De Volle Maat timmert aan de weg met tien speciaalbieren

27 januari 2017 om 13:36

Fred Mijnten heeft een enorme passie voor speciaalbier. Regelmatig bezoekt hij brouwers en gaat hij op ontdekkingstocht, op zoek naar mooie ervaringen. Voor Bierista.nl bezocht Fred Brouwerij De Volle Maat in Achterveld.

De Volle Maat

Yes! Het bord ‘De Volle Maat’ staat aan de Asschatterweg 233 in Achterveld. Dit is een teken dat de brouwerij open is. De brouwerij is gevestigd op het erf van boerderij De Riet nabij Achterveld in het mooie buitengebied van de gemeente Leusden, met een wijdse blik over het natuurgebied Groot Zandbrink. Op vrijdag en zaterdag zijn meestal één of meerdere van de drie brouwers aanwezig.

Volluk!

Doordat het logo op één van de deuren staat, weet ik waar ik moet zijn. Na het openen van de deur sta ik gelijk in de ruimte met twee brouwketels van elk 130 liter en twee vergistingstanks van meer dan 500 liter om de brouwsels te laten gisten. Maar ik zie geen mens. Na een keer roepen van ‘Volluk’ hoor ik vanachter een schuifdeur ‘Kom binnen’.

Achter de deur zitten drie mensen. Na het voorstelrondje blijkt brouwer Fokko Kruizenga in gesprek te zijn met twee thuisbrouwers. Ze wilden net één van de bieren van De Volle Maat gaan proeven en ik mag gelijk meedoen. Omdat ik de bieren ken van De Volle Maat (slechts 8 kilometer van m’n huis), kies ik voor de Hoppekee.

Warmtekast

We zitten in de ruimte waar van alles gebeurt. Van het schroten, bottelen, etiketteren tot en met het klaarzetten van de diverse bieren in kartonnen dozen voor transport. Het brouwen en gisten gebeurt in de eerste ruimte. In een derde ruimte wordt het bier gekoeld gelagerd en daarnaast is een warmtekast waarin het gebottelde bier kan hergisten op de fles.

De Volle Maat werkt met leidingwater. Het bronwater dat de agrariër van boerderij De Riet gebruikt voor zijn vee is van goede kwaliteit. Maar er zit net teveel ijzer in naar de zin van de brouwers. Misschien dat er op termijn een ontijzeringsinstallatie wordt aangeschaft, maar vooralsnog is dit nog niet rendabel voor de circa 45 keer brouwen per jaar (180 hectoliter).
Maatschappelijk verantwoord is de cadeauverpakking voor zes flesjes. Deze wordt gemaakt door een sociale werkplaats uit Putten.

Samenwerking

De Volle Maat heeft tien bieren onder eigen naam op de markt. Sinds kort is er ook Kali Coffee Beer op de markt gebracht in een samenwerkingsverband met Kali Coffee Beans, een koffiebranderij uit Amersfoort. Een porter met een sterke koffiesmaak. Na deze ook nog geproefd te hebben, besloot ik naar huis te gaan.

Glaswerk en T-shirt

Eerst nog de zes soorten bier die op voorraad waren gekocht om thuis nogmaals te proeven en te beoordelen voor Bierista.nl. Ik beheers me om bijbehorend glaswerk en T-shirt te kopen. M’n kast met glaswerk puilt nu al uit. Misschien dat ik later het shirt toch koop, maar dat overleg ik thuis wel. Onder dankzegging dat ik in de brouwerij mocht kijken, neem ik afscheid van brouwer Fokko Kruizenga staand bij al de brouwsels, die hij samen met Jean de Gooijer en Tom Steenbergen maakt.

Assortiment

De bieren van de Volle Maat:
De Volle Maat Hoogblond
De Volle Maat Tomahawk
De Volle Maat Dubbelaar
De Volle Maat Maate Hari
De Volle Maat Hoppekee
De Volle Maat Vlierevluiter
De Volle Maat Vollebok
De Volle Maat Het Akkoord
De Volle Maat Kali Coffee Beer

bierista-de-volle-maat-006 bierista-de-volle-maat-004 bierista-de-volle-maat-003 bierista-de-volle-maat-002 bierista-de-volle-maat-001