Gulpener heeft heel wat in het vat

7 juni 2017 om 09:33

In Gulpen gebeuren mooie dingen. Nog niet zo lang geleden was Gulpener niet veel meer dan een Limburgs pils met een rijke historie met een flinke laag stof. Sinds Jan-Paul Rutten de roerstok in handen heeft is Gulpener getransformeerd in een eigentijdse brouwerij van speciaalbieren die meer dan de moeite waard zijn. Met de opening van het Brouwlokaal en de bijbehorende hoptuin heeft Zuid-Limburg er een attractie bij.

door Alain Schepers

In het Brouwlokaal is behalve een winkel ook een microbrouwerij gevestigd. Gezelschappen, zoals groepen vrijgezellen, managers of buurtverenigingen kunnen hier onder begeleiding hun eigen bier brouwen. Een aantal bieren uit deze proefbrouwerij is op tap in het Brouwlokaal te verkrijgen. Leuk om eens kennis te maken met deze experimentele bieren.

Harry White

Samen met Restaurant Harry’s uit Maastricht heeft Gulpener in de kleine brouwerij een speciaalbier gebrouwen met een bijzondere receptuur. Het is een zogenaamde Chef’s Collaboration, gebrouwen om te combineren met mooie gerechten. Gekozen werd voor een type witbier. De combinatie van het biertype en de naam van het restaurant vormden een prima titel voor een fris bier op een zwoele zomeravond: Harry White, met een knipoog naar de wereldberoemde zanger met zijn warme, lustopwekkende stemgeluid.

Hoptuin, ideale pleisterplaats

De lancering van Harry White was een goede reden om weer eens een bezoek te brengen aan de brouwerij in het zuidelijkste puntje van Nederland. De laatste keer dat ik er was, was het Brouwlokaal net geopend en was de hoptuin nog in aanbouw. Alles is nu helemaal gereed en ziet er uitnodigend uit. Deze avond schijnt het zonnetje en het is heerlijk vertoeven op het terras en in de hoptuin, waar je aan grote tafels kunt genieten van bier en lekkere gerechten. Dit is een perfecte pleisterplaats voor bierliefhebbers, toeristen en natuurlijk fietsers en wielrenners.

Deze avond draait het om Harry White, een mooi zomerbier dat gebrouwen is door het team van Harry’s Restaurant met behulp van de brouwers van Gulpener. Het resultaat is een heerlijk verfrissend bier met veel citrus en een subtiele peperige kruidigheid. Zo’n bier vraagt natuurlijk om een goede combinatie met een gerecht.

Op het terras

Met een gezelschap met veel horeca-ondernemers uit Maastricht en omgeving zitten we op het terras achter het Brouwlokaal. Na een welkomstbier, de Chateau Neubourg, krijgen we een salade Nicoise gerserveerd met daarbij de Gulpener Plato 18.25. Daarna is de ster van de avond aan de beurt: Harry White. Dit kakelverse witbier vormt een geweldig paar met asperges. De Gerardus Dubbel sluit het mini-diner af met een dessert vol koffie- en espresso-aroma’s.

Geijsbokte Lentebock

Jan-Paul Rutten vertelt tijdens het diner vol enthousiasme over alle plannen die Gulpener heeft. Zo wordt er binnenkort fors geïnvesteerd in een nieuw brouwhuis. Ook wijst hij op de vele experimentele bieren afkomstige uit de kleine brouwerij. “Een van onze nieuwste experimenten is een geijsbokte versie van de Gulpener Lentebock.” Deze geconcentreerde versie willen we graag eens proeven. Het bier is wat geconcentreerder en daardoor is het alcoholpercentage een paar procentjes hoger. Een leuk experiment, leuk om te proeven, maar dat is wat mij betreft voldoende.

Collaborations

Zoals zoveel moderne brouwers heeft ook Gulpener samenwerking gezocht met andere brouwers. Dit jaar worden er vier collaborations op de markt gebracht. De eerste was de Jolly Roger, een Double IPA, gebrouwen samen met Uiltje Brewing uit Haarlem. Nu is net de twee collaboration uit: Fik de Foeder, een bier gebrouwen samen met BOM Brewery uit België. Bijzonder aan dit bier is dat het gebrouwen is met getoaste stukjes hout afkomstig van een foeder, waar vroeger Meestrechs Aajt van Gulpener op lag te rijpen.

Experimenten

Over rijpen gesproken. In de kelders van Gulpener staat ook houten vaten waarop momenteel bieren liggen te rijpen. Het zijn allemaal experimenten die (nog) niet op grote schaal op de markt worden gebracht. Er is onder meer een appelcider gist gebruikt. Het toont wel aan dat ze bij Gulpener weer bij de les en bij de tijd zijn. Alles draait om bier en smaak. En die ondernemersgeest zorgt voor enthousiasme. Niet alleen bij Jan-Paul Rutten, maar ook bij de brouwers, bij de mensen achter de bar en in de keuken. Een korte vraag blijkt telkens weer genoeg voor een gepassioneerde uitleg over hoe bieren en gerechten tot stand zijn gekomen.

De Prael

Dit jaar komen er nog twee gezamenlijke brouwsels op de markt. Aan Lager Wal gaat de collaboration heten die Gulpener samen brouwt met Brouwerij De Prael uit Amsterdam. Het laatste bier in deze serie wordt een bier in samenwerking met Texels. Welk bier dit gaat worden is nog niet bekend.

De Zwarte Ruiter

Na een rondgang door de kelders waar een heuse smaakbibliotheek is gevestigd is het tijd om afscheid te nemen. Ik heb een kamer geboekt bij De Zwarte Ruiter op de Markt in Gulpen, letterlijk om de hoek bij het Brouwlokaal. Daar tref ik Connie, de enthousiaste uitbaatster, die me vol trots vertelt over de samenwerking met Gulpener en hoe de brouwerij ervoor heeft gezorgd dat het horeca-etablissement sinds kort acht hotelkamers heeft. Hotelkamer, daar doe je de ruimtes te kort mee. Gastenverblijven is in mijn ogen een betere benaming. Ik mag slapen op de Moutzolder, een prachtige kamer van alle gemakken voorzien. Andere kamers hebben al net zulke bierige namen.

Limburgse gastvrijheid

Na een goede nachtrust treed ik de volgende ochtend aan voor het ontbijt. Daar wacht een stralende Connie mij al op met een bak verse koffie. Een vers gebakken eitje, een glas versgeperste jus, lekkere broodjes en volop beleg worden steeds met een gulle lach op tafel gezet. Dit moet de veelgeroemde Limburgse gastvrijheid zijn. Wat een feest! Na natuurlijk weer veel te veel te hebben gegeten betaal ik de rekening en loop naar mijn auto.

Team Max Verstappen

Daar wijst een medewerker van Gulpener mij op een platte achterband. “Wacht maar even, ik bel wel even een collega van de technische dienst.” Kwam Max Verstappen ook niet uit Zuid-Limburg? De technische man van Gulpener heeft waarschijnlijk eerder in de pitstraat van de Formule 1 gewerkt. In echt no time is de band verwisseld en rij ik mijn volgende bieravontuur tegemoet.

Gulpener

Gulpener