Nevel Artisan Ales en Oersoep lanceren nieuwe collab Weelde

29 april 2018 om 08:00

De Nijmeegse brouwerij Nevel Artisan Ales heeft afgelopen week weer een mooi bijzonder bier uitgebracht. Weelde is een Saison met 5,6% alcohol gebrouwen in samenwerking met brouwerij Oersoep, ook uit Nijmegen.

Brouwen met de buren

Nevel Artisan Ales is een rustieke, eigenzinnige en duurzame brouwerij die zich volledig richt op de traditionele brouwtechniek van gemengde gisting waarbij naast gewone brouwersgist ook allerlei microben uit de omgeving aan hun brouwsels worden toegevoegd. Dit zorgt vrijwel altijd voor spannende smaken en een mooie gelaagdheid in de bieren.

Ook Brouwerij Oersoep brouwt graag bijzondere en complexe bieren. Oersoep zoekt deze complexiteit zowel in de traditie als in het experiment. Vanuit de soep van mout, hop en water proef je bij hen altijd een uitdagend nieuw bier. Het kon dan ook niet lang meer duren voordat deze twee stadsgenoten samen een bijzonder bier gingen brouwen.

Zacht, zuur en complex

Weelde is het eerste gezamenlijk gebrouwen bier van deze twee Nijmeegse brouwerijen. De collab verenigt de mooiste kenmerken van de brouwerijen tot een smaakvol en bijzonder bier. Weelde is een Saison gebrouwen op basis van rogge. Warme, tropische aroma’s en een zacht zuur, complex karakter maakt dit bier tot een smaakvolle Lambiek. Dus oplage is gelimiteerd, dus om dit bier in handen te krijgen moet je er snel bij zijn!

Pulp Fiction Plus

De rogge Saison is na de brouw in een koelschip – grote open kuip- gegaan en daar een nacht blootgesteld aan wilde gisten in de lucht. Met een beetje hulp van gisten die de brouwers er zelf nog aan hebben toegevoegd zijn er bijzondere smaken ontwikkeld. Om de juiste balans te krijgen hebben zij het brouwsel gemengd met de Pulp Fiction van Oersoep en daarna 9 maanden op eikenhouten wijnvaten laten rijpen.

Na deze rijping in het vat heeft het bier nog een narijping van 5 maanden op fles ondergaan. Het resultaat is een complex, friszuur bier dat zich met elke slok verder prijsgeeft, als een ontdekkingstocht in het glas. Weelde heeft een volle body van de rogge en verrassende noten van vlierbloesem, limoen en passievrucht, met een bijzonder fruitige en kruidige afdronk.

Verkrijgbaarheid

Weelde is vanaf deze week per doos en fust verkrijgbaar bij verschillende Nederlandse distributeurs zoals De Bierboetiek, Bierselect en The Travelling Nut. Losse flessen zijn vanaf deze week verkrijgbaar zijn bij de meeste craftbeer shops. Ook wordt het bier in de eigen bottelshops van de brouwerijen verkocht.