Roel Mulder brengt vergeten historische bieren weer tot leven

28 mei 2017 om 00:18

Roel Mulder beschrijft in zijn boek ‘Verloren bieren van Nederland’ hoe oude recepten nieuw leven kunnen worden ingeblazen. Veertig bierrecepten – van het Haarlemse Koyt tot het Nijmeegs Mol – heeft hij herschreven naar de moderne tijd. De oorspronkelijke smaak wil hij benaderen, of dat is gelukt is echter niet meer te achterhalen.

door Twan Dohmen

“Bierdrinkers houden van geschiedenis. Aan alle bieren zit een verhaal”, aldus de auteur. Vier jaar lang onderzocht hij in archieven oude recepten, verhalen en anekdotes. “Hoe dichter ik het originele recept kan benaderen, hoe beter het bier gaat smaken.”
Tijdens de boekpresentatie wordt bij bierbrouwerij Jopen in Haarlem een kleine proeverij van historische bieren gehouden. Jopen is bekend geworden van het opnieuw op de markt brengen van lang vergeten, en niet meer gebrouwen biertjes. ‘Enjoy the ride’ is zo’n bier uit de Haarlemse brouwketels. Een historisch recept uit 1860, oorspronkelijk Koninginnebier met klaproosblaadjes en zoethout. Met een alcoholvolume van 4,5%. Een fris bier met een lichtbittere nasmaak.

Loender bier

Het Loender bier werd nog tot in de negentiende eeuw gebrouwen. In Loenen aan de Vecht woonden veel rijke Amsterdammers die ook wel eens een lekker biertje lustten. Het recept dateert van 1825, maar het Loender was al rond 1710 bekend. Nu een IPA van 5,5%. Een opvallend, authentiek bier dat het oude brouwkruid scharlei bevat, maar ook kruiden als koriander en salie. Het wordt nu gebrouwen bij Troost uit Amsterdam.

Van Vollenhoven

Het laatste bier dat wij mogen proeven komt van brouwerij Poesiat & Kater uit Amsterdam, gebrouwen naar het oude recept van Van Vollenhoven & co (De Gekroonde Valk) uit 1949. Een stoutbier van 7,1 %. Deze biersoort werd rond 1880 razend populair, een zwaar gemout bier van hoge gisting. Een klassieker in de Nederlandse bierstijlen. Een bier dat tegen de stroom inroeide, want het ondergistende moderne ‘Beiersch bier’ pils was toen sterk in opkomst.

Bier heeft toekomst

“Bier heeft toekomst, zeker door de revival van speciaalbieren- en brouwerijen nu. Met mijn boek hoop ik inspratie te kunnen overbrengen op liefhebbers, om te komen tot meer smaken en ook wat gezelligheid”, aldus schrijver Mulder, die een aantal ‘indianenverhalen’ over bier glashard doorprikt in zijn nieuwe boek. Over bokbier dat oorspronkelijk helemaal geen herfstbier is bijvoorbeeld, of Hertog Jan die eigenlijk nimmer een glas bier aangeraakt zou hebben. En wie oorspronkelijk ons bier brouwden: dat waren de huisvrouwen! Toen de heren des huizes er brood in zagen, namen ze brouwnijverheid in de opkomende steden tijdens de middeleeuwen snel over.

Verkrijgbaar

‘Verloren bier van Nederland, de biergeschiedenis van ons land van de middeleeuwen tot nu’ is voor 25 euro te koop.

Foto: René Hermens