Kornuit gaat voor een schonere wereld met circulaire drinkbekers

25 juli 2018 om 08:00

Mocht je denken dat alle plastic bekers op festivals en events naderhand worden gerycled, think again! 99% van deze plastic bekers wordt momenteel namelijk helemaal niet gerecycled. Als één van de groenste brouwerijen van Nederland wil Grolsch dit aanpakken. Daarom gaan zij voor het biermerk Kornuit starten met het gebruik van circulaire bekers.

Minder plastic

Op een hele hoop (food)festivals zijn de plastic bekertjes reeds vervangen door plastic glazen. Deze zijn herbruikbaar en je mag ze vaak gewoon mee naar huis nemen. Een biermerk wat daar zelf het voortouw in neemt, dat gebeurt nog niet vaak. Grolsch doet dat nu met haar biermerk Kornuit. Het gaat om een pilot bij 8 à 10 evenementen deze zomer. De organisatie van het festival krijgt daarbij een full service pakket. Dit betekent dat de levering van de bekers, de logistiek, de reiniging en de opslag van de bekers uit handen wordt genomen. De bierbrouwer wil zo met haar merk Kornuit een bijdrage leveren aan het verkleinen van de hoeveelheid plastic afval, een schoner festivalterrein en het verbeteren van de festivalervaring van de bezoeker. Het doel is om 2020 alle ‘Grolsch-festivals’ te hebben voorzien van circulaire drinkbekers.

71% van de festivalbezoekers vindt duurzaamheid namelijk erg belangrijk en zijn vaak in de veronderstelling dat de plastic bekers naderhand verwerkt worden. Maar dat is dus niet zo. De Europese Unie heeft een verbod voorgesteld om het gebruik van single-use plastics te verminderen en ook het kabinet onderneemt actie om het gebruik van plastic wegwerpartikelen in Nederland te beperken.

Groene brouwerij

Als één van de groenste brouwerijen van Nederland wil Grolsch hier aan bijdragen. Deze eerste pilot met de circulaire drinkbekers voor Kornuit, start daarom nog dit festivalseizoen en wel afgelopen weekend bij het Liquicity Festival in recreatiepark Geestmerambacht te Noord-Scharwoude. De wegwerpbekers zijn vervangen door harde bekers – gemaakt van polypropyleen – met een statiegeldsysteem. De pilot is vooral bedoeld om ervaringen op te doen.

“Duurzaamheid vinden we belangrijk. We dagen onszelf daarbij uit en durven te experimenteren. Onlangs hebben we een nieuwe krat voor Kornuit op de markt gebracht, gemaakt van 100% plastic consumenten afval. Maar we kijken verder dan alleen onze eigen producten. We kijken ook naar de samenwerking met onze festivalpartners. Verduurzaming van festivals past dan ook goed bij het merk Kornuit”, zegt Pieter van Cosburgh, Nationaal Accountmanager Events bij Grolsch.

“Duurzaam en verantwoord ondernemen is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse manier van werken. Via de meest uiteenlopende projecten brengen we dit in de praktijk. Circulair denken en handelen geldt daarbij als uitgangspunt. Onze brouwerij heeft een recyclepercentage van maar liefst 99,8%. Dit betekent dat bijna alles wat we in de brouwerij gebruiken, wordt hergebruikt in de keten. Vanuit deze gedachte kijken we ook naar festivals en willen we hieraan onze bijdrage leveren”, aldus Koert van ’t Hof, Corporate Affairs Director Grolsch.

Laat Kornuit, en dus Grolsch, vooral weten hoe jij de nieuwe drinkbeker ervaart tijdens een festival. Jouw mening wordt zeer gewaardeerd!