Jopen Meesterstuk 2019 heeft weer een gouden randje!

24 november 2018 om 08:00

Jopen Meesterstuk 2019 van de Haarlemse brouwerij Jopen Bier zag deze maand het levenslicht. Het jubileumbier is een Doppelsticke van 10% geworden. Donker, rijk en verwarmend!

Doppelsticke

Wanneer je de nieuwe Meesterstuk van Jopen Bier in handen krijgt, zul je zien dat het om een Doppelsticke gaat. Maar wat is een doppelsticke? We horen het je al denken. Je kunt een Doppelsticke zien als de Duitse interpretatie van een Barley Wine, een van oorsprong Engels biertype met zoete en bittere tonen. In dit biertype ontdek je complexe brood-, toast, honing-, karamel- en/of nootachtige moutaroma’s. Middelmatige tot hoge fruitigheid, die vaak doet denken aan gedroogd fruit. En hoppigheid, in Amerikaanse versies heeft de hoppigheid zelfs de overhand.

Jopen Meesterstuk 2019

In de middeleeuwen vervaardigden ambachtslieden een meesterstuk als proeve van bekwaamheid. Ter ere van Sint Maarten, de beschermheilige van het Haarlemse brouwersgilde, brouwt Jopen jaarlijks een Meesterstuk met telkens weer een andere receptuur. Voor 2017 was dat bijvoorbeeld een Imperial Porter met verse gember en Keltisch zeezout. De 2018 editie was Oatmeal Quadrupel met aroma’s van karamel, koriander en fruitige esters uit de gist.

Het Jopen Meesterstuk 2019 is dus een Doppelsticke. Het jubileumbier is ook dit keer weer gebrouwen met een bijzonder ingrediënt, namelijk dennennaalden. De dennennaalden zijn terug te vinden in de aroma’s van het Meesterstuk en nemen je voor je gevoel mee naar dichtbegroeide naaldbossen. In de smaak ontdek je hinten van chocolade, karamel en honing. Door de toevoeging van de hopsoorten Polaris en Spalter Select bevat het bier ook zachte kruidige, bloemige en grassige tonen.

Gouden randje

Meesterstuk 2019 bevat 10% alcohol. Ondanks het hoge alcoholpercentage is dit geen bewaarbier. De Doppelsticke is namelijk uitgebracht als een feestelijk seizoensbier. Dit feestelijke komt niet alleen terug in het bier, maar ook in het design van het etiket. Op het etiket is één van de officieren uit het schilderij ‘Feestmaal van de officieren van de St. Jorisschutterij’, van schilder Frans Hals, terug te vinden. Je mag dus een chic etiket met gouden accenten verwachten. Een passend uiterlijk voor weer een Jopen bier met een gouden randje!