Beleef de bierhistorie van Maastricht

9 september 2017 om 07:09

Heb jij nog geen plannen op 24 september, zin in lekkere biertjes, hapjes en een flinke teug bierhistorie in Maastricht? Blok in je agenda dan maar 24 september vanaf 14:00 uur.

door Rutger Bronsveld

Maastricht telde aan het einde van de negentiende eeuw nog 31 stadsbrouwerijen en 488 cafés. Het water kende toen een slechte kwaliteit dus vrijwel iedere volwassene dronk dagelijks één of meerdere glazen bier in deze prachtige stad.

Brouwerijverleden veert op

Nadat vrijwel alle brouwerijen de afgelopen jaren langzaam zijn verdwenen veert het bestaan van dit rijke brouwerijverleden langzaam weer op met enkele lokale nieuwe brouwerijen zoals; De Maestrichter Bierbrouwerij, Brouwerij Zuidt, Brouwerij Klinker en recent geopende Stadbrouwerij Maastrichter Maltezer.

Brouwerij Bosch

Er schuilt echter nog in het Stadsdeel Wyck (uitgesproken als; Wieck) een van Nederlands oudste, geheel nog in tact zijnde stadsbrouwerijen. De Stoombierbrouwerij De Keyzer van de familie Bosch, beter bekend als Brouwerij Bosch.

Zij opent haar deuren voor rondleidingen en een enkele keer per jaar wordt er weer leven in de brouwerij geblazen. De vrijwilligers, die het gigantische complex op een respectvolle manier bewaren, gooien de deuren open voor een breed publiek. Aanstaande 24 september wordt met lokale ondernemers, in een zeer gemoedelijke sfeer “Boschanova” georganiseerd. Een middag waarbij lokale, internationale smaken, wijnen en eigen bieren (Saison de Maestricht en een L’Empereur de Maestricht) te proeven zullen zijn. Ook aan aandacht voor trappisten zal het niet ontberen. Ofwel, hier wil jij bij zijn.

Mouthuis

Tussen het proeven door is er ruimte om te ervaren hoe vroeger het brouwproces verliep. Bijna alle installaties en attributen van de negentiende-eeuwse brouwerij zijn bewaard gebleven. Ook het mouthuis, dat op het perceel van de brouwerij ligt (uniek in Nederland) kan worden bezocht. Evenals een kijkje in het voormalig brouwershuis om te zien hoe de familie in die tijd leefde.

Proost op het verleden

Voor een beperkte toegangsprijs proost jij op deze plek met rijk verleden, op de toekomst samen met je vrienden, kennissen of familie. Daarnaast steun je direct de stichting die dit erfgoed in stand houdt. Past het niet meer in de agenda, maak dan een afspraak voor een rondleiding op een later moment via de site van Brouwerij Bosch.