De jongste historische bieren zijn van de Heeren van Borculo

29 december 2017 om 16:40

De Heeren van Borculo willen met hun historische bieren graag de toeristische trekpleister van de regio worden. Om te beginnen laten zij klanten hun bestelde bieren afhalen op een unieke locatie!

Rijke biergeschiedenis

Borculo heeft een rijke en indrukwekkende geschiedenis, maar wat veel mensen niet weten is dat Borculo ook een hele mooie biergeschiedenis heeft. Zo was er in de 17de eeuw een heuse stadbrouwerij. Gerard van Hall was de eigenaar en zijn vader Bart was niet alleen brouwmeester bij de stadsbrouwerij maar ook burgemeester van Borculo! In 1615 kocht de uit Borculo afkomstige bierbrouwer Willem Neerfeldt een pand aan de Kevelderstraat in Grolle, waar later de Grolsche bierbrouwerij is ontstaan.

Heeren van Borculo

In de zomer van 2017 begon met te kriebelen. Met een aantal bierliefhebbers en vrienden bij elkaar werd het motto al snel “Laten we zelf eens iets lekkers gaan brouwen”. Ook de naam ‘Heeren van Borculo’ was snel op tafel. Peter Nieuwenhuis van de Historische Vereniging Borculo werd ingeschakeld en kreeg de vraag om de brouwers van de nodige informatie te voorzien om het bier ook meteen historisch goed in te zetten, daar leent de naam zich immers perfect voor!

Pils & IPA

D eerste oplage van de ‘Heeren van Borculo’ is uitgebracht en kon vanaf eind december opgehaald worden op een feestelijke én historische locatie op: de kelders van het vroegere kasteel van de Heerlijkheid Borculo. Vooraf zijn al ruim 100 kratjes via de webshop verkocht. De liefhebbers zijn razend enthousiast over de pils & IPA van de Heeren.

Historische kelders

Kasteelheer Erik Kapers heeft voor de afhaaldag zijn historische kelders opengezet. Een geweldig idee, want wat is er nou authentieker dan het bier ‘Heeren van Borculo’ te halen uit de kelder van het kasteel van de voormalige heren van Borculo?

Erve Kots

Het initiatief van de bierliefhebbers Frank Hurkens, Menno van Bree en Kees Vedder past in de trend om zelf ambachtelijk aan het brouwen te slaan. Ze brouwen dan ook in het Brouwhoes van Erve Kots in Lievelde, bij Ben Weenink. Hobbybrouwer Frank Hurkens hanteert in de vroegere kasteelkelder twee brandijzers, waarmee zowel het logo van de ‘Heeren van Borculo, est. 2017′ als dat van kistenfabrikant Meilink op de blanke, multiplex kratjes wordt afgedrukt.

Het collectief droomt ervan om in het Spuythuys een brouwerij annex proeflokaal in te richten. Van Bree: “Wat zou leuker zijn dan per berkelzomp over de Berkel te varen en dan aan wal te gaan voor een kijkje in de brouwerij en een biertje te proeven in het proeflokaal?’’

Aan grootse plannen dus geen tekort bij de Heeren van Borculo!

Afbeelding: Jan Houwers