Bier van Brouwerij Kees! op tafel bij Gij Zult Genieten

4 april 2017 om 08:21

In 1993 ging een aantal collega’s op onderzoek uit in Zwolle. Een van hen was in Wageningen lid geweest van een bierproefgenootschap. Zou zoiets in Zwolle ook bestaan? Dit bleek niet het geval, dus de heren besloten dan zelf maar een genootschap op te richten. De naam die gekozen werd was: Gij Zult Genieten, naar het gelijknamige bier dat toen door de Arcener Stoombrouwerij (nu Hertog-Jan) werd gebrouwen.

door Frits Coers

Op 30 november 1993 kwam bierproefgenootschap voor het eerst bijeen en bijna 25 jaar later is het een bloeiende vereniging van gepassioneerde bierliefhebbers, die maandelijks haar proefavond houdt in café ’t Beugeltje in Zwolle.

Iedere maand probeert chef inkoop Gerrit Mulder twee tot drie bieren te selecteren, die nieuw of vernieuwend zijn. Soms van één brouwerij, soms van één soort. Lokale en Nederlandse bieren zijn de laatste jaren sterk in opkomst en het genootschap heeft in de afgelopen jaren onder andere de brouwers van Muifel, De 7 deugden, Witte Klavervier en Bohemean op bezoek gehad.

Een aantal clubleden had al eens aangegeven wel bieren van brouwerij Kees! te willen proeven. Zogezegd, zo gedaan. Onlangs werd een drietal bieren van deze brouwerij onderworpen aan het strenge oordeel van de leden van Gij Zult Genieten.

Session IPA

Het eerste bier dat geproefd werd was de Session IPA met slechts 3,5% alcohol! Meestal zijn bieren met weinig alcohol vlak van smaak, maar niet deze prachtige IPA. De heerlijke geur heeft tonen van citrus, mango en limoen volgens de proevers. De smaak kenmerkt zich door een lekker bittertje, zoals een IPA betaamt. Dit bier werd erg gewaardeerd en terrasbier bij uitstek!

Double Rye IPA

De Double Rye IPA heeft een duidelijk ander karakter dan de Session IPA en dat is voor sommige genieters even wennen. De geur wordt omschreven als stroopachtig, muffig en rokerig. Wat de smaak betreft zijn de meningen eveneens verdeeld. Velen vinden de smaak te bitter, maar ook zoet en kruidig. De nasmaak blijft lang hangen. Door de zoetheid is het bier ook wat plakkerig en dat kan niet iedereen bekoren. Zelf vind ik dit roggebier een prachtig bier met een uitgesproken ‘aards’ karakter. De leden van het genootschap vinden het bier toch minder in balans dan het vorige en erg dik en vol: “Je hebt bijna mes en vork nodig”.

Caramel Fudge Stout
De avond wordt afgesloten met de Caramel Fudge Stout, een krachtig bier van 11,5%. Het bier wordt al snel omschreven als ‘vloeibare bonbons’. Sommigen zien in dit bier een uitstekend dessertbier in combinatie met een krachtig en zoet dessert, lijkt mij een prima idee!
Het bier wordt omschreven als uitgesproken zacht en dik. Er wordt chocola en cacao geproefd, heerlijk volgens velen.

Wil je meer weten over Gij Zult Genieten? Kijk dan eens op onze website: www.gijzultgenieten.nl