De Grolsch Dunkel Weizen verdient de spotlights!

7 oktober 2018 om 08:00

Grolsch Dunkel Weizen is een bier van de hand van brouwer Guy Evers en is vanaf oktober dit jaar weer verkrijgbaar. Alain liep binnen bij Grolsch in Enschede en zag daar deze ‘gouwe ouwe’ in een nieuwe verpakking staan. Hij nam een setje mee en ging thuis aan het proeven.

Door Alain Schepers

Loop je bij Grolsch in Enschede binnen, zie je daar ineens een ‘gouwe ouwe’ in een nieuwe verpakking. “We hadden wat tijd over”, grapt brouwer Marc Janssen als ik hem vraag waar die Grolsch Dunkel Weizen ineens vandaan komt. Voor een Weizen mag je mij ’s nachts wakker maken, dus gelijk maar een 3-pack geconfisqueerd.

Comeback Dunkel Weizen

Grolsch Dunkel Weizen is een bier dat jaren terug stilletjes uit het assortiment is verdwenen. En zo geruisloos als het bier verdween, maakt het nu z’n comeback. Onterecht, vandaar dat ik als fervent Weizendrinker graag op de trom roffel.

Een Weizenbier is een bier van 6% dat gebrouwen wordt met gerst en tarwe. Mede dankzij het gebruik van tarwe zijn Weizenbieren fris en zo doordrinkbaar. Een Dunkel Weizen heeft diezelfde frisheid, maar heeft een donkere kleur door het gebruik van gebrande mouten. Die zorgen voor een volle smaak met vaak wat karamelachtige tonen.

Bij Grolsch zijn ze meester in het brouwen van Weizen. De Grolsch Weizen is wat mij betreft een feest uit de fles en ook deze Weizen heeft alles wat je van een goed tarwebier verwacht.

Tijd om te proeven

Bij het inschenken van de Dunkel Weizen zie je de oker, karamelachtige kleur. De volle romige schuimkraag voldoet aan de hooggespannen verwachtingen. Natuurlijk is dit bier niet helder, het heeft een flinke troebeling.

De neus is vol en fruitig. Fruitig klinkt fris, maar we praten hier over zoet en rijp fruit. De banaan is duidelijk herkenbaar. Ook de lichte karamelaroma’s vind je duidelijk terug. Ik bespeur ook geuren die me doen denken aan verse toast. De aanblik en de geur doen me het water in de mond lopen. Tijd voor een flinke slok. Even vasthouden in de mond, doorslikken en dan even smakken. En dan komt die dikke volle smaak. De smaken komen overeen met wat ik ook al in de geur heb ervaren. En dan dat frisse zuurtje vanuit de tarwe, maakt dat je gelijk snakt naar nog een slok. Het ontbreekt me aan een stukje gerijpte kaas of een gebraden kippetje. Dat had het moment zo mogelijk nog mooier gemaakt.

Objectieve passie

Het is je waarschijnlijk opgevallen dat ik bij dit bier waarschijnlijk wel een ietwat gekleurde bril op heb gehad. En voor de critici, nee dit is geen gesponsord artikel. Ik probeer het objectief te bekijken en te beoordelen. Het flesje gaat snel leeg en ik probeer ondertussen kritische kanttekeningen te plaatsen bij dit bier. Daar moet ik zoveel moeite voor doen, dat ik ze niet opschrijf. Het enige kritische geluid dat ik hier wil plaatsen is dat de brouwer te weinig moeite doet om dit bier onder de aandacht te brengen van bierliefhebbers. En zeg nou zelf, hier krijg je toch gewoon dorst van?