Grolsch Dubbel niet zo zoet, wel kruidig

31 maart 2018 om 08:00

Bij een Dubbel denk je al snel aan een donker, zoet en volmondig bier. Zet je dan de nieuwe Grolsch Dubbel aan je lippen, dan word je verrast. De Dubbel uit de Twentse brouwerij doet in weinig aan de klassieke Belgische Dubbels denken. Is de Grolsch Dubbel lekker …?

Grolsch Proefbrouwerij

In de Grolsch brouwerij in Enschede staat – behalve enorme ketels en tanks – ook een kleine proefbrouwerij. Het is de speeltuin van brouwer Marc Jansen. Hier experimenteert hij samen met zijn collega’s met nieuwe recepten.

De resultaten worden via speciaal geselecteerde Grolsch-café’s gepresenteerd onder de naam ‘Grolsch Proeverij’. Voordat de Grolsch Dubbel uit de ketels kwam, werden al een Tripel, een Saison, een Session IPA en een Porter gepresenteerd. Vooral de Tripel en zeker de Session IPA, zijn smaakvolle bieren die een plekje verdienen in het vaste assortiment van Grolsch.

Nu proeven

Op dit moment kun je Grolsch Dubbel proeven bij de geselecteerde café’s. Bij Bierista hebben we het voorrecht enkele flesjes te mogen ontvangen. Deze zijn echter niet in de handel. Wil je het bier proeven, dan moet je echt naar een aangesloten café!

Tijd om te proeven

Bij het inschenken valt gelijk de donkere kleur op. Dat is conform de verwachting. Ook de schuimkraag is zoals je mag verwachten. De geurig verrast wel. Niet alleen de geur van karamel, gebrande mout met wat lichte tonen van toast, maar vooral ook kruidigheid, een beetje laurier, wat mij weer duwt richting associaties met drop.

Niet zoet

De eerste slok verrast. Ik denk een vol en zoet bier te proeven. Omdat ik dat verwacht is de eerste indruk ‘dun’. De Grolsch Dubbel is niet vol en zoet, maar doordrinkbaar met een kruidig karakter. Dat is even wat anders, dan bijvoorbeeld een Westmalle Dubbel, om maar gelijk de stijlicoon erbij te pakken.

En.. Is hij lekker?

Is dit een lekker bier? Ja, het is pittig, smaakvol met een fijn kruidige karakter. Met 6,5 procent alcohol en een goede doordrinkbaarheid een prima bier voor bij een blokje kaas en ook straks bij de barbecue is dit niet verkeerd.

Eigen interpretatie

De Grolsch Dubbel is een eigen interpretatie van de Grolsch brouwers van de bierstijl Dubbel. Persoonlijk hou ik niet zo van heel zoete bieren, dus in die zin is dit een bier dat mij wel ligt. Je leest het waarschijnlijk al tussen de regels door. Dit is niet mijn favoriet in de Grolsch Proeverij-serie. Ik was nog meer te spreken over de Tripel en zeker over de Session IPA. Deze Dubbel wedijvert met de Grolsch Porter om het brons. Als ik dit bier een cijfer zou moeten geven dan zou dat een 6,5, een dikke voldoende zijn.

Reikhalzend kijk ik uit naar het volgende bier uit de Grolsch Proeverij. Dat wordt een IPA met sinaasappel.

Door Alain Schepers