Freak Kriek | Een alcoholvrije primeur voor The Flying Dutchman?

10 september 2018 om 08:00

Hebben we hier te maken met een primeur of bestaat er al een alcoholvrije kriek? Nee, we hebben het dan niet over een cerise. We bedoelen dan een bier met echte krieken. Als iemand al een dergelijke alcoholvrije variant kent, dan horen we dat graag! Anders kennen wij de primeur toch echt toe aan The Flying Dutchman met zijn Freak Kriek Super Hero Zero Point Zero Merry Cherry Beer.

Door Alain Schepers

Ronald de Waal, de man achter The Flying Dutchman Nomad Brewing Company, kondigde enige tijd terug al aan dat hij met iets bijzonders zou komen. Deze week werd een doos Freak Kriek’s bezorgd. We keken er van op. Een alcoholvrije kriek …

We kennen natuurlijk de Kriek Lambic, een spontaan gegist Belgisch bier waarin zure kersen (krieken) een tijd lang hun smaak hebben mogen overdragen. Die zure, fruitige smaak is een begrip bij menig bierliefhebber over de wereld.

Ander kaliber

De Freak Kriek van Flying Dutchman is bier van een ander kaliber. Het is geen lambic, dus geen spontaan gegist bier. Het is een bovengistend bier met gerstemout en tarwemout, waaraan melkzuurbacterieën zijn toegevoegd die de friszure smaak geven.

Om dat kenmerkende zuurtje in het bier te krijgen, heeft Ronald lang moeten zoeken. “In Finland, het land waar ik woon, bestaat een lange traditie van roggebrood dat gemaakt wordt met zuurdesem. Zuurdesem bevat gist en melkzuurbacterieën. Steeds wordt iets overgehouden dat als starter wordt gebruikt voor het volgende deeg. We hebben nu een zuurdesem gevonden dat al generaties lang wordt gebruikt. Zo is in de loop der tijd een heel stabiele cultuur ontstaan. We hebben uitgebreid getest en deze melkzuurstam gaf een heel mooi aroma en een fijne zuurheid en frisheid.”

Kersensap

Flying Dutchman heeft geen eigen brouwerij. Ronald de Waal brouwt bij een grote huurbrouwerij in België. “Daar hebben we na de vergisting kersensap aan het bier toegevoegd. Dat kersensap is speciaal voor Flying Dutchman geperst, uiteraard van verse kersen. Tijdens de lagering zijn nog wat Franse eikenhouten snippers toegevoegd voor een subtiele vanille touch.”

De brouwer is bijzonder, de naam van het bier is bijzonder, het verhaal achter het bier is bijzonder, maar hoe bijzonder is het bier nu daadwerkelijk? Want daar gaat het uiteindelijk toch om! Ik heb het bier behoorlijk koud geserveerd. Wat gelijk opvalt is die prachtig rode kleur. Er verschijnt een behoorlijke schuimkraag, die lichtrood, rose van de kleur is. Het schuim is wat inzakkend.

Vanille

De geur is fris en fruitig. Kersen all-over the place! Dat was natuurlijk te verwachten. Dan de eerste slok. Nog meer kersen en een fris zuurtje. Zeer aangenaam, maar minder streng dan de zuren bij een lambic. Het fruit overheerst natuurlijk, in de nasmaak komen ook wat andere smaken naar voren, zoals een licht vanille-toontje. Dat geeft ook een zachtzoete smaak, die natuurlijk voelt en niet zo plakkerig is als aangezoete kriek lambicbieren. Ook bij de Freak Kriek draait het toch vooral om de frisse zuurheid en kersen.

Alcoholvrije Freak

O ja, deze Freak Kriek is alcoholvrij… Ik was vooral bezig met die aangename zurige frisheid of dat frisse zuurtje! In de body, in het mondgevoel merk je dat dit bier geen alcohol heeft, zo eerlijk moet ik dan ook zijn. Maar missen? Nee, dat doe je bij de Freak Kriek niet. Je drinkt namelijk een heerlijk fris bier met een zuivere kersensmaak. En voor de sceptici onder ons: nee, dit bier is écht geen cerise. Het suikerzoete ontbreekt en desondanks is het zeer toegankelijk voor beginnende bierdrinkers, maar ook voor de meer ervaren bierdrinkers!

#genietmomentje

De Freak Kriek is een bier waar een bepaald moment bij hoort. Dit is geen bier waar je een paar flesjes van achter elkaar drinkt. Hier hoort een moment bij en dan geniet van een flesje, maximaal twee. Zo’n moment is het einde van de middag in het weekend, lekker op een terrasje. Mocht het weer een terrasje niet toelaten, probeer de Freak Kriek dan eens bij een pannenkoek!

Ik vind de Freak Kriek een mooie aanvulling voor de biercultuur is. Een welkome innovatie op het gebied van alcoholvrije bieren. Zeker het proberen waard!

De Freak Kriek is online verkrijgbaar bij Van Bieren.