Caravan met ingebouwde bierbrouwerij komt naar je toe

11 juni 2015 om 20:46

De bierbrouwerij komt naar je toe. Letterlijk, want in Boxtel wordt op dit moment een caravan omgebouwd tot mobiele brouwerij. Ja inderdaad, een mobiele brouwerij. Ik zeg: Laat maar komen!

Brouwen op de stoep bij jou thuis zou prachtig zijn, maar dat is niet waar De Gaperd – zo gaat de brouwhut heten – voor bedoeld is. In de caravan wordt bier gebrouwen op festivals en events. Op 10 september gaat de brouwerij in première tijdens het Slowlands Festival in Boxtel.

Niet meer uitwijken

De brouwerij op wielen is ook te huur voor huurbrouwers, die niet over eigen ketels beschikken. Het mooie van het concept is dat de brouwers niet hoeven uit te wijken naar contractbrouwers, waar ze veelal niet zelf in de ketel kunnen roeren, maar slechts het recept dienen te leveren.

Mobiele Brouwerij De Gaperd bestaat uit een zeer luxe uitklapbare aluminium caravan van het type All You Need Is Love. In de wagen staat een 6 HL brouwhuis van Labu Buchrucker waarmee in één brouwgang maximaal 900 liter bier kan worden geproduceerd.

Dat klinkt gek: 6 HL brouwhuis en 900 liter productie? Directeur René Leenders antwoordt: “De Labu Buchrucker installatie is de zogenaamde 3/6 HL installatie waar we in drie batches doorlopend 900 liter per dag kunnen brouwen. Dit is een speciale installatie voor kleine ruimtes. Top apparatuur! Op locatie sluiten we water en stroom aan. We hebben een waterfilter en een 32K doorloopboiler aan boord.”

VWA eisen

“De trailer zelf is eenzelfde als waarin foodtrailers worden gebouwd en voldoet aan alle vwa eisen. In de trailer zijn behalve het brouwhuis nog twee multi tanks voorzien en een plaatkoeler. Die tanks zijn flexibel en die kunnen meerdere doelen dienen. Hoofdzakelijk zal het overslag zijn”, aldus Leenders, die zich bij het hele ontwikkelingstraject laat bijstaan door Brouwtechniek Nederland.
Op het trekkend voertuig komen transporttanks. “Daar wordt de wort overgepompt alvorens die naar onze accijns locatie wordt vervoerd. Daar vindt de temperatuur geregelde vergisting en lagering plaats alsmede de botteling. Dat is dus geen mobiele locatie, maar is bij ons op het bedrijf.”

Mobiel bottelen

“Voor huurbrouwers kunnen we een uniek systeem creëren, waarbij ze bijvoorbeeld op eigen locatie alleen de vergisting en lagering doen. Ze brouwen zelf door ons brouwhuis in te huren. Fysiek zijn ze dus ook echt de brouwer – in tegenstelling tot het systeem van contractbrouwen”, aldus Leenders. “Er zijn ook mobiele bottel initiatieven in aantocht. Daardoor zijn investeringen in dure apparatuur overbodig voor kleine craft brouwers en kunnen dus nu per brouwsel inhuren. Lijkt me een ideale opstart voor velen! Natuurlijk bieden wij in onze accijnslocatie ook de vergisting, lagering en botteling aan. Kwestie van keuzes straks dus.”

Luxe bar

Op festivals wordt het brouwhuis voorzien van een luxe bar met acht kranen waaruit het lekkerste bier uit eigen brouwerij en van de collega-huurbrouwers wordt getapt. Momenteel zijn er in Nederland veel brouwers die kampen met een gebrek aan capaciteit en wijken daarom uit naar Belgie. Mobiele brouwerij De Gaperd is straks een prima alternatief, waarbij de brouwer zelf de baas is en ook echt zelf op eigen locatie kan brouwen.