Nieuwe KBC-voorzitter Michel Ordeman: ‘Meer toegevoegde waarde leveren’

17 maart 2016 om 19:26

Michel Ordeman is de kersverse voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief (KBC), de belangenvereniging voor de kleinere brouwers in ons land. Hij is de opvolger van Constant Keinemans. “Het is niet eenvoudig in zijn voetsporen te treden. Wie KBC zei, had het vaak over Constant Keinemans. Hij heeft veel geweldig werk verricht”, aldus de nieuwe frontman.

Het grotere belang

De nieuwe voorzitter is geen onbekende in de bierwereld. Michel Ordeman is samen met zijn partner Lydian Zoetman het gezicht van Jopen Bier uit Haarlem. Op de vraag of hij het nog niet druk genoeg heeft met Jopen moet hij lachen. “Lydian vindt dat ik teveel thuis zat”, aldus Ordeman. Op serieuzere toon: “Alle brouwers hebben het verschrikkelijk druk. Het is belangrijk om verder te groeien naar een nog hoger niveau. Dat kan alleen als je samen het grotere belang ziet. De brouwers van speciaalbier hebben de wind in de zeilen, maar het is juist nu zaak om je te blijven onderscheiden en te blijven vernieuwen.

Toegevoegde waarde

Groei is voor de nieuwe voorzitter geen doel op zich. “Het gaat er om dat wij van toegevoegde waarde zijn voor onze leden. We willen graag meer waarde leveren op allerlei gebied, denk bijvoorbeeld aan kennis, maar ook aan heel praktische zaken. Hoe groter de toegevoegde waarde van het KBC is hoe aantrekkelijker het voor brouwers wordt om lid te worden van het KBC.”

Ieder zijn eigen rol

De craft beer-brouwers hebben het Klein Brouwerij Collectief met 155 leden; de grote pilsbrouwerijen zijn verenigd in de Nederlandse Brouwers. Onlangs zijn tot die club twee speciaalbierbrouwerijen toegetreden, nl. Texels en De Leckere. “Het KBC en de Nederlandse Brouwers werken prima samen. Ieder heeft zijn eigen rol. Bijvoorbeld in het lobbyen is de Nederlandse Brouwers ijzersterk. Ze doet bijvoorbeeld heel goed werk om te voorkomen dat er straks een richtlijn komt waarin alcohol helemaal wordt ontraden. Dat zou belachelijk zijn voor een geciviliseerd land als het onze. Een dergelijke richtlijn zet de tijd terug naar de Middeleeuwen. Ik ben daarom heel blij met de actieve rol die de Nederlandse Brouwers in die discussie vervult.”

KBC bestuur

De grootste uitdaging voor Michel Ordeman wordt volgens eigen zeggen zich alle materie eigen maken. “Ik heb schoenen te vullen …” Michel Ordeman wordt als voorzitter geflankeerd door secretaris Fer Kok (Brouwerij De Prael), penningmeester Sander van de Streek van vandeStreek bier en Paul Brouwer met PR & Marketing in zijn portefeuille. Paul is bekend van brouwerij Oedipus. Erwin van Moll van Brouwerij Van Moll uit Eindhoven is het aanspreekpunt voor Kennis en Innovatie.