goed bezig daar.

Brewdog

Brewdog

Brewdog Berlin Mitte

Tijdens de fietstour kwamen we door de Ackerstrasse, en dus langs de Brewdog Bar van Berlijn. Een must see voor mij, al was het alleen maar om mijn shareholder card een keer te gebruiken. Ook hier was er nagedacht over de inrichting. De wanden waren gemaakt van palletopbouwen; houten planken met ijzeren steunen. Er stonden lange tafels met hoge stoelen, een hoek met kubussen en kussens. Plekken waar je contact kon maken met anderen.

Uiteraard had de bar een flinke selectie Brewdog bieren op tap, en een mooie keuze aan gastbieren. Net als Brlo had deze bar een keuken: pizza’s, waaronder vegetarische en veganistische pizza’s. Een goede plek om te eten en nog een biertje te drinken. Aan de drukte te zien waren de Berliner blij dat de Schotten in hun stad waren geland. Ik snap dat, het is een prachtplek. Goed eten, goed drinken, goed vertoeven.

Stone Berlin

De laatste plek die ik kon bezoeken deze reis was de Europese brouwerij van Stone. Veertig minuten met de metro van het hostel verwijderd, en dan nog 20 minuten lopen naar de oude gasfabriek van Berlijn. Een goede besteding van de vrije donderdagmiddag. We hadden het weer mee, een wandeling in de zon naar een buitenwijk was een prima vrijetijdsbesteding. En kom je aan op een echte belevenis: wat zijn die brouwerij en de bistro prachtig vormgegeven: de brouwerij achter een glazen wand, de bistro gevuld met stenen, bomen, lantaarnpalen, ijzeren rekken als huizen, een enorme trap met kussens. Geweldig!

Stone

Stone

En ook fijn bier op tap. Ik moest natuurlijk de Arrogant Peter proeven, de collaboration brew met Morebeer van Peter van der Arend. Toch een beetje eigen bier eerst. Mijn collega nam nog een rabarbersapje. Pas toen ik hem een kruidenbier van Freigeist liet proeven, waarin vooral de rozemarijn overheerste in geur en smaak, kreeg ik het idee dat ik hem toch wel een keer aan het bier ging krijgen. Slokje voor slokje.

Vol inspiratie

Stone Berlin is een plek waar ik een hele middag zou kunnen doorbrengen. Niet alleen voor de mooie bieren die ze op tap en fles hebben, maar vooral door de uitstraling. Dit is een plek die inspireert. Een plek die de studenten eigenlijk ook hadden moeten zien. Dus we hebben informatie ingewonnen voor een tour voor volgend jaar. Eens kijken of we dat voor elkaar gaan krijgen. Ik ben nog niet klaar met Berlijn en al haar bierige plekken die ik heb gemist. Bis Bald!

bierista-stone-berlin-taco-zuidema-006 bierista-stone-berlin-taco-zuidema-004 bierista-stone-berlin-taco-zuidema-003 bierista-stone-berlin-taco-zuidema-002