Stanislaus Brewskovitch heeft een goddelijke missie!

25 oktober 2018 om 08:00

Stanislaus Brewskovitch heeft een ‘goddelijke missie’. Namens biergodin Ninkasi brengt de brouwerij uit Enschede de blijde bierboodschap. Na het brouwen van eigen bieren, het openen van bierwinkels en het organiseren van festivals is er weer een grote stap gezet. Onlangs werd namelijk de Stanislaus Brewskovitch Brewpub geopend in de Menistenkerk in Enschede. Wij namen een kijkje!

Het kan hard gaan. In het voorjaar van 2015 begon ondernemer Rocco Chin aan zijn biermissie en hij opende een bierwinkel in Enschede. Nog maar een jaartje later presenteerde hij de eerste Stanislaus Brewskovitch-bieren tijdens de tweede editie van het door hem georganiseerde Dutch Craft Beer Festival in Enschede.

Het aantal bieren is ondertussen flink uitgebreid en ook het aantal festivals is behoorlijk gegroeid. Behalve het Dutch Craft Beer Festival in Enschede, organiseert Stanislaus Brewskovitch ook het Speciaalbier Festival in Zwolle, waar in 2017 een tweede bierwinkel werd geopend. Ook winterbierfestival ‘Winter Wonders’ komt uit de koker van de ondernemer met een heldere visie.

Menistenkerk

De ideeën blijven maar komen bij Tukker Rocco. Zo zag hij in de leegstaande Menistenkerk wel een brewpub. “De kerk was al lang geen kerk meer. Het is een tijdje een disco geweest. Daardoor was het ‘kerkelijke’ er wel vanaf. Althans van binnen. Van buiten is de aanblik van het charmante kerkgebouw altijd gebleven”, aldus een trotse Rocco.

Hij zag de mogelijkheden en ging aan de slag. “Ik doe het natuurlijk niet alleen. We werken met een groep fantastische mensen en samen met een aantal investeerders slaan we onze vleugels steeds verder uit. Ook zij zagen de mogelijkheden van de kerk en zo is dit nieuwste avontuur begonnen.”

Stanislaus BrewskovitchBrouwketels

Na een ingrijpende verbouwing is de brewpub in de kerk inmiddels open. “Maar het is nog niet af. Er moet nog wel wat gebeuren”, wijst Chin op de ruimte waar de brouwerij moet komen. “De ketels zijn nu onderweg naar Enschede. Voordat alles draait zijn we wel een paar weekjes verder, maar de eerste brouwsels moeten toch ruim voor het einde van het jaar te proeven zijn.”

In de nu nog lege ruimte in de brewpub komt een installatie te staan, waarmee 500 liter bier per keer gebrouwen kan worden. “We brouwen bieren voor in de brewpub en op festivals. Daarnaast maken we regelmatig nieuwe bieren, die we alleen in de brewpub serveren. Ons vaste assortiment bieren brouwen we in grotere ketels van collega-brouwers.”

Stanislaus Brewskovitch

De brewpub ziet er van de buitenkant liefelijk uit. Het kerkje bevindt zich aan het eind van een smal straatje, dat je inloopt vanaf de Enschedese markt. Op de gevel prijkt inmiddels trots de naam ‘Stanislaus Brewskovitch’. “Stanislaus is mijn doopnaam. Geen idee hoe mijn ouders aan deze naam zijn gekomen. Helaas kan ik het ze ook niet meer vragen”, vertelt Rocco, die aanvankelijk ‘Brewsky’ als tweede deel van de naam wilde. Maar dat werd om reden van de beschikbaarheid van de naam en marketing-technische redenen uiteindelijk toch Brewskovitch.

Bierhemel

Stap je de kerk binnen, dan beland je in een soort bierhemel. Je ziet een bierwinkel, waar behalve de eigen bieren ook bieren worden verkocht van brouwers als De Struise Brouwers en Omnipollo. “Ook de echte beergeeks stappen hier met een tasje vol bier en grote glimlach de deur uit”, verzekert de ondernemende bierliefhebber niet zonder trots.

Je kunt lekker aan de bar zitten, aan hoge tafels of aan lage tafels. Op de eerste verdieping heb je zelfs een fijne hangbank met een aantal fauteuils staan. En niet geheel onbelangrijk: overal komt de liefde voor muziek terug! Denk bijvoorbeeld aan een poster van Tom Waits en een schitterende piano. Muziek speelt naast bier namelijk een belangrijke rol in het leven van Chin, dat wordt ook wel duidelijk als je eens een festival van Stanislaus Brewskovitsch hebt bezocht.

Stanislaus BrewskovitchBierkaart

De bierkaart is erg gevarieerd, zo is er voor iedereen wat wils. Lichte, toegankelijke bieren, maar ook zware, bijzondere bieren en complexe bieren. Ik kies deze middag de Witches Hammer van tap, een American Red Ale. Boven de bar zijn de zilverkleurige tanks ware blikvangers. Het bier wordt hier vanuit de brouwerij zo in deze tanks gepompt. Zo kan iedere gast genieten van supervers bier! En bij dat bier hoort natuurlijk ook wat te eten. Ook dat is hier meer dan prima geregeld. De brewpub heeft een eigen kok en keuken, van waaruit het ene na het andere lekker uitziende bord wordt uitgeserveerd!

Sjikkertuin

Opvallend is de naam Sjikkertuin. “Sjikker is een joods woord”, legt Rocco uit. “Hier in Twente weet iedereen wel wat sjikker betekent (dronken). Sjikkertuin is dus de Twentse versie van de Duitse Biergarten.” De tuin heeft alles van een traditionele Biergarten, inclusief een veranda, waar heaters ervoor zorgen dat je op vrijwel alle dagen ook buiten in de Sjikkertuin een goed glas bier kunt sjikkeren.

Stanislaus BrewskovitchBockie Wonderland

Stanislaus Brewskovitch is een naam om te onthouden. Tijdens de laatste verkiezing van Lekkerste Bockbier van Nederland veroverde Bockie Wonderland de vijfde plek. Niet alleen de bock van Stanislaus Brewskovitch is de moeite waard, dat geldt ook voor de andere bieren, zoals de Sambalbij, TUKR, All Black, Barry Weizen, Bock the Casbah, Sunmilk, Cappu dei Capi, Winterblues en dus ook de Witches Hammer. Binnenkort kun je in de brewpub proeven van diverse nieuwe experimentele bieren.

De brewpub van Stanislaus Brewskovitch is gevestigd in de voormalige Menistenkerk. Vanaf de Oude Markt in Enschede loop je via de Menistenstraat zo tegen de brewpub aan. Het adres is Stadsgravenstraat 59 in Enschede.