Hertog Jan Weizener | Het beste uit twee werelden

13 september 2018 om 08:00

Wat gebeurt er als brouwers creatief worden? Als ze het niet zo nauw nemen met de vastomlijnde hokjes? Dan wordt er veel geleerd. Natuurlijk gaan er dan dingen mis, maar de ervaring leert dat er altijd wel een voltreffer tussen zit. Hertog Jan Weizener kun je gerust zo’n voltreffer noemen. Dit bijzondere bier is een kruising tussen een Belgisch Witbier en een Duitse Weizen. Het beste van twee werelden dus.

Bierista Bieropleiding

Wil je precies weten wat het verschil is tussen Wit en Weizen, dan raden we je de Bierista Bieropleiding aan. In deze lekkere opleiding leer je veel praktische zaken over bier en bierstijlen. Je weet dan dus ook precies wat het verschil is tussen een fris Witbier en de volle Weizen.

Zuurtje van de tarwe

Hertog Jan Weizener is een tarwebier. Dit graan heeft een kenmerkend zuurtje dat zorgt voor de frisheid, die zo kenmerkend zijn voor Weizen en Witbieren. Behalve tarwe zitten er in de Weizener meer ingrediënten die voor de karakteristieke frisheid zorgen. Dat zijn sinaasappelschillen en koriander. De Duitse hop geeft een heel subtiel kruidige bittertje mee.


Journalist Joris Vermeer maakte in opdracht van Hertog Jan een reportage met brouwer Erik, waarbij de Duitse roots en de Belgische wortels aan bod komen (zie hierboven). Ook in het NRC verscheen een ‘infotorial’ over dit donkere, goudgele bier.

Experimenteren met Weizener

Als liefhebber van Weizen drink ik zelf regelmatig een Weizener. Met andere bierliefhebbers aan tafel experimenteer ik dan graag met dit bier. Dit leerde ik van brouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan. Hij deed op een gezellige namiddag op de brouwerij eens een scheutje port in mijn glas Weizener. Een klein scheutje levert al een enorme smaaksensatie op. Probeer het zelf maar eens. Behalve met port werkt dit ook uitstekend met bijvoorbeeld limoncello!

Door Alain Schepers

Beelden via Hertog Jan.